ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Οι δωρεάν μέθοδοι για πιο γρήγορο υπολογιστή

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να έχουμε έναν πιο γρήγορο υπολογιστή είναι είτε να αναβαθμίσουμε το υπάρχον σύστημα, είτε να αγοράσουμε ένα νέο.

Συχνά, ακόμα προσθέτοντας λίγη RAM ή ένα ένα δίσκο SSD σε ένα παλαιότερο PC, χωρίς να αλλάξουμε επεξεργαστή η μητρική, θα έχουμε ένα σημαντικά πιο γρήγορο υπολογιστή.
Πολλοί χρήστες, όμως, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τις σχετικές αγορές. Αυτό είναι κατανοητό, εφόσον το σύστημα λειτουργεί. Αν κάνει τη δουλειά του, έστω και με μερικά κολλήματα, γιατί να το αλλάξουμε?
Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι πως ο υπολογιστής μας είναι πιθανό να μην αποδίδει στο 100% των δυνατοτήτων του.
Ως εκ τούτου, είναι ενδεχομένως δυνατόν να αυξήσουμε την απόδοση του PC με ορισμένες επεμβάσεις στο λειτουργικό σύστημα.
Εντοπίζοντας συγκεκριμένα κομβικά σημεία, και κάνοντας μικρές σχετικά αλλαγές, μπορούμε να έχουμε ένα πιο γρήγορο υπολογιστή, χωρίς να μας κοστίσει τίποτα.

Επιλογές παροχής ενέργειας

Οι επιλογές παροχής ενέργειας είναι μια ενότητα που αρκετοί χρήστες αγνοούν την ύπαρξή της. Σκοπός της είναι να μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση του υπολογιστή.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, όμως, είναι μειώνοντας την απόδοση ορισμένων υποσυστήματων, και άρα τη συνολική απόδοση του υπολογιστή. Μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τη ρύθμιση προς όφελός μας.
Πηγαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου και επιλέγουμε την ενότητα "Σύστημα και Ασφάλεια". Εκεί διαλέγουμε τις "Επιλογές παροχής ενέργειας".
Η προεπιλογή στους περισσότερους υπολογιστές είναι η Εξισορρόπηση. Εμείς θα πατήσουμε στο βελάκι για την προβολή πρόσθετων σχεδίων...
...και θα επιλέξουμε τις υψηλές επιδόσεις.
Σίγουρα αυτή δεν είναι μια ρύθμιση που θα κάνει έναν υπολογιστή με Celeron να έχει την αίσθηση i5. Όμως μπορεί να κάνει ορατή διαφορά στην απόδοση του συστήματος, ειδικά στα παιχνίδια.
Για περισσότερες ρυθμίσεις όσον αφορά ένα πιο γρήγορο υπολογιστή για παιχνίδια, δείτε τον οδηγό μας:

Μείωση των εφέ στην επιφάνεια εργασίας

Η επιφάνεια εργασίας των windows έχει αρκετά μικρά εφέ τα οποία βελτιώνουν την εμφάνιση, αλλά επιβαρύνουν παλαιότερα συστήματα.
Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει ένας πιο γρήγορος υπολογιστής, μπορούμε να θυσιάσουμε την εμφάνιση για την ταχύτητα.

Απενεργοποίηση Aero (Windows Vista / 7)

Τα Windows Vista εισήγαγαν το "Aero" στην επιφάνεια εργασίας, το οποίο παρέμεινε και στα Windows 7. Πρόκειται για τη διαφάνεια στα παράθυρα και τη γραμμή εργασιών.
H αξία αυτού του εφέ είναι υποκειμενική, σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι. Όμως, σε υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα. Είναι λοιπόν προς όφελός μας να το απενεργοποιήσουμε.
Αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, να επιλέξουμε εξατομίκευση...
...και να επιλέξουμε το Windows 7 Basic. Η αλλαγή εφαρμόζεται άμεσα.
Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επιλέξουμε και τα Κλασσικά Windows, τα οποία επαναφέρουν μια εμφάνιση που θυμίζει Windows 95.
Οι επιλογές "Με αντιθέσεις" αφορούν άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, και δεν κάνουν κάποια σημαντική διαφορά όσον αφορά τον πιο γρήγορο υπολογιστή.
Πάντως, αν μας δυσαρεστεί αυτή η νέα εμφάνιση, από την ίδια οθόνη της εξατομίκευσης μπορούμε να επιλέξουμε ένα θέμα με ή χωρίς το Aero.
Καλός ο γρήγορος υπολογιστής, αλλά ορισμένοι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην προϊστορία των Windows όσον αφορά την εμφάνιση.
Για όσους θέλουμε να τρέξουμε παλαιότερα Windows, για να θυμηθούμε τα παλιά ή να δούμε πώς ήταν οι νεότεροι, έχουμε αυτόν τον οδηγό:

Ρύθμιση των οπτικών εφέ

Στις εκδόσεις των Windows μετά τα 7, η Microsoft αποφάσισε να εγκαταλείψει το Aero, που επιβάρυνε το σύστημα χωρίς να προσφέρει κάτι αντικειμενικά σημαντικό.
Όμως, σε όλες τις εκδόσεις των Windows υπάρχουν κάποια εφέ στην επιφάνεια εργασίας και τους φακέλους, που μπορούμε να απενεργοποιήσουμε για να έχουμε έστω και ελαφρώς πιο γρήγορο υπολογιστή.
Αρκεί να πατήσουμε το κουμπί των Windows + R για να ανοίξει η Εκτέλεση, και να πληκτρολογήσουμε:
systempropertiesadvanced
Στην ενότητα "Επιδόσεις" επιλέγουμε τις "Ρυθμίσεις".
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αρκεί να επιλέξουμε τη ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση, ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο γρήγορο υπολογιστή. Για να την εφαρμόσουμε, πατάμε "Εφαρμογή".
Αυτή η ενέργεια θα απενεργοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις που "ωραιοποιούν" την επιφάνεια εργασίας και τον Windows Explorer.
Έτσι, ενώ τα Windows από προεπιλογή φαίνονται έτσι...
...αλλάζοντας τη ρύθμιση γίνονται έτσι.
Ενώ η διαφορά δεν είναι τεράστια, θα ανακουφίσει ένα μικρών δυνατοτήτων σύστημα.
Επιπλέον, αντί να απενεργοποιήσουμε όλες τις οπτικές ρυθμίσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε επιλεκτικά κάποιες.
Για παράδειγμα, με όλες τις ρυθμίσεις απενεργοποιημένες, όταν μετακινούμε ένα παράθυρο θα φαίνεται μόνο το πλαίσιό του μέχρι να το αφήσουμε.
Αν αυτό μας δυσαρεστεί, αρκεί να ενεργοποιήσουμε μόνο την επιλογή "Εμφάνιση περιεχομένων του παραθύρου κατά τη μεταφορά".
Πειραματιζόμενοι με τις ρυθμίσεις, θα πετύχουμε την καλύτερη ισορροπία και για ικανοποιητική εμφάνιση αλλά και για ένα γρήγορο υπολογιστή.

Στοπ στα Προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows

Tα προγράμματα που ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιβαρύνσεις για τον υπολογιστή.
Οι εφαρμογές αυτές τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο, γεμίζοντας τη RAM και καταναλώνοντας επεξεργαστική ισχύ.
Αν έχουμε ήδη ένα γρήγορο υπολογιστή, πχ με επεξεργαστή i5 και 8GB ή 16GB RAM, η επιβάρυνση συνήθως είναι αμελητέα. Σε υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων, όμως, τα προγράμματα αυτά θα επιβραδύνουν σημαντικά το PC.

Πώς μαζεύονται πολλαπλά προγράμματα στην εκκίνηση

Αρκετές εφαρμογές μας ρωτούν κατά την εγκατάσταση αν θέλουμε να ξεκινάνε μαζί με τα Windows. Για προγράμματα που χρησιμοποιούμε ανελλιπώς και καθημερινά, είναι μια βολική λειτουργία.
Ένα παράδειγμα είναι ο σχετικά δημοφιλής torrent client / download accelerator Bitcomet. Αν κατεβάζουμε torrent ή κάνουμε seeding κάθε μέρα, είναι χρήσιμο να ξεκινάει σε κάθε εκκίνηση του υπολογιστή.
Όμως, η πλειοψηφία των χρηστών πατάει συνήθως Next -> Next -> Next -> Finish στην εγκατάσταση. Ο μέσος χρήστης ίσως να μην διαβάσει τη σχετική επιλογή για να πάρει μια απόφαση για το αν θέλει το πρόγραμμα στην εκκίνηση.
Σε αυτή την περίπτωση, πρακτικά ο χρήστης "συμφωνεί" από αμέλεια στο να φορτώνεται το κάθε πρόγραμμα μαζί με τα Windows.
Ταυτόχρονα, ορισμένα εξαιρετικά δημοφιλή προγράμματα, όπως το Skype και το Spotify, μπαίνουν στην έναρξη με το "έτσι θέλω". Πουθενά στη διαδικασία της εγκατάστασης δεν μας ρωτούν αν θέλουμε να ανοίγουν μαζί με τα Windows.
Αν δεν περιμένουμε ανά πάσα στιγμή κάποιο μήνυμα ή μια κλήση στο Skype, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το έχουμε συνέχεια να τρέχει. Μπορούμε να το ανοίγουμε χειροκίνητα όταν μας χρειάζεται.

Προσοχή ειδικά στα laptop

Oι περισσότεροι χρήστες που αγοράζουν laptop, επιλέγουν ένα μοντέλο με με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.
Δυστυχώς, όμως, αυτά τα Windows των laptop είναι σχεδόν πάντοτε φορτωμένα με πολλαπλές τρίτες εφαρμογές.
Ορισμένες είναι εφαρμογές του ίδιου του κατασκευαστή, συχνά με αμφιλεγόμενη χρησιμότητα.
Άλλα προγράμματα προέρχονται από τρίτες εταιρείες, που έχουν πληρώσει αρκετά χρήματα τον κατασκευαστή για να τις συμπεριλάβει στα laptop του. Όπως συνέβη με τη Lenovo και το Superfish.
Φυσικά, τα προγράμματα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του υπολογιστή, ή και χειρότερα στην περίπτωση του Superfish.
Αφαίρεση Superfish - Πετάξτε το Επικίνδυνο Adware

Ταυτόχρονα, τα laptop έχουν σημαντικά χαμηλότερες δυνατότητες από σταθερούς υπολογιστές στην ίδια τιμή. Εκ των πραγμάτων, αυτά τα πολλαπλά ανεπιθύμητα προγράμματα στην έναρξη είναι ό,τι χειρότερο.
Αυτόματη Εκκίνηση Προγραμμάτων στα Windows - Πετάμε τα Άχρηστα 01

Αφαιρώντας τα προγράμματα της εκκίνησης για πιο γρήγορο υπολογιστή

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι και εφαρμογές που μας επιτρέπουν να απενεργοποιήσουμε προγράμματα κατά την εκκίνηση των Windows.
Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα σε κάθε έκδοση των Windows, είναι ο γνωστός Ccleaner.
Αρκεί να κατεβάσουμε την portable έκδοση, που δεν θέλει εγκατάσταση.
Στη συνέχεια αποσυμπιέζουμε όλα τα αρχεία...
...τρέχουμε την εφαρμογή Ccleaner και πηγαίνουμε στο Tools -> Startup.
Όποιο πρόγραμμα δεν μας είναι απολύτως απαραίτητο, το επιλέγουμε και πατάμε Disable.
Το μόνο πρόγραμμα που είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνει στην εκκίνηση είναι το Antivirus. Ίσως και κάποιος Cloud Client (πχ Dropbox, Google Drive, Onedrive, Mega, κλπ.) που κρατάει backup των αρχείων μας.
Καλό είναι να κάνουμε απλά Disable των προγραμμάτων, που απλά θα απενεργοποιήσει την αυτόματη εκκίνησή. Αν κάνουμε delete, και αλλάξουμε γνώμη, είναι πιο δύσκολο να επαναφέρουμε κάποιο πρόγραμμα στην εκκίνηση.
Για περισσότερες μεθόδους και πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα της εκκίνησης, δείτε τον οδηγό μας:
Εκκίνηση Προγραμμάτων στα Windows: Πετάμε τα Άχρηστα


Επιπλέον, μπορούμε να μετρήσουμε τι διαφορά έκανε η απενεργοποίηση των προγραμμάτων όσον αφορά την έναρξη του υπολογιστή, με τα σχετικά προγράμματα:

Εκκίνηση των Windows: Χρονομέτρηση με 3 Εφαρμογές

Φροντίζουμε να μην είναι υπερβολικά γεμάτος ο δίσκος

Όταν ένας σκληρός δίσκος είναι υπερβολικά γεμάτος, η απόδοσή του αναπόφευκτα πέφτει. Μάλιστα, αυτό ισχύει τόσο για τους μηχανικούς HDD, όσο και για τους SSD, παρ' όλο που λειτουργούν εντελώς διαφορετικά.
Αν λοιπόν ο Τοπικός Δίσκος C: που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα είναι στο κόκκινο...
...είναι προς όφελός μας να τον καθαρίσουμε.

Απεγκατάσταση περιττών προγραμμάτων

Αρχικά, μπορούμε να απεγκαταστήσουμε προγράμματα που δεν μας είναι απολύτως απαραίτητα.
Στα Windows 10 θα βρούμε γρήγορα την απεγκατάσταση προγραμμάτων κάνοντας δεξί κλικ σε οποιαδήποτε τρίτη εφαρμογή στο μενού έναρξης, και επιλέγοντας την Κατάργηση εγκατάστασης.
Προσοχή, αν το κάνουμε σε κάποια από τις εφαρμογές της Microsoft, πχ τις "Συμβουλές", θα προχωρήσει στην άμεση κατάργησή της.
Επιλέγοντας όμως την κατάργηση εγκατάστασης σε μια τρίτη εφαρμογή, θα μας ανοίξει η ενότητα "Προγράμματα και δυνατότητες", για να απεγκαταστήσουμε όποιες και όσες εφαρμογές θέλουμε.
Μπορούμε βέβαια να ανοίξουμε αυτή την ενότητα και από τον πίνακα ελέγχου ή την αναζήτηση, αλλά με το δεξί κλικ την ανοίγουμε ταχύτερα. Σε έναν γρήγορο υπολογιστή θέλουμε και γρήγορα αποτελέσματα, σωστά?
Καμία από τις εφαρμογές που εμφανίζονται εδώ δεν είναι εφαρμογές συστήματος. Θεωρητικά, μπορούμε να τις καταργήσουμε όλες.
Προσοχή όμως για εφαρμογές που είναι για drivers, όπως της κάρτας γραφικών, και φυσικά το antivirus.
Για την κατάργηση προγραμμάτων στα Windows 8 αρκεί να κάνουμε αναζήτηση για το "Προγράμματα και Δυνατότητες" στην οθόνη έναρξης.
Στα Windows 7 θα βρούμε ένα σχετικό κουμπί στο εικονίδιο "Υπολογιστής"
Αν θέλουμε καθαρισμό σε βάθος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρίτες εφαρμογές απεγκατάστασης.
Οι εφαρμογές του είδους τρέχουν πρώτα την απεγκατάσταση όπως θα την έκαναν τα Windows, και στη συνέχεια κάνουν βαθύτερο έλεγχο για υπολείμματα εφαρμογών.

Απεγκατάσταση Προγραμμάτων: Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές

Καθαρισμός προσωρινών αρχείων

Όσοι ασχολείστε για κάποιο διάστημα με τους υπολογιστές, σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα προσωρινά αρχεία "temp".
Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούνται είτε για την εγκατάσταση είτε για την εκτέλεση εφαρμογών. Θεωρητικά, μετά την εγκατάσταση ή αφού κλείσουμε την εφαρμογή, θα έπρεπε να διαγράφονται αυτόματα.
Για διάφορους λόγους, όμως, ορισμένα αρχεία temp δεν διαγράφονται ποτέ. Παραμένουν στους ειδικούς φακέλους, και με τον καιρό μπορεί να συγκεντρωθούν ολόκληρα Gigabyte άχρηστων δεδομένων.
Μία από τις καλύτερες εφαρμογές για μαζικό καθαρισμό αυτών των αρχείων είναι ο Ccleaner που προαναφέραμε.
Για αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά το πώς να διαγράψουμε μόνο ό,τι χρειάζεται πραγματικά διαγραφή, δείτε τον οδηγό μας:

Καθαρισμός Windows - Τα Μυστικά του CCleaner


Τι κάνω αν ο δίσκος είναι ανεξήγητα γεμάτος

Καμιά φορά μπορεί να μην έχουμε πολλά προγράμματα ή προσωρινά αρχεία στο δίσκο του συστήματος, αλλά και να είναι στα όριά του.
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι φάκελοι ή αρχεία που μπορεί να έχουν διογκωθεί και να γεμίζουν το δίσκο. Θα τους βρείτε στον οδηγό μας, καθώς και με οδηγίες πώς να μειώσετε το μέγεθός τους:

Γεμίζει ο Δίσκος Ανεξέλεγκτα? Οι Πιθανοί Ένοχοι

Κάνουμε τακτικά ανασυγκρότηση δίσκου (defrag) - μόνο για HDD

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, όταν ένα αρχείο γράφεται σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, δεν γράφεται απαραίτητα σε ένα ενιαίο χώρο.
Πολύ συχνά, το αρχείο σπάει σε κομμάτια, που αποθηκεύονται σε διάφορα μέρη του δίσκου, όπου υπάρχει χώρος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε αρχεία κάθε μεγέθους, αν είναι γεμάτος ο δίσκος. Το φαινόμενο ονομάζεται κατακερματισμός
Το πρόβλημα είναι πως αυτή η διαδικασία καθυστερεί τόσο την εγγραφή των δεδομένων στο δίσκο, όσο και την ανάγνωσή τους. Οι κεφαλές των μηχανικών δίσκων πρέπει να μετακινηθούν σε πολλαπλά μέρη για ένα μεμονωμένο αρχείο.
Η ανασυγκρότηση δίσκου (defrag) είναι η διαδικασία που ενώνει τα κομμάτια των αρχείων και τα τακτοποιεί στο δίσκο, ώστε να επιταχυνθεί η ανάγνωση των υπαρχόντων αρχείων, αλλά και η αποθήκευση νέων δεδομένων.
Είναι απαραίτητη διαδικασία για να έχουμε πιο γρήγορο υπολογιστή. Ιδιαίτερα όσον αφορά την εκκίνηση των προγραμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανασυγκρότηση έχει αξία μόνο σε δίσκους HDD. Οι SSD δεν διαθέτουν κεφαλές και ο κατακερματισμός δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα, η διαδικασία του defrag θα τους φθείρει χωρίς λόγο.
Σε όλες τις εκδόσεις των Windows θα βρούμε την εφαρμογή για την ανασυγκρότηση κάνοντας δεξί κλικ στον τοπικό δίσκο C:, επιλέγοντας ιδιότητες...
...και πηγαίνοντας στην καρτέλα "εργαλεία".
Στα Windows 8 και Windows 10 ονομάζεται "Βελτιστοποίηση και ανασυγκρότηση μονάδας δίσκου". Στα Windows 7 θα βρούμε την ίδια διαδικασία σαν απλή ανασυγκρότηση.
Πάντως, όπως και για την απεγκατάσταση προγραμμάτων, υπάρχουν και τρίτες εφαρμογές για την ανασυγκρότηση. Δείτε ποια αναδείχτηκε η ταχύτερη με βάση τη δοκιμή μας:

Συντήρηση Δίσκου - Το Καλύτερο Δωρεάν Πρόγραμμα Defrag

Έλεγχος για ιούς και κακόβουλο λογισμικό (malware)

Αν ακολουθούμε τις αρχές της ηλεκτρονικής ασφάλειας, το πιθανότερο είναι πως ο υπολογιστής μας είναι καθαρός από ιούς, trojan, και άλλων τύπων κακόβουλο λογισμικό.
Συγκεκριμένα:
  • Έχουμε ένα υψηλής ποιότητας και ενημερωμένο antivirus
  • Προσέχουμε πολύ τι προγράμματα κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε
  • Προσέχουμε πάρα πολύ πριν ανοίξουμε συνημμένα αρχεία στο email ή από μηνύματα στο Facebook.
  • Αποφεύγουμε site με σπασμένα προγράμματα, παράνομες ταινίες, ή άλλο ύποπτο περιεχόμενο.
Όσες προφυλάξεις και αν πάρουμε, όμως, πάντα υπάρχει μια πιθανότητα κάτι να ξεφύγει και να μολύνει το σύστημά μας.
Ισχυρές ενδείξεις πως έχουμε πέσει θύματα μόλυνσης είναι:
  • Εμφανής πτώση της απόδοσης του υπολογιστή από τη μία μέρα στην άλλη.
  • Περίεργες καταχωρήσεις στα προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows, οι οποίες ξαναεμφανίζονται στην επόμενη εκκίνηση ακόμα κι αν τις αφαιρέσουμε.
  • Περίεργες διαφημίσεις, οι οποίες πιθανώς ανοίγουν σε νέα παράθυρα του browser.
  • Μας ενημερώνουν οι φίλοι μας πως δέχονται περίεργα μηνύματα από το λογαριασμό μας, στο Facebook, το Twitter, ή άλλα Social Media.
Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον το antivirus που έχουμε έχει ήδη αποτύχει να σταματήσει τη μόλυνση, μπορούμε να ελέγξουμε τον υπολογιστή με κάποιο δωρεάν Malware Scanner.
Τα Malware Scanner είναι προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν συμπληρωματικά με το Antivirus, προσφέροντας "μια δεύτερη γνώμη" για το σύστημά μας.
Το MalwareBytes Antimalware είναι ένας από τους καλύτερους δωρεάν Malware Scanner.
Μία επίσης εξαιρετικά ισχυρή επιλογή είναι το SuperAntiSpyware, παρ' όλο που το όνομά του ίσως να μην γεμίζει το μάτι.
Επίσης, αν θέλουμε να κάνουμε έναν πιο ενδελεχή έλεγχο, μπορούμε είτε να φτιάξουμε ένα θωρακισμένο USB που περιλαμβάνει πολλαπλά malware scanners...
Πλήρης Καθαρισμός Ιών και Malware από τον Υπολογιστή
...ή εναλλακτικά να τρέξουμε ένα Rescue CD ή USB, για έλεγχο και καθαρισμό σε βάθος.
Έλεγχος για Ιούς σε Βάθος με τη Χρήση Rescue CD/USB
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η πιθανότητα να εντοπίσουμε μια μόλυνση και να την καθαρίσουμε αυξάνεται σημαντικά.

Επιταχύνουμε το δίσκο με το Readyboost (PC με <4GB RAM)

To Readyboost είναι μια λειτουργία σχεδιασμένη για υπολογιστές με χαμηλή μνήμη RAM, κάτω από 4GB.
Ουσιαστικά, αξιοποιώντας ένα φλασάκι USB ή μια κάρτα SD, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ταχύτερο χρόνο αναζήτησης (seek time) σε σχέση με ένα σκληρό δίσκο HDD για αρχεία των Windows ή αρχεία εφαρμογών.
Δείτε αναλυτικά πώς ενεργοποιούμε το Readyboost, και υπό ποιες προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε ένα πιο γρήγορο υπολογιστή:

Τι είναι το ReadyBoost, Πότε και Πώς Επιταχύνει τα Windows

Έλεγχος δίσκου για σφάλματα στο σύστημα αρχείων

Το σύστημα αρχείων είναι το λογισμικό που αναλαμβάνει την οργάνωση των δεδομένων μας σε φυσικό επίπεδο στο σκληρό δίσκο.
Αν υπάρχουν σφάλματα στο σύστημα αρχείων, ανάλογα με τον τομέα του δίσκου που βρίσκονται και τα δεδομένα που επηρεάζουν, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο σύστημα.
Σφάλματα στο σύστημα αρχείων συνήθως δημιουργούνται αν κλείσουν τα Windows χωρίς την κανονική διαδικασία τερματισμού.
Για παράδειγμα, αν κοπεί το ρεύμα και δεν έχουμε UPS, αν κολλήσει ο υπολογιστής και κάνουμε reset από το κουμπί του tower, ή αν έχουμε μπλε οθόνη.
Μπλε Οθόνη στα Windows - Διάγνωση και Αντιμετώπιση
Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος δίσκου των Windows μπορεί να εντοπίσει και να διορθώσει αυτού του είδους τα σφάλματα.
Ο πιο στοιχειώδης έλεγχος δίσκου γίνεται με την ενσωματωμένη εφαρμογή των Windows. Θα τη βρούμε κάνοντας δεξί κλικ στον Τοπικό Δίσκο C: -> Ιδιότητες...
...πηγαίνοντας στην καρτέλα "Εργαλεία" και επιλέγοντας τον "Έλεγχο Σφαλμάτων".
Στα Windows 8 και τα Windows 10 ο έλεγχος σφαλμάτων θα μας πει αν χρειάζεται να κάνουμε σάρωση ή όχι. Όμως δεν χάνουμε τίποτα να κάνουμε έναν έλεγχο προληπτικά.
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα έχουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Στα Windows 7, πάντως, δεν πρέπει να επιλέξουμε την ανίχνευση και ανάκτηση κατεστραμμένων τομέων του δίσκου, γιατί είναι μια διαδικασία που παίρνει ώρες.
Επίσης, για να ελέγξουμε το δίσκο που περιλαμβάνει το λειτουργικό, θα πρέπει να προγραμματίσουμε τον έλεγχο, που θα γίνει στην επόμενη επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Θα πρέπει να μην πατήσουμε κάποιο πλήκτρο, γιατί αυτό θα διακόψει τη διαδικασία...
...και μετά τον έλεγχο ο υπολογιστής θα κάνει αυτόματα επανεκκίνηση για να μπει στα Windows.
Για έλεγχο δίσκου σε μεγαλύτερο βάθος και με περισσότερες ειδικές εφαρμογές, δείτε τον οδηγό μας:

Έλεγχος Δίσκου - Οι Καλύτερες Δωρεάν Μέθοδοι

Έλεγχος μήπως ο δίσκος είναι στα τελευταία του

Ανεξάρτητα του τι θα δείξει ο έλεγχος σφαλμάτων των Windows, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις πληροφορίες SMART.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από αισθητήρες εντός του σκληρού δίσκου και μας ενημερώνουν για προβλήματα όπως σφάλματα ανάγνωσης, ανακατανεμημένους τομείς, σφάλματα αναζήτησης, και άλλα.
Ένα από τα καλύτερα προγράμματα για να ελέγξουμε τις πληροφορίες SMART είναι το Crystal Disk Info. Δείτε αναλυτικά πώς λειτουργεί και πώς να ερμηνεύσετε τις πληροφορίες του στον οδηγό μας:
Πρόβλεψη Αποτυχίας Δίσκου Εγκαίρως: CrystalDiskInfo
Σε περίπτωση που με βάση το Crystal Disk Info η υγεία του σκληρού μας είναι ανησυχητική, η αγορά νέου δίσκου είναι η μόνη λύση. Όχι μόνο για ένα πιο γρήγορο υπολογιστή, αλλά και για τα δεδομένα μας.

Έλεγχος μνήμης RAM

Συνήθως, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη RAM, εκδηλώνεται με περισσότερους τρόπους από το να καθυστερεί ο υπολογιστής.
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι μπλε οθόνες, ή να παγώνει ο υπολογιστής τόσο άσχημα που να πρέπει να τον κλείσουμε από το κουμπί.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένας έλεγχος της RAM δεν βλάπτει. Δείτε στον οδηγό μας τις καλύτερες μεθόδους για έλεγχο:

Έλεγχος μνήμης RAM - Οι καλύτερες Δωρεάν Μέθοδοι

Έλεγχος για ενδείξεις υπερθέρμανσης και καθαρισμός

Κάθε υπολογιστής είναι σχεδιασμένος για να λειτουργεί σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Όμως, με τη χρήση, το PC συγκεντρώνει σκόνη οποία επικάθεται στους ανεμιστήρες, την ψύκτρα, αλλά και τα κυκλώματα.
Μάλιστα, αν ο χώρος μας έχει πολλή σκόνη, ή αν καπνίζουμε όσο χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομακτικά εντυπωσιακό, μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα.
Αυτή η σκόνη δυσκολεύει την λειτουργία των ανεμιστήρων, και ταυτόχρονα εγκλωβίζει θερμότητα. Σαν αποτέλεσμα, ο υπολογιστής αρχίζει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές για τις οποίες έχει σχεδιαστεί.
Αν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν κατά πολύ το φυσιολογικό και φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα, το σύστημα θα μειώσει την απόδοση του επεξεργαστή, προκειμένου να τον προστατέψει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Throttling.
Αν η υπερθέρμανση φτάσει σε υπερβολικό επίπεδο, ο υπολογιστής θα σβήσει απότομα και χωρίς προειδοποίηση. Ακόμα και πριν από εκεί, πάντως, η παρατεταμένη θερμότητα ζορίζει τα ηλεκτρονικά.
Επίσης, στα laptop μπορεί η υπερθέρμανση να εμφανιστεί και ανεξαρτήτως σκόνης. Αρκετοί χρήστες ακουμπούν το laptop στο κρεβάτι ή σε κάποιο χαλί, με αποτέλεσμα να βουλώνουν τις οπές εξαερισμού.

Πώς να Αποφύγω την Υπερθέρμανση Laptop

Ενδείξεις υπερθέρμανσης

Μία από τις πιο σαφείς ενδείξεις υπερθέρμανσης, σε laptop και σταθερούς υπολογιστές, είναι το αν ο υπολογιστής είναι υπερβολικά θερμός στην αφή.
Κάθε υπολογιστής είναι φυσιολογικό να είναι ζεστός εν λειτουργία. Όχι όμως τόσο που να είναι δυσάρεστη η παρατεταμένη επαφή.
Επίσης, στα περισσότερα laptop οι ανεμιστήρες λειτουργούν αθόρυβα όσο είναι χαμηλή η θερμοκρασία, και αυξάνουν τη λειτουργία τους όταν ανεβαίνει. Αν το laptop κάνει σταθερά θόρυβο, έχει θέμα υπερθέρμανσης.

Πώς ελέγχω τη θερμοκρασία του υπολογιστή

Θα βρούμε στο ίντερνετ αρκετά δωρεάν προγράμματα τα οποία αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την πληροφορία για τη θερμοκρασία από τους αισθητήρες της μητρικής κάρτας.
Ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε τακτικά στο PCsteps είναι το Speccy. Το έχουν φτιάξει οι δημιουργοί του Ccleaner, και είναι και αυτό διαθέσιμο σε portable έκδοσηπου δεν θέλει εγκατάσταση.
Πληροφορίες Συστήματος Αναλυτικά με το Speccy
Με μια ματιά στην αρχική οθόνη του Speccy βλέπουμε τις θερμοκρασίες σε όλα τα σημαντικά υποσυστήματα του υπολογιστή. Έχουμε ξεχωριστές μετρήσεις για επεξεργαστή, μητρική, κάρτα γραφικών, και σκληρό δίσκο.
Σε γενικές γραμμές, οι θερμοκρασίες σε απλή χρήση πρέπει να είναι κάτω από τους 40-45 βαθμούς, και σε έντονη χρήση (πχ gaming) μέχρι τους 80-85 βαθμούς το πολύ.
Αν χωρίς να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, το πιθανότερο είναι πως ο υπολογιστής μας χρειάζεται καθάρισμα εσωτερικά.
Για περισσότερες εφαρμογές που μετρούν τη θερμοκρασία, δείτε τον οδηγό μας:

Θερμοκρασία Υπολογιστή - Πώς να τη Μετρήσουμε

Πώς καθαρίζω τον υπολογιστή από τη σκόνη

Το να καθαρίσουμε εσωτερικά ένα σταθερό υπολογιστή είναι σχετικά απλή υπόθεση. Συχνά, απλά αρκεί να προμηθευτούμε ένα φυσητήρα, να βγούμε με τον υπολογιστή στο μπαλκόνι, και να φυσήξουμε προσεκτικά τη σκόνη.
Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας απαγορεύεται δια ροπάλου. Η απορρόφηση της σκόνης δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό, που είναι επικίνδυνος για τα ευαίσθητα κυκλώματα.
Επίσης, καλό είναι να μην πάμε το PC σε βενζινάδικο για να τον φυσήξουν - το έχουμε ακούσει από αναγνώστες. Τα συστήματα σε ένα βενζινάδικο έχουν υπερβολική πίεση, που είναι πολύ πιθανό να προξενήσει ζημιά.
Σε μελλοντικό οδηγό θα επεκταθούμε περαιτέρω στον καθαρισμό σταθερού υπολογιστή σε βάθος.
Στα laptop, τα πράγματα είναι βέβαια πιο περίπλοκα. Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία για τον καθαρισμό.
Αν πάντως το laptop είναι παλιό, εκτός εγγύησης, και θέλουμε να το ρισκάρουμε, μπορούμε να επιχειρήσουμε τον καθαρισμό μόνοι μας.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα

Τελευταία λύση: Format και επανεγκατάσταση

Κάναμε λοιπόν όλα τα παραπάνω βήματα. Όμως ο υπολογιστής μας εξακολουθεί να είναι πιο αργός απ' όσο θέλουμε. Το τελευταίο που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι να κάνουμε επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
Το λειτουργικό σύστημα είναι εξ' ορισμού το πιο πολύπλοκο πρόγραμμα στον υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας καθημερινά το σύστημα, είναι αναπόφευκτο το να μην λειτουργεί όπως την πρώτη μέρα της εγκατάστασης.
Αυτό μάλιστα συμβαίνει αργά ή γρήγορα σε όλους τους χρήστες. Ακόμα και αν δεν εγκαθιστούμε ανεξέλεγκτα προγράμματα, καθαρίζουμε συχνά τα temp, και προσέχουμε όσο μπορούμε, απλά καθυστερούμε το αναπόφευκτο.
Μάλιστα, μικροπροβλήματα μετά από μήνες χρήσης είναι αναμενόμενα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, όχι μόνο τα Windows. Ακόμα και το macOS ή οι διανομές Linux χρειάζονται αργά ή γρήγορα επανεγκατάσταση.
Το format και η επανεγκατάσταση των Windows είναι απλά σαν διαδικασίες. Αυτό που είναι σχετικά περίπλοκο είναι να βεβαιωθούμε πως δεν θα χάσουμε αρχεία ή ρυθμίσεις, και να ξαναστήσουμε το σύστημα ακριβώς όπως ήταν.
Στον αναλυτικό μας οδηγό για το format έχουμε μια λίστα με τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η όλη διαδικασία να γίνει όσο γίνεται απλά και με ασφάλεια.
Format Υπολογιστή με Απόλυτη Ασφάλεια, Βήμα προς Βήμα
Μετά το format και την επανεγκατάσταση, αν ο υπολογιστής μας δεν έχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τα εσωτερικά του υποσυστήματα, θα είναι κυριολεκτικά σαν καινούριος.

Πώς μπορώ να έχω πάντοτε γρήγορο υπολογιστή?

Το Format και η επανεγκατάσταση είναι πάντοτε λύση, αλλά συχνά θα κουράσει ακόμα και τους πιο έμπειρους χρήστες. Στους αρχάριους, φαίνεται βουνό.
Υπάρχει λοιπόν τρόπος να έχουμε πάντοτε ένα γρήγορο υπολογιστή, χωρίς να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία?

Κρατάμε εικόνα μιας καθαρής εγκατάστασης

Ας πούμε πως μόλις κάναμε format και ο υπολογιστής πλέον είναι καθαρός, με όλα τα προγράμματα που χρειαζόμαστε στημένα στην εντέλεια.
Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να κρατήσουμε μια "εικόνα" των Windows με προγράμματα όπως το Aomei Backupper, το EaseUS Todo Backup, το Macrium Reflect, και άλλα.
Με μια τέτοια εικόνα, μπορούμε ανά πάσα στιγμή και μέσα σε λίγα λεπτά να επαναφέρουμε το σύστημα στην αρχική του κατάσταση, ακριβώς όπως ήταν.

"Πάγωμα" της εγκατάστασης

Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι να "παγώσουμε" την εγκατάσταση των Windows, με μία εφαρμογή Reboot to Restore.
Έτσι, σε κάθε επανεκκίνηση του υπολογιστή, η εγκατάσταση των Windows θα επανέρχεται σε μια προηγούμενη, καθαρή κατάσταση.
Δείτε στον οδηγό μας τα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά, καθώς και το τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση τους.

Πλήρης Προστασία των Windows, Δωρεάν με Reboot to Restore

Αλλαγή λειτουργικού συστήματος

Καλώς ή κακώς, τα Windows έχουν κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις για να τρέχουν γρήγορα σε έναν υπολογιστή. Για παράδειγμα, χρειάζονται τουλάχιστον 4GB RAM, με οτιδήποτε λιγότερο θα έχουμε αισθητές καθυστερήσεις.
Αν ο υπολογιστής μας είναι παλιός και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να τον αναβαθμίσουμε, μία λύση είναι να δοκιμάσουμε κάποια διανομή Linux.
Η πιο φιλική διανομή Linux για αρχάριους είναι το Linux Mint.
Εγκατάσταση Linux Mint μαζί με τα Windows
Σε πολύ παλιούς υπολογιστές, όμως, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με το Lubuntu. Είναι μια διανομή linux ειδικά σχεδιασμένη για παλιά συστήματα, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα σαφώς πιο γρήγορο υπολογιστή.
Εγκατάσταση Lubuntu - Το Linux για Παλιά PC
Όμως, για όσους δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει Linux, υπάρχουν ορισμένες αρκετά σημαντικές διαφορές με τα Windows.
Για παράδειγμα, τα προγράμματα και παιχνίδια που έχουν γραφτεί ειδικά για Windows θέλουν ειδική διαδικασία για να τρέξουν στο Linux, η οποία μάλιστα μπορεί να μην λειτουργήσει και καθόλου για συγκεκριμένες εφαρμογές.
Για πιο εκτεταμένη ανάλυση των διαφορών μεταξύ Windows και Linux, δείτε τον οδηγό μας:

Διαφορές Windows με Linux, Γενικά και στη Χρήση

Είναι το overclock λύση για πιο γρήγορο υπολογιστή?

Το overclock είναι μια διαδικασία ρυθμίσεων που αυξάνει τη συχνότητα του επεξεργαστή, της μνήμης, ή και της κάρτας γραφικών, ώστε να λειτουργούν ταχύτερα από τις εργοστασιακές προδιαγραφές.
Στην πράξη, όμως, αυτή η τακτική έχει αρκετά μειονεκτήματα, ειδικά για αρχάριους χρήστες.
Αρχικά, χρειάζονται ειδικά υποσυστήματα. Ιδανικά θα πρέπει ο επεξεργαστής να έχει ξεκλειδωμένο πολλαπλασιαστή, και βεβαίως η μητρική να υποστηρίζει overclock. Δεν έχουν όλοι οι υπολογιστές τις κατάλληλες προδιαγραφές.
Ύστερα, το overclock αυξάνει τη θερμότητα που εκλύει ο υπολογιστής. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε επενδύσει χρήματα σε ένα πολύ καλό κουτί και στην πιο αποτελεσματική ψύξη του συστήματος.
Ψύξη Υπολογιστή: Όλες οι Μέθοδοι και τα Μυστικά τους
Επίσης, το overclock εισάγει αστάθεια στο σύστημα, που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε κολλήματα και μπλε οθόνες.
Για να αντισταθμίσουμε την αστάθεια, θα πρέπει να ανεβάσουμε το voltage του επεξεργαστή, το πόσα volt ρεύματος δέχεται από τη μητρική.
Όμως, αυτή η διαδικασία κρύβει κινδύνους. Ακόμα και έμπειροι χρήστες έχει τύχει να κάψουν επεξεργαστές.
Τέλος, όπως είναι αυτονόητο, η διαδικασία του overclock καταργεί την εγγύηση των υποσυστημάτων, οπότε αν προξενήσουμε κάποια ζημιά, θα πρέπει να την πληρώσουμε από την τσέπη μας.
Συνολικά, με τα ειδικά υποσυστήματα, την επιπλέον ψύξη, και την εμπειρία που χρειάζεται ένα πετυχημένο overclock, είναι μια μάλλον ακριβή λύση για "δωρεάν" πιο γρήγορο υπολογιστή, και δεν το συνιστούμε για το μέσο χρήστη.
πηγή:www.pcsteps.gr