ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Υφάσματα με φωτοβολταϊκά

Βγήκαν υφάσματα με φωτοβολταικά που παράγουν ενέργεια


Επιστήμονες, έχουν αναπτύξει ένα επαναστατικό προϊόν στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες λεπτού υμένα και οργανικών φωτοβολταϊκών: το «ηλιακό ύφασμα»!
Συνθετικές ίνες υφάσματος καλύπτονται από ένα κυλινδρικό ειδικό υλικό, το οποίο καταφέρνει να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα όταν το βλέπει ο ήλιος...

Φωτοβολταϊκά σε μπλουζάκια, τσάντες χειρός ή ομπρέλες θαλάσσης

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτοβολταικες σε ρουχα

Η τεχνολογία του ηλιακού υφάσματος μπορεί να ενσωματωθεί και στην ενδυμασία. Με τα «ηλιακά» σου ρούχα, μπορείς να βγεις για περίπατο ή για τρέξιμο και παράλληλα να φορτίζεις και το κινητό σου!
Και όσον αφορά το χρώμα; Παρόλο που οι ίνες είναι διαφανής, «παίζοντας» με την πυκνότητά τους μπορούν να πάρουν χρώματα όπως μπλε, καφέ και πράσινο.

Φωτοβολταϊκά που …εκτυπώνονται, ακόμη και πάνω σε μπλουζάκια, τσάντες χειρός ή ομπρέλες θαλάσσης, επιτρέποντας- για παράδειγμα- τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων σε ερημικές παραλίες, δημιούργησε ολιγομελής ομάδα ερευνητών στην Ευρώπη. Όχι στη Γερμανία, όπως κάποιοι ενδεχομένως θα υπέθεταν, αλλά στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτοβολταικα ρουχα
Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (ΕΦ), που έχουν ήδη επαρκή απόδοση ώστε να φορτίζουν κινητά και, συντόμως, άλλες συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές, αναπτύχθηκαν στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπάρχουν τέντες παραλίας και σκηνές που παρέχουν ρεύμα για υπολογιστές κινητά ακόμα και ψυγειάκι

Κρύα μπύρα – παραλία, έτοιμη! Ποιο μπιτσόμπαρο και ποια ζεματιστή άμμος! Μια τέντα 6x6 από ηλιακό ύφασμα μπορεί να σου προσφέρει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει λάμπες, laptop, ανεμιστήρες, μέχρι και ένα μικρό ΨΥΓΕΙΟ!

alt
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτοβολταικες τεντες

Μια ηλιακή σκηνή της Orange, εκτός από την «παραδοσιακή» χρήση της ενέργειας που σου προσφέρει ο ήλιος (φορτίσεις κινητών, τροφοδοσία σε λάμπες κλπ) δίνει και ένα μπόνους χαρακτηριστικό: Με ένα μήνυμα από το κινητό, λάμπει ώστε να μπορείς να την ξεχωρίζεις εύκολα και να μην ψάχνεσαι που έχεις στήσει!


Η ηλιακή σκηνή της αγγλικής εταιρείας Orange έχει στο ύφασμά της ειδικές φωτοβολταϊκές ίνες και συλλέγει ηλιακή ενέργεια την οποία και αποθηκεύει για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Η ‘σκηνή του μέλλοντος’, όπως την αποκαλούν, έχει και διάφορα άλλα εντυπωσιακά gadgets όπως ένα σύστημα το οποίο φροντίζει να μην χάσετε τη σκηνή: ο ιδιοκτήτης της σκηνής στέλνει ένα μήνυμα από το κινητό του και αυτή λάμπει ώστε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο για τα μεγάλα φεστιβάλ της Αγγλίας. Η εταιρεία FTL Solar δημιούργησε την ηλιακή τέντα PowerMod 1200, για την οποία και βραβεύτηκε τη χρονιά που μας πέρασε. Η τέντα είναι ουσιαστικά ένα εύκαμπτο ύφασμα με ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες. Μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό και το μεγαλύτερο σε μέγεθος μοντέλο, διαστάσεων 6 x 6 μέτρα περίπου, μπορεί να τροφοδοτήσει λάμπες, φορητούς υπολογιστές, ανεμιστήρες ακόμα και ψυγεία. Οι τέντες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και αποδόσεις ανάλογα τη χρήση τους.

Βγήκαν και πανιά σε ιστιοπλοϊκά που δίνουν ενέργεια στο σκάφος

Τι άλλο μπορείς να ζητήσεις από ένα πανί στο σκάφος σου; Να σου ψήνει και καφέ!
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του ηλιακού υφάσματος, ένα πανί στο ιστιοπλοϊκό έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει όλα τα ηλεκτρικά όργανα του σκάφους, από το βαθύμετρο μέχρι… το «μάτι» για ελληνικό!

Ένα ιστιοπλοϊκό με φωτοβολταϊκά πανιά σχεδίασαν οι ιταλοί σχεδιαστές Μάρκο Φερράρι και Αλμπέρτο Φράνκι. Το σκάφος ονομάζεται Helios και τους χάρισε μια θέση μεταξύ των έξι φιναλίστ στον διαγωνισμό Young Designer of the Year 2015.
Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος, το σκάφος μήκους 55 μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει δέκα επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος.
Το Helios «θερίζει» την ηλιακή ενέργεια χάρη στα εύκαμπτα πανιά που είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο και ενσωματώνουν φωτοβολταϊκές κυψέλες. Στην επιφάνεια των ιστίων χωρούν 2.500 ηλιακά πάνελ που παράγουν 355 Κιλοβατώρες ενέργειας (ετησίως).
Το υβριδικό σκάφος που κινείται χάρη σε μια συμβατική μηχανή εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, έχει κοντή καρίνα και έτσι μπορεί να κινηθεί σε ρηχά νερά και προστατευόμενες περιοχές χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την ηλεκτροκίνηση.
Το πολυτελές σκάφος προσφέρει πλήθος ανέσεων από πισίνα στο κατάστρωμα μέχρι σινεμά και ειδικούς χώρους αποθήκευσης τζετ σκι, κανό, ακόμα και ενός μεγάλου τέντερ (βαρκάκι) μήκους επτά μέτρων.