ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Προστασία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από Πτηνά


Σχεδόν το 50% των οικιακών Φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα σε στέγες κτηρίων είναι τοποθετημένα σε κεραμοσκεπές (κεραμίδια – πάνελ, κλπ).
Ο τρόπος εγκατάστασής τους προβλέπει τη δημιουργία μικρού κενού ανάμεσα στα Φ/Β πλαίσια και την κεραμοσκεπή βάσει πολεοδομικών κανονισμών. Σε αντίθεση με τα πουλιά του Άλφρεντ Χίτσκοκ, τα πτηνά και στον Ελλαδικό χώρο δεν νοιώθουν την ανάγκη να «επιτεθούν» αλλά να εκμεταλλευτούν αυτή τη «τεχνητή στέγη» για τη δημιουργία φωλιών

Λόγω αυτής της ιδιότυπης «φιλοξενίας», δημιουργούνται διάφορα θέματα στην ομαλή λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον εξοπλισμό και τους ανθρώπους που χειρίζονται το σύστημα ή έστω κινούνται στο κτήριο. Μερικά θέματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
1. Περιττώματα πάνω σε κυψέλες
·         Δημιουργία σκιάς και μείωση απόδοσης
·         Μεγάλη χρονική έκθεση οδηγεί σε δημιουργία φαινομένου hot-spot σε κυψέλες

Αναλόγως συστήματος, ηλεκτρολογικής διασύνδεσης και εξοπλισμού η μείωση απόδοσης σε ακραία σενάρια μπορεί να φτάσει και στο 20% ενώ έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα hot-spots σε κυψέλες που υπόκεινται σε συνεχή σκίαση λόγω της ρύπανσης αυτής. Για την αντιμετώπιση, ο ιδιοκτήτης καλείται να εντείνει τους τακτικούς καθαρισμούς με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρήση νερού – καθαριστικών και επικινδυνότητα για την πρόσβαση.

2. Ρύπανση στα κεραμίδια
·         Φωλιές και υλικά φωλιών στα σημεία ροής του κεραμιδιού
·         Αυγά – νεκρά πτηνά – φίδια/ποντίκια
·         Λεία πτηνών

Συνήθως τα πτηνά δημιουργούν φωλιές στα σημεία ροής του κεραμιδιού καθώς και στις υδρορροές με αποτέλεσμα το φράξιμο της ομαλής ροής του νερού. Το νερό δεν διοχετεύεται πλέον εύκολα από υδρορροές και σε ακραία σενάρια «πνίγει» καλώδια και συνδέσμους DC τάσης συνήθως 600-700volts. Συν τις άλλοις η πρόσβαση για τον καθαρισμό είναι δύσκολη αφού αυτό απαιτεί την απεγκατάσταση Φ/Β πλαισίων. Λιμνάζοντα νερά δημιουργούν εστίες μόλυνσης, εντείνουν τυχόν θέματα υγρομόνωσης κεραμοσκεπών, αναλόγως εγκατάστασης δημιουργούνται θέματα ηλεκτρικής απομόνωσης (Riso σφάλματα) και γενικότερα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για το σύστημα και τους ανθρώπους, πόσο μάλλον δε για τα ίδια τα πτηνά. Έχουν παρατηρηθεί και φίδια-ποντίκια που προσελκύονται από τα αυγά και τα μικρά πτηνά στην κεραμοσκεπή ενώ δεν είναι λίγα τα συμβάντα θραύσης κυψελών από κομμάτια υλικών – κόκκαλων που τείνουν να μεταφέρουν τα πτηνά στις φωλιές τους.

3. Επαφή με καλώδια - πλαίσια
·         Επαφή με καλωδίωση και μετατόπιση καλωδίων
·         Επαφή με πλαίσια σε κυψέλες – junction boxes – optimizers (βελτιστοποιητές)

Και πάλι αναλόγως την εγκατάσταση και την ποιότητα κατασκευής, τα πτηνά μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για να «πειράζουν» και να μεταφέρουν την καλωδίωση (DC). Αυτό μπορεί να προκαλέσει από απλή μετατόπιση καλωδίωσης σε ακατάλληλα σημεία έδρασης όπως υδρορροές μέχρι και την πρόωρη φθορά της από τα τσιμπήματα με ενδεχόμενο κίνδυνο βραχυκυκλώματος και σπινθηρισμών αν όχι πυρκαγιάς. Επιπλέον, τα πουλιά αναπαύονται πάνω στα πλαίσια με ενδεχόμενα γδαρσίματα, έρχονται συχνά σε επαφή με τα junction boxes ή και τους βελτιστοποιητές (solaredge, tigo, κλπ) ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που μετατοπίζουν σπιράλ όδευσης με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υδάτων εντός του.
Οι ιδιοκτήτες έχουν καταφύγει σε διάφορες λύσεις αντιμετώπισης όπως συσκευές ηχητικού σήματος, δηλητήρια, πλαστικά καρφιά, κολλητικά σπρέι, κλπ. Εφόσον όμως τα παραπάνω δε συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος που εννοείται ότι προτάσσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ως ένα από τα κυρίαρχα αίτια εγκατάστασής του, μια αποτελεσματική και οικολογική λύση είναι η τοποθέτηση πλέγματος.

Η τοποθέτηση ειδικού πλέγματος σε κάθε πιθανό σημείο εισόδου πτηνών προστατεύει αποτελεσματικά το σύστημα και τα πτηνά. Το πλέγμα σταθεροποιείται πάνω σε συρματόσχοινο που διατρέχει περιμετρικά το πάνελ και στο συρματόσχοινο που έιναι εφαπτόμενο των κεραμιδιών.

 Η στερέωση του συρματόσχοινου στα πλαινά των πάνελ και στα κεραμίδια, γίνεται με εξειδικευμένα εξαρτήματα όπου αγκιλώνουν  πάνω τους χωρίς τρυπήματα.  

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι είτε ανοξείδωτα, είτε αλουμινίου, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα σκουριάς. 

πηγές:b2green.gr και lamdaservice.gr