ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ηλεκτροπληξίες στην Ελλάδα



Η ηλεκτρολογική νομοθεσία, τα ηλεκτρολογικά πρότυπα, οι ηλεκτρολογικοί κανονισμοί, οι αρχικοί έλεγχοι, οι επανέλεγχοι, οι ΥΔΕ, οι ΥΔΚΕ κλπ έχουν ένα και μόνο σκοπό: Να μην συμβαίνουν ατυχήματα ή δυστυχήματα με αιτία τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Γιατί αν και όταν συμβεί ηλεκτρολογικό ατύχημα ή δυστύχημα, οι συνέπειες του είναι συνήθως ιδιαίτερα επώδυνες. Όχι μόνο για τους παθόντες αλλά δυστυχώς και για τον ηλεκτρολόγο που έχει αναλάβει την ευθύνη της ηλεκτρικής εγκατάστασης που έχει προκύψει το συμβάν. 

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στον ελληνικό ηλεκτρολογικό κλάδο κάποιοι ηλεκτρολόγοι (λίγοι, αλλά από όλες τις βαθμίδες) οι οποίοι δεν εκτιμούν τους κινδύνους και τα ρίσκα των εγκαταστάσεων που κατασκευάζουν, επισκευάζουν ή (δεν) ελέγχουν. Μια κλασική θέση τους είναι: Τόσα χρόνια έτσι δουλεύω και δεν μου έχει προκύψει τίποτα στραβό…  Όμως το ‘’στραβό’’ μια φορά συμβαίνει και τότε αρχίζουν τα δύσκολα: Αστυνομία, πραγματογνώμονες, δικηγόροι, δικαστήρια, ποινές, διεκδικήσεις και γενικά ό,τι σημαίνει η ενδέκατη εντολή: Ου μπλέξεις!. 

Εδώ και μερικά χρόνια, ερευνώντας ο γράφων για ηλεκτροπληξίες στην Ελλάδα, διαπιστώνει: 

1. Ότι οι ηλεκτροπληξίες γενικά δεν ‘’ακούγονται’’ στην χώρα μας. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται (αν κάνουν αναφορά) συνοπτικά και στα γρήγορα. Ίσως γιατί τα γεγονότα αυτά δεν ‘’πουλάνε’’.  Τα τροχαία π.χ. έχουν περισσότερη δημοσιότητα. Έτσι το κοινό δεν ενημερώνεται και δεν ευαισθητοποιείται για το τι σημαίνει ηλεκτρολογική ασφάλεια.   

2. Ούτε οι ηλεκτρολόγοι (εκτός από τους εμπλεκόμενους) ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά. Οι πραγματογνωμοσύνες  χρησιμοποιούνται μόνο για τις ανακριτικές και δικαστικές διαδικασίες. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα για τον ελληνικό ηλεκτρολογικό κλάδο. Σε άλλες χώρες οι πραγματογνωμοσύνες από τέτοια γεγονότα παίρνουν συστηματική κλαδική δημοσιότητα για ενημέρωση των επαγγελματιών. 

3. Ότι δεν διαχωρίζονται στατιστικά οι ηλεκτροπληξίες, σε αυτές που προκύπτουν από τα ηλεκτρικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτές που προκύπτουν από τις κτιριακές – εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι στατιστικές μας δεν είναι περιεκτικές όσο θα έπρεπε. 
Γιατί οι ηλεκτροπληξίες, που προκύπτουν από τις κτιριακές – εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστήσεις έχουν περισσότερο ενδιαφέρον (πιθανόν και εμπλοκή) για τους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους όλων των βαθμίδων. 

Οι ηλεκτρολογικές εργασίες είναι εργασίες υψηλής υπευθυνότητας και υψηλού ρίσκου. Είναι κρίμα να χάνονται σήμερα άνθρωποι με αιτία την επικίνδυνη λειτουργία μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης και να καταστρέφεται η ζωή επαγγελματιών για τον ίδιο λόγο, όταν υπάρχουν τόσα μέσα και δυνατότητες ενημέρωσης και προστασίας. Οι επιπτώσεις που αναφέρθηκαν μπορούν να έχουν και άλλες συνέπειες άπό τις διεκδκήσεις που μπορούν να ζητήσουν οι συγγενείς του θύματος. Περισσότερη λοιπόν προσοχή και επαγγελματική υπευθυνότητα.
Και κάτι ακόμα: Συστηματική, συνεχής ενημέρωση των ιδιοκτητών / χρηστών των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Είναι και αυτοί υπεύθυνοι για την εγκατάσταση τους.


Τα παραπάνω αποτελούν μέρος από ένα άρθρο του Κου Γιώργου Σαρρή

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα στατιστικά στοιχεία από τους θανάτους λόγω ηλεκτροπληξίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1999-2010 σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία