ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Επώνυμο, αυθεντικό LED Chip

Το σημαντικότερο τμήμα ενός φωτιστικού LED είναι το LED chip που φέρει. Αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την φωτεινή απόδοση, την κατανάλωση και την διάρκεια ζωής του φωτιστικού. Η τεχνολογία τους εξελίσσεται συνεχώς και το κόστος αυτής της εξέλιξης είναι μεγάλο, μπορεί να προσομοιάσει την εξέλιξη των επεξεργαστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Υπάρχουν μερικές μεγάλες εταιρίες παραγωγής LED, όπως η Bridgelux, η Cree, η Philips, η EDISON, η Nichia, και η OSRAM. Εταιρίες που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την εξέλιξη και την παραγωγή των LEDs. Αυτές διαθέτουν τα chip σε συγκεκριμένες εκδόσεις με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ορισμένη ονομασία. Για παράδειγμα η Bridgelux διαθέτει chips σε εκδόσεις 9.5W με την ονομασία σειράς ¨Vero10”, 15W, 23W, με την ονομασία σειράς ¨Vero13”, εκδόσεις 31W με την ονομασία σειράς ¨Vero18” και chips 85W και 100W με ονομασία σειράς “Vero 29”.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν προϊόντα που διαφημίζουν π.χ την χρήση Bridgelux LED, τα οποία έχουν διαφορετική ονομαστική κατανάλωση ή λοιπά στοιχεία από αυτά που προσφέρει η αμερικάνικη εταιρία. Προσφέρεται για παράδειγμα σε 24W ή 30W ή 60W, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη αυθεντική έκδοση. Αυτά είναι κινέζικες απομιμήσεις κάτι που είναι εύκολα διαπιστώσιμο με μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

 Eμπρόσθια όψη αυθεντικού LED της BRIDGELUX   Εμπρόσθια όψη κινέζικου LED “τύπου” BRIDGELUX

Οπίσθια όψη αυθεντικού LED της BRIDGELUX. Αναγράφεται ο τύπος και ο σειριακός αριθμός  Οπίσθια όψη κινέζικου LED “τύπου” BRIDGELUX  

Εμφάνιση ρωγμών στην επιφάνεια του LED τύπου "BRIDGELUX" (απομίμηση) μετά από 480 ώρες λειτουργίας.

Πολλά φωτιστικά δεν αναφέρουν καθόλου τον τύπο και την έκδοση του LED chip που χρησιμοποιούν, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί, αν το επιθυμεί, να ταυτοποιήσει τα χαρακτηριστικά του.

Η αναφορά ενός επώνυμου LED Chip αποτελεί πλεονέκτημα αξιοπιστίας για το φωτιστικό, η απόκρυψη του ονόματος καταδεικνύει πιθανότητα την έλλειψη επώνυμου chip και την χρήση ενός φθηνού και χωρίς προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τα datasheet, η απόδοση είναι μεταξύ 650-750LM για τα 10W (mil35) και 800-990LM για τις 10W (mil45). Τα mil έχουν να κάνουν με το μέγεθος των τσιπ και είναι δύσκολο να δείτε τη διαφορά με γυμνό μάτι καθώς κάθε 10W LED αποτελείται από 9 μικρά LED του ενός Watt (δηλαδή 3,3V 350mA).

Κοιτάζοντας προσεκτικά θα δείτε τα 9 μικρά στοιχεία που το αποτελούν, αλλά το μέγεθος τους είναι δύσκολο να το διακρίνετε.



Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία 10W LED την οποία σας εύχομαι να μην πετύχετε. Τα συγκεκριμένα είναι κακές κόπιες  και μπορείτε να τις διακρίνετε πολύ εύκολα από κοντά καθώς μέσα στο κίτρινο GEL δεν μπορείτε να διακρίνετε τα 9 ξεχωριστά λεντάκια αλλά είναι μια ομοιόμορφη επιφάνεια (κοιτάξτε και τη φωτογραφία).

Το LED στα δεξιά αποτελείται από μια ομοιόμορφη επιφάνεια (το σκούρο), ενώ το LED στα αριστερά αποτελείται από 9 διαφορετικά στοιχεία (οι κουκίδες). Το δεξί LED εχει τη μισή απόδοση σε φωτεινότητα για την ίδια κατανάλωση