ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΣΑΣ

Ετοιμάζεστε να κάνετε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού σας?
Θα πρέπει να ξέρετε ότι η ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση θα πρέπει να διέπεται από:
Ασφάλεια
Λειτουργικότητα
Καλαισθησία
Οικονομία
Με αυτή ακριβώς τη σειρά, δηλαδή στο όνομα της οικονομίας δεν υπονομεύουμε την ασφάλεια.

Ελάτε σε επικοινωνία με τον αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ξέρετε αυτόν που έχει άδεια και όχι τον μαιμού ή τον σαν ηλεκτρολόγο, συζητείστε μαζί του τις ανάγκες που θα έχετε καθημερινά στο σπίτι σας.

Αν δεν θέλετε η εγκατάστασή σας να περιλαμβάνει  υπερσύγχρονες  και αυτοματοποιημένες διεργασίες λόγω μεγάλου κόστους αλλά να ανταποκρίνεται στις βασικές σας ανάγκες και προπάντων στην ασφάλειά σας, ζητήστε από τον αδειούχο Ηλεκτρολόγο τουλάχιστον τα παρακάτω βασικά.
Κάποια από αυτά είναι αυτονόητα και κάποια άλλα λόγω κόστους (μικρού βέβαια) και συμφωνημένης τιμής με τον Ηλεκτρολόγο δεν πραγματοποιούνται. Γι΄αυτό ζητήστε:

1)      Το σπίτι όσο και μικρό και αν είναι να έχει 2 τουλάχιστον γραμμές φωτισμού έτσι ώστε αν υπάρξει βλάβη σε μια γραμμή φωτισμού να μην πέσει το σπίτι στο σκοτάδι.
2)      Να υπάρχουν ξεχωριστές γραμμές κλιματιστικών διατομής 2,5mm2  σε σαλόνι και υπνοδωμάτια ακόμα και αν δεν τοποθετήσω από την αρχή κλιματιστικά σε όλους τους χώρους λόγω κόστους. Αν δεν το κάνετε από την αρχή τότε μελλοντικά θα πρέπει να σκάψετε ή να συνδέσετε το κλιματιστικό σας σε μια γραμμή φωτισμού το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό.
3)      Να υπάρχουν ξεχωριστές γραμμές πλυντηρίου ρούχων και πιάτων 2,5mm2 ακόμα και αν δεν τοποθετήσω πλυντήριο πιάτων (στο μέλλον μπορεί να αλλάξω γνώμη)
4)      Να υπάρχει μια τουλάχιστον ξεχωριστή γραμμή πριζών διατομής 2,5mm2 για τις ενεργοβόρες  συσκευές.
5)      Να υπάρχει ξεχωριστή πρίζα στο μπάνιο αν το επιτρέπει ο χώρος του και ο κανονισμός ΕΛΟΤHD384 σύμφωνα με τις ζώνες. Η πρίζα να προστατεύεται από ξεχωριστό διακόπτη διαφυγής έντασης.
6)      Στα μπαλκόνια να υπάρχει στεγανή πρίζα με IP44 και όχι απλώς πρίζα σούκο με καπάκι
                     
 πρίζα στεγανή ΙΡ44                                               απλή πρίζα με καπάκι

7)      Στο σπίτι να υπάρχουν αρκετές πρίζες  (σε κάθε γωνία του σπιτιού) γιατί έτσι θα αποφύγουμε την υπερφόρτωση των πολύπριζων και τις μπαλαντέζες λόγω αλλαγής της θέσης των ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόραση, στερεοφωνικό, υπολογιστής)
8)      Επίσης για τον ίδιο λόγο θα πρέπει σε κάθε δωμάτιο να υπάρχει πρίζα τηλεφώνου και data.
9)      Στον γενικό πίνακα θα πρέπει να υπάρχουν διπολικοί διακόπτες φορτίου πριν τις αυτόματες  ασφάλειες σε όλες τις συσκευές πάνω από 1500W που δεν μπαίνουν στην πρίζα (κουζίνα, θερμοσίφωνο, κλιματιστικά). Αυτό γιατί ο χειρισμός του κλεισίματος και του ανοίγματος της παροχής των ηλεκτρικών αυτών συσκευών δεν πρέπει να γίνονται από τις αυτόματες ασφάλειες αλλά από τους διπολικούς αυτούς διακόπτες.


10)   Να υπάρχουν ενδεικτικές λυχνίες στον πίνακα, εκτός από την γενική παροχή και για την ηλεκτρική κουζίνα και το θερμοσίφωνα. Έτσι θα μπορούμε να ελέγχουμε οπτικά αν υπάρχει παροχή σε αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές.



11)   Ο γενικός πίνακας να έχει εφεδρικό χώρο  για μελλοντική επέκταση της εγκατάστασης. Ο παρακάτω πίνακας έχει ελεύθερο χώρο σε αντίθεση με τον προηγούμενο
12)   Αν έχουμε κήπο, τα φώτα θα πρέπει να είναι χαμηλής τάσης με μετασχηματιστή 230V/42V ή 230V/24V.Καλό είναι να ζητήσουμε να ανάβουν και να σβήνουν και με ένα φωτοκύτταρο μέρας-νύχτας ή χρονοδιακόπτη ή αστρονομικό χρονοδιακόπτη.
13)   Βάλτε ένα φωτιστικό ασφαλείας σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας. Πόσες φορές δεν διακόπηκε το ρεύμα και τρέχατε σαν το σκουντούφλη να βρείτε κεριά να ανάψετε. Υπάρχουν τέτοια φωτιστικά με καταπληκτικό design.



14)   Nα υπάρχουν ταμπελάκια σε κάθε αυτόματη ασφάλεια στον πίνακα  που να δείχνει τι τροφοδοτεί. Η σήμανση σε έναν ηλεκτρικό πίνακα είναι πολύ σημαντική ώστε ο χρήστης να αναγνωρίζει εύκολα τις συσκευές και τα ηλεκτρικά του κυκλώματα (π.χ. κουζίνα, θερμοσίφωνο κ.λ.π)
Αποτέλεσμα εικόνας για σημανσης πινακα
15)   Και φυσικά αν και το επιβάλλει ο κανονισμός, να υπάρχει διακόπτης διαφυγής έντασης


Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με μικρό κόστος αλλά μας προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια.

Και φυσικά για όλα τα παραπάνω εμπιστευθείτε έναν Επαγγελματία αδειούχο Ηλεκτρολόγο και όχι έναν ηλεκτρολόγο μαιμού