ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΠΛΑΤΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ


Ο νέος χαρακτηρισμός των πεπλατυσμένων καλωδίων είναι H03VH-H με ονομαστική τάση 300/300 και ο παλιός NYFAZ με ονομαστική τάση 300/300

Τι λέει ο ΕΛΟΤ HD384

Tο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 αφιερώνει όλη την παράγραφο 521.7 στα πεπλατυσμένα καλώδια δίνοντας πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση τους.

521.7 Πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια πρέπει να είναι σύµφωνα µε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά Πρότυπα και επιτρέπεται να χρησιµοποιούνται όπως ορίζεται στις παραγράφους 521.7.1 µέχρι 521.7.8.

521.7.1 Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια επιτρέπεται να εγκαθίστανται µόνο σε ξηρούς χώρους και µόνο µέσα ή κάτω από επίχρισµα το οποίο πρέπει να τα καλύπτει σε όλο το µήκος τους.


521.7.2 Αν τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια εγκαθίστανται σε κοιλότητες οροφής ή τοίχου που αποτελείται από σκυρόδεµα, πέτρα ή παρόµοια άκαυστα υλικά, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτονται µε επίχρισµα σύµφωνα µε την παράγραφο 521.7.1.

521.7.3 Ακόµη και καλυµµένα µε επίχρισµα, τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται πάνω σε εύφλεκτα κατασκευαστικά υλικά, π.χ. ξύλο.


521.7.4 Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια δεν επιτρέπεται να γίνονται δέσµες. Η συγκέντρωσή των στα σηµεία εισόδου ηλεκτρικού εξοπλισµού, π.χ. πινάκων διανοµής, δεν θεωρείται σχηµατισµός δέσµης.

521.7.5 Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια επιτρέπεται να στερεώνονται µόνο µε τη χρήση µέσων τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η µόνωση δεν θα πάθει βλάβη ούτε θα παραµορφωθεί. Σηµείωση: Μέσα στερέωσης που δεν προκαλούν βλάβη είναι, π.χ., τα ακόλουθα: - επίχρισµα γύψου - σφιγκτήρες προσαρµοσµένοι προς το σχήµα των αγωγών και κατασκευασµένοι από µονωτικό υλικό ή από µέταλλο µε µονωτική επένδυση - κόλληση - κάρφωµα µε κατάλληλα καρφιά µε µονωτικούς παράκυκλους (ροδέλες).

521.7.6 Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται κάτω από γυψοσανίδες, εκτός αν αυτές είναι εξ' ολοκλήρου στερεωµένες µε επίχρισµα (σοβά).

521.7.7 Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται απευθείας πάνω ή κάτω από µεταλλικό ενισχυτικό στοιχείο του επιχρίσµατος όπως συρµατόπλεγµα, µεταλλικό πλέγµα κλπ.

521.7.8 Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια επιτρέπεται να ενώνονται µόνο µέσα σε κουτιά διακλαδώσεων κατασκευασµένα από µονωτικό υλικό. 

πηγή ΕΛΟΤ HD384

Πλακέ καλώδιο σε φωτιστικά βεράντας


Στην υποπαράγραφο 521.7.1 που είδαμε παραπάνω αναφέρονται τα εξής : Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια επιτρέπεται να εγκαθίστανται µόνο σε ξηρούς χώρους και µόνο µέσα ή κάτω από επίχρισµα το οποίο πρέπει να τα καλύπτει σε όλο το µήκος τους.

Η βεράντα δεν αποτελεί ξηρό χώρο και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται να εγκαθιστούμε πλακέ καλώδια εκεί.

Να διευκρινίσουμε ότι η σαφής διάκριση των χώρων της εγκατάστασης , σε ξηρούς , υγρούς κ.τ.λ. υπάρχει στους ΚΕΗΕ και όχι στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.

Σε περίπτωση που το διαμέρισμα στο οποίο καλείστε να τοποθετήσετε τα φωτιστικά στη βεράντα κατοικείται ήδη, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ταβάνι αλλά τοποθετήστε τα πάνω ή δίπλα από τις μπαλκονόπορτες σε μορφή απλίκας ή σποτ και βέβαια κοντά σε κουτί διακλάδωσης. Αν πάλι ο πελάτης επιμένει να μπουν τα φωτιστικά στην οροφή της βεράντας, τότε μπορείτε να σκάψετε περνώντας σωλήνα και καλώδιο (όχι πλακέ) κατά τα γνωστά κάνοντας χρήση της παραγράφου 527.2 με τον τίτλο "Σφράγιση των διελεύσεων των ηλεκτρικών γραµµών".


Πιο συγκεκριμένα στην υποπαράγραφο 527.2.5 αναγράφονται τα εξής :Οι ηλεκτρικές γραµµές δεν επιτρέπεται να διαπερνούν τα φέροντα στοιχεία της κατασκευής του κτιρίου εκτός αν µπορεί να εξασφαλισθεί ότι διατηρούνται πλήρως, µετά τη διέλευση, τα χαρακτηριστικά του στοιχείου (δες Πρότυπο ISO 834).

Ουσιαστικά δηλαδή, η διάνοιξη της γραμμής δεν θα πρέπει να προκαλεί πρόβλημα στο φέροντα οπλισμό (δοκάρια , στύλους). Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να πληροί και τις υπόλοιπες προδιαγραφές της παραγράφου 527.2 και βέβαια να πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τον μηχανικό του έργου.


 Στα παρακάτω σκίτσα φαίνονται δύο συνηθισμένοι τρόποι κάμψης των σειρίδων για να μη δημιουργείται υπερβολικό εξόγκωμα.



Πρέπει να καταργηθούν τα πεπλατυσμένα καλώδια 2*1.5mm2 ?




πηγή: sarrisg.gr