ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Σωστή τοποθέτηση ούπατ σε τοίχο και πλακάκι

Η ονομασία ούπατ επικράτησε από το όνομα της Γερμανικής εταιρείας Οupat GmbH που τα κατασκεύασε πρώτη. Θα το ακούσετε και σαν βύσμα ή κοχλιοδόχη :)

Η πιο συνηθισμένη δουλειά που θα χρειαστεί να κάνουμε στο σπίτι είναι να  ανοίξουμε μια τρύπα  στον τοίχο για να κρεμάσουμε κάτι, ένα κάδρο, ένα κουρτινόξυλο, μια βάση πετσέτας μπάνιου κ.λ.π.

Η διαδικασία τρυπήματος σε τοίχο και σε πλακάκι έχει ορισμένες διαφορές

Τρύπημα σε τοίχο

Ανεξάρτητα από το μέγεθος που έχει το ούπατ η διαδικασία είναι η ίδια.

Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις ούπατ είναι αυτές των 6 mm και 8mm



Το τρυπάνι που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι για τούβλο (με μύτη σκληρομετάλλου) με διάμετρο όση και η διάμετρος του ούπατ.
Η βίδα που θα χρησιμοποιήσουμε έχει πάντα μεγαλύτερο μήκος από το ούπατ. Προσοχή, το βάθος  που θα τρυπήσουμε δεν είναι  ίσο με το μήκος του ούπατ αλλά ίσο με το μήκος της βίδας.
Στο τρυπάνι που έχουμε διαλέξει τοποθετούμε δίπλα τη βίδα και με ένα κομμάτι χαρτοταινία σημαδεύουμε το βάθος το οποίο πρέπει να τρυπήσουμε.





Στη συνέχεια παίρνουμε το δράπανο  και το βάζουμε στη θέση κρουστικό που έχει σήμα ένα σφυρί.



Βάζουμε το τρυπάνι στο τσοκ του δράπανου και σε βάθος όσο σημαδέψαμε με τη χαρτοταινία


Πριν τρυπήσουμε τον τοίχο θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα βρούμε κάποιο καλώδιο.
Αυτό για τους επαγγελματίες γίνεται με ένα ανιχνευτή καλωδίων που όταν το βάλουμε πάνω στον τοίχο και ανιχνεύσει ρεύμα τότε ανάβει μια λυχνία και χτυπάει και ένα μπίπερ.



Αν δεν έχετε τέτοιο εργαλείο βεβαιωθείται ότι η τρύπα που θα κάνετε δεν  βρίσκεται στην ευθεία μεταξύ κάποιου διακόπτη  ή πρίζας και ενός κουτιού διακλάδωσης, ή μεταξύ δύο κουτιών διακλάδωσης.


Τώρα είμαστε έτοιμοι να τρυπήσουμε


Κατά το τρύπημα μπορούμε να βάλουμε από κάτω και ένα βρεγμένο πανάκι για να πάρει τις πολλές σκόνες και να μην τα κάνουμε όλα χάλια.



Επίσης αν υπάρχει και δεύτερο άτομο μπορεί να βοηθήσει κρατώντας κάτω από το τρυπάνι μια ηλεκτρική σκούπα



Για τους πιο μερακλήδες υπάρχει και αυτό το προσαρτώμενο σύστημα απορρόφησης της σκόνης, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με μία απλή ηλεκτρική σκούπα.


 και ο συλλέκτης σκόνης για το τρυπάνι.



Αφού τρυπήσουμε, τοποθετούμε το ούπατ, τη βίδα μέσα στο ούπατ και με ένα σφυράκι  σπρώχνουμε το ούπατ λίγα χιλιοστά πιο μέσα από την επιφάνεια του σοβά.


Αν πέσετε σε σαθρό κομμάτι και  η τρύπα γίνει μεγαλύτερη (πιο χοντρή)  αφαιρέστε το ούπατ (βιδώστε σε αυτό τη βίδα και τραβήξτε) και με ένα καλαμάκι φυσήξτε στην τρύπα για να φύγουν οι σκόνες.

Στη συνέχεια πριν ξανατοποθετήσετε το ούπατ βάλτε στην τρύπα ξυλόκολα ή κόλλα για  πλακάκια ή στόκο ή σιλικόνη και αφήστε το να στεγνώσει και να είστε σίγουροι ότι θα έχετε μια τέλεια στερέωση.

Σημείωση: Εάν τρυπάτε για πρώτη φορά καλό είναι να ξεκινήσετε το τρύπημα με τρυπάνι μικρότερης διαμέτρου από αυτή που χρειάζεται και στη συνέχεια να τρυπήσετε με αυτό της κανονικής διαμέτρου.

Τρύπημα σε πλακάκι




Στην περίπτωση αυτή , αρχικά καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα τρυπάνι ειδικό για πλακάκι ή γυαλί και το οποίο μπροστά είναι μυτερό. Με αυτό θα τρυπήσουμε μόνο το πλακάκι.



Επειδή το πλακάκι γλιστράει και υπάρχει περίπτωση να μην μπορούμε να κεντράρουμε στο σημείο που θέλουμε να ανοίξουμε την τρύπα, μπορούμε να καλύψουμε το σημείο αυτό με ένα κομμάτι χαρτοταινίας.




Ένας άλλος τρόπος είναι με ένα μπετονόκαρφο να χτυπήσουμε προσεκτικά το πλακάκι στο σημείο που θέλουμε την τρύπα μέχρι να φύγει το σμάλτο του.




Ένας ακόμα τρόπος είναι να βάλετε ένα κομμάτι ξύλο


Στη συνέχεια βάζουμε το ειδικό τρυπάνι για πλακάκια και τρυπάμε μέχρι να βρούμε τούβλο.Σε αυτήν την περίπτωση το δράπανο θα πρέπει να δουλεύει στη θέση περιστροφής και όχι κρούσης, και με χαμηλές στροφές.



Τέλος βάζουμε το τρυπάνι τούβλου, γυρνάμε το δράπανο στη θέση κρούσης και τρυπάμε το τούβλο. Η διαδικασία με το τρυπάνι τούβλου είναι η ίδια που περιγράψαμε στην αρχή κατά το τρύπημα σε τούβλο.



Η αρχική διαδικασία τρυπήματος του πλακακιού με το ειδικό τρυπάνι μπορεί να παραβλεφθεί αν είμαστε έμπειροι.