ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Επειδή κληθήκατε σε μια συνέντευξη προσέξτε μην είστε τόσο ενθουσιασμένος που έχετε εντελώς ξεχάσει ότι υπάρχει ακόμα  πολύ δουλειά να γίνει πριν την ημέρα εκείνη.

Ξέρετε τι πρόκειται να φορέσετε στην συνέντευξη;
Τι ρούχα θα σας κάνουν να δείχνετε πιο επαγγελματισμό και ποια είναι εντελώς εκτός συζήτησης ;
Ξέρετε όσα περισσότερα μπορείτε για αυτή την εταιρεία;
Τι είναι αυτό που αναζητούν ακριβώς;
Ποιες δεξιότητες είναι σημαντικές για αυτούς;
Σε τι ειδικεύονται ακριβώς;

Παρ’όλα αυτά θα εκπλαγείτε με το πόσοι πολλοί υποψήφιοι που πάνε σε μια συνέντευξη για δουλειά, δεν γνωρίζουν καν ποια είναι και τι κάνει η εταιρεία και ποιοι είναι οι  πρωταρχικοί στόχοι τους.

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε σε μία  συνέντευξη.

Ενδυμασία

Θα πρέπει να γνωρίζετε ποια ρούχα είναι αποδεκτά για μια συνέντευξη και ποια όχι. Οι άνδρες και οι γυναίκες φορούν προφανώς διαφορετικά ρούχα, είτε έτσι είτε αλλιώς όμως θα πρέπει να ταιριάζει το ντύσιμό σας για τη βιομηχανία ή τα πρότυπα της εταιρείας.
 Για παράδειγμα, αν έχετε συνέντευξη για μια θέση εργασίας ως σύμβουλος επιχειρήσεων, τότε είναι πιθανό να εντυπωσιάσετε σαν επαγγελματίας φορώντας την καλύτερη ενδυμασία σας, δηλαδή ένα κοστούμι και γραβάτα για έναν άντρα ή ένα γυναικείο κοστούμι αν είστε γυναίκα.
Το ίδιο και για μια θέση στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Εάν είστε απόφοιτος σχολής και πρόκειται για συνέντευξη μιας χαμηλής θέσης, τότε είναι πιθανό ότι δεν χρειάζεται να φορέσετε γραβάτα , ωστόσο όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ορισμένες βιομηχανίες θα αναμένουν από εσάς να ντυθείτε με επίσημη για το επίπεδο της επιχείρησης ενδυμασία.
Εάν η θέση στην εταιρεία είναι πιο άτυπη, για παράδειγμα υπάλληλος σε ένα κατάστημα λιανικής, τότε μία απλή ένδυση είναι πιθανό αποδεκτή. Αυτό σημαίνει ότι ένα απλό παντελόνι με ένα πόλο μπλουζάκι αρκεί.
 Για θέσεις όπως γραμματέας, βοηθός μάρκετινγκ, κλπ κατά πάσα πιθανότητα για να είστε σίγουροι βάλτε ένα σακάκι. Είναι πάντα καλύτερο να είστε παραπάνω του δέοντος ντυμέντος παρά το αντίθετο.
Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για την ενδυμασία σας κάντε στην εταιρεία μια κλήση και απλά πείτε στην γραμματέα του γραφείου ότι έχετε μια συνέντευξη και ότι θα θέλατε να ξέρετε τι είδος κώδικας ντυσίματος ακολουθείται στο γραφείο.
Σε κάθε συνέντευξη θα πρέπει πάντα να φοράτε καλά παπούτσια και όχι παπούτσια γυμναστικής ή σανδάλια.
 Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα είναι σιδερωμένα, αφού αλλιώς δείχνετε
τεμπέλης και θα αφήσετε πολύ κακή εντύπωση.
Οι άνδρες έχουν την εύκολη λύση, πουκάμισο-γραβάτα, αλλά των γυναικών η ενδυμασία μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν ένα σωρό πουκάμισα και μπλούζες που μπορεί να σκεφτείτε πως είναι χαριτωμένα και μοντέρνα, αλλά αυτός που παίρνει την συνέντευξη μπορεί να τα κρίνει ως υπερβολικά εντυπωσιακά ή αντιεπαγγελματικά. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και ντυθείτε απλά.
 Αν πρόκειται για μία πιο άτυπη συνέντευξη, όπως μία θέση ρεσεψιονίστ σε ένα γυμναστήριο ή εστιατόριο, τότε μπορείτε να φορέσετε ένα ωραίο παντελόνι και μια μπλούζα ή ένα ωραίο πουλόβερ. Και πάλι, βεβαιωθείτε ότι η μπλούζα δεν
είναι πολύ αποκαλυπτική.
Αν η θέση πάλι είναι πιο επίσημη όπως αυτή του διευθυντή, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε με ένα καλό παντελόνι και μια ωραία μπλούζα. Μία φούστα είναι επίσης καλή επιλογή απλά φροντίστε είναι στο κατάλληλο μήκος. Η φούστα θα πρέπει τουλάχιστον να είναι μέχρι τα γόνατά σας και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αν έχει κάποια σχισμή, αυτή δεν πάει πάρα πολύ ψηλά.
Όταν πρόκειται για παπούτσια, είναι αρκετά απλό. Φορέστε οποιοδήποτε είδος ανοιχτού παπουτσιού αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ φανταχτερό. Θα πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικές στο πόσο make-up που βάζετε στο πρόσωπό σας αφού το πάρα πολύ μπορεί να φανεί ως αντιεπαγγελματική εμφάνιση. Το ίδιο ισχύει και για τα αρώματα. Είναι πραγματικά καλύτερο να μην φορέσετε καθόλου άρωμα. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι μυρίζει
ωραία, αλλά αυτός που κάνει την συνέντευξη μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.
Τέλος, θα πρέπει να έχετε τα νύχια σας απλά και να αποφύγετε να φοράτε φανταχτερό βερνίκι νυχιών. Φαίνεται λίγο γελοίο, αλλά οι εργοδότες θα σας κρίνουνε αν φοράτε για παράδειγμα φωτεινό πορτοκαλί βερνίκι νυχιών. Τραβήξτε τα μαλλιά σας πίσω για να αποπνέετε μια πιο επαγγελματική συμπεριφορά.

Έρευνα

Το πρώτο και πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην έρευνα σας για μια εταιρεία είναι να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα της. Σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν μία ιστοσελίδα με ένα τμήμα που μιλάει για την αποστολή της, τους στόχους της και άλλα ενδιαφέροντα.
Ακόμη και μικρές νεοσύστατες εταιρείες θα έχουν πιθανότατα μία ιστοσελίδα.
Εάν δεν έχει η εταιρία κάποια ιστοσελίδα, τότε ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας τους και να βρείτε τι λένε για την εταιρεία εκεί. Οι περισσότερες εταιρείες θα αναφέρουν το τι κάνουν ακριβώς και για πόσο καιρό υπάρχoυν.
Θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ό, τι αναφέρεται στην περιγραφή εργασίας γιατί εδώ απαριθμούνται όλες οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη δουλειά. Κάντε μια λίστα με όλες αυτές και δείτε πόσες από αυτές καλύπτετε. Στη συνέχεια προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους που είχατε χρησιμοποιήσει αυτές τις δεξιότητες στο παρελθόν και πώς έχετε εργαστεί για τη βελτίωσή τους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φανούν ένα καλό εργαλείο για χρήση στην έρευνα που κάνετε. Ελέγξτε εάν η εταιρεία έχει λογαριασμό Twitter ή Facebook και ρίξτε μια ματιά στις θέσεις τους για να έχετε μία εικόνα τι συμβαίνει στην εταιρεία. Μερικές φορές, αν μια εταιρεία έχει κάποιο Twitter feed μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα για το τι κάνουν γενικά.

Ερωτήσεις

Πριν από τη συνέντευξή σας θα πρέπει να καθίσετε και να επανεξετάσετε τις συνηθέστερες ερωτήσεις συνεντεύξεων για τις οποίες θα πρέπει να σκεφτείτε σχετικές και κατάλληλες απαντήσεις. Ενώ πρέπει να είστε προετοιμασμένοι καλό είναι να μην ακούγονται οι απαντήσεις σας σαν να τις έχετε διαβάσει πριν. Ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορούν να σας κάνουν:

 
·Πείτε μου λίγο για τον εαυτό σας 
Είναι πιθανό η αρχική ερώτηση στη συνέντευξή σας. Οι εργοδότες δεν θέλουν να ξέρουν για την προσωπική σας ζωή και τι σας αρέσει να κάνετε στην διασκέδασή σας, γι’αυτό η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει σχετικά γεγονότα της εμπειρίας σας, τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή σας.

· Γιατί φύγατε από την τελευταία σας εργασία; 
Οι εργοδότες θέλουν να ξέρουν γιατί ψάχνετε μια νέα θέση. Αν είχατε αφήσει την προηγούμενη θέση σας για ένα συγκεκριμένο λόγο, τότε μιλήστε για αυτόν, αλλά να είστε σίγουροι πρώτα ότι είναι κάποιος θετικός λόγος. Ένα καλό παράδειγμα απάντησης θα ήταν ότι ψάχνετε για μια εταιρεία όπου μπορείτε να ανέλθετε, ποτέ μην κακολογήσετε μια επιχείρηση ή ένα αφεντικό στη συνέντευξή σας. Αν απολυθήκατε να είστε ειλικρινής και να τους πείτε πώς προσπαθείτε να βελτιωθείτε από τότε.

· Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις και η μεγαλύτερες αδυναμίες σας; 
Αυτό είναι σίγουρα ένα άλλο βασικό θέμα της συνέντευξης. Για τις δυνάμεις
συνήθως αυτό είναι αρκετά εύκολο να απαντηθεί. Αναφέρετε μία πραγματική
αδυναμία σας και να τους πείτε τι κάνετε για να την καταπολεμήσετε ή να την
βελτιώσετε.

 
·Γιατί θα πρέπει να σας προσλάβουμε; 
Δεν είναι επειδή είστε ο καλύτερος υποψήφιος, αν και μπορεί να είστε. Εφαρμόστε τις δεξιότητες και την εμπειρία σας σε αυτήν την απάντηση. Απαντήστε γιατί νομίζετε ότι είστε μια καλή πρόσθεση στην εταιρία και τι σας κάνει διαφορετικό από τους άλλους υποψηφίους.

 
·Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;
Εφόσον έχετε κάνει την έρευνά σας, αυτή η απάντηση θα είναι εύκολη.

 
·Ποια είναι τα πρώτα 5 πράγματα που θα έπρεπε να κάνετε αν είχατε αυτή τη θέση;
Ο εργοδότης θέλει να ξέρει αν έχετε πλήρη κατανόηση του τι συνεπάγεται αυτή η θέση, εδώ χρειάζεται μια καλή βάση γνώσεων σχετικά με τη θέση και την εταιρεία για να απαντήσετε πλήρως σε αυτό το ερώτημα.

Μερικά ακόμη δημοφιλή ερωτήματα που να έχετε υπόψη σας για την προετοιμασία σας:

 
·Πείτε μου μια φορά που πήρατε ένα ρίσκο και απέτυχε. 
 ·Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε καλύτερα σε αυτή τη θέση; Ονομάστε 3-5 από αυτά. 
 Πώς σας αρέσει να ανταμείβεστε όταν κάνετε καλή δουλειά; ·
Αυτά είναι κάποια πολύ πιθανά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε. Όταν σκέφτεστε μια συνέντευξη μπορείτε να φανταστείτε και ότι πρόκειται για ένα σενάριο ανάκρισης όπου ο εργοδότης σας ψάχνει να μάθει σχετικά με την εμπειρία και τις ικανότητές σας.

Μετά την συνέντευξη

Μπορείτε να σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα για να κάνετε, από το να καθίσετε και να περιμένετε τους εργοδότες να σας ειδοποιήσουν. Το μετά την συνέντευξη μέρος είναι σημαντικό εξίσου με την υπόλοιπη διαδικασία και όμως πολλοί αιτούντες το ξεχνάνε ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Για παράδειγμα η αποστολή στον μελλοντικό σας εργοδότη μιας ευχαριστήριας επιστολής είναι μέρος της διαδικασίας της συνέντευξης και όχι κάτι που πρέπει να παραβλέπεται

Ευχαριστήρια επιστολή
Αν βρεθήκατε σε μια συνέντευξη και πρόκειτε για μία θέση που θέλετε πολύ να πάρετε, τότε θα ήταν καλύτερα να συντάξετε μια ευχαριστήρια επιστολή.
Μπορείτε να στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο είναι πολύ πιο γρήγορο ή μέσω αποστολής μίας πραγματικής επιστολής, η οποία είναι πολύ πιο προσωπική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να την στείλετε το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή το αργότερο την ημέρα μετά τη συνέντευξή σας.
Η επιστολή πρέπει να ξεκινάει ευχαριστώντας αυτόν που σας πήρε την συνέντευξη για το χρόνο που αφιέρωσε και το ενδιαφέρον που έδειξε σε εσάς ως υποψήφιο. Θα πρέπει στη συνέχεια να αναφέρετε αυτά που μάθατε για αυτή τη θέση μέσω της συνέντευξης, δηλαδή πολύ πέραν των όσων αναφέρονταν στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Αν ξεχάσατε να πείτε κάτι στη συνέντευξη, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το αναφέρετε. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι απλά να επαναδιατυπώσετε μόνο όσα πράγματα είχατε πει και στη συνέντευξη.
Μπορείτε τέλος να κλείσετε την επιστολή σας με ένα «ευχαριστώ» και να τους δώσετε να γνωρίζουν πως ανυπομονείτε για την απάντησή τους. Θα πρέπει επίσης να παράσχετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Τέλος βεβαιωθείτε ότι όλα είναι γραμμένα σωστά και δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη ή λάθη στο e-mail σας, αλλιώς αυτό σας κάνει να δείχνετε προχειρότητα ή τεμπελιά.
 Αν έχετε στείλει την ευχαριστήρια επιστολή σας και έχει περάσει μια εβδομάδα χωρίς να έχετε ακούσει τίποτα από τον εργοδότη, τότε μπορείτε να στείλετε κάποια νέα αίτηση για ενημέρωση.
Ένα τηλεφώνημα είναι πολύ καλύτερη λύση από ένα email. Αν δεν έχετε ακούσει τίποτα από αυτούς εντός εβδομάδος τότε κάντε μια κλήση και πείτε πως καλείτε απλά για να ενημερωθείτε για την συνέντευξη που είχατε, ρωτώντας για το αν έχουν καταλήξει σε μια απόφαση ή αν ξέρουν πότε θα καταλήξουν ή πότε περίπου θα πρέπει να περιμένετε για μια απάντηση.

Διαχείριση μίας απόρριψης
Αν έχετε περάσει συνέντευξη για μια θέση εργασίας στην τρέχουσα κατάσταση που βρίσκεται η αγορά εργασίας, τότε είναι πιθανό ότι έχετε απορριφθεί τουλάχιστον μία φορά. Οι θέσεις εργασίας είναι λίγες αυτές τις μέρες και ο ανταγωνισμός για αυτές μεγάλος. Όταν μια εταιρεία μπορεί να προσλάβει μόνο ένα άτομο, τότε θα γίνουν αναγκαστικά πολλές απορρίψεις.
 Το σημαντικό πράγμα είναι να μην πάρετε την απόρριψη για μία δουλειά προσωπικά. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να εγκαταλείψετε την αναζήτηση εργασίας επειδή αισθάνεστε πως κανείς δεν θα σας προσλάβει και ότι δεν είστε αρκετά καλοί για μια θέση σαν αυτή που διεκδικείτε. Αυτό είναι ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.
Αντ 'αυτού, θα πρέπει να πάρετε αυτή την ευκαιρία και να βελτιώσετε την τακτική και τις τεχνικές σας σε μία συνέντευξη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δείτε την απόρριψη ως μία μαθησιακή εμπειρία. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι βελτιώσεις μπορείτε να κάνετε, τι κάνατε λάθος, μήπως δεν ερευνήσατε για την εταιρεία αρκετά ή ποιες ερωτήσεις ήταν αυτές που δεν μπορέσατε να απαντήσετε.
Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας για την επόμενή σας συνέντευξη. Μην κοιτάτε ποτέ μια συνέντευξη ως χάσιμο χρόνου, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να μάθετε.

Κατακλείδα

Όπως είδατε, η διαδικασία της αναζήτησης και η συνέντευξη για μία θέση εργασίας μπορεί να είναι κουραστική. Ουσιαστικά κάθε συνέντευξη είναι έρευνα του εργοδότη γύρω από το άτομο που αναζητά εργασία. Εάν έχετε μάθει όσα περισσότερα μπορείτε για μια εταιρία, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσετε την συνέντευξη με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Με την ίδια λογική, θα πρέπει να γνωρίζετε και για τον εαυτό σας, τι δεξιότητες έχετε και πώς η εμπειρία έχει βελτιώσει τις ικανότητες σας ώστε να μπορέσετε να το μεταφέρετε αυτό εύκολα και σε έναν εργοδότη.
Τέλος, δεν πρέπει να φοβάστε την αποτυχία. Στη σημερινή αγορά, οι πιθανότητες να απορριφθείτε είναι περισσότερες από ποτέ. Αυξήστε τις εμπειρίες σας και μάθετε από κάθε συνέντευξη που πάτε ώστε όταν έρθει η κατάλληλη δουλειά για εσάς να είστε έτοιμοι να την κερδίσετε. Καλή τύχη λοιπόν στην συνέντευξη σας και πάντα να έχετε θετική σκέψη.