ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Τι είναι το φασήμετρο

Η φορά περιστροφής των τριφασικών μοτέρ, αν γυρίζουν δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, εξαρτάται από την διαδοχή – αλληλουχία των τριών φάσεων.
Μια τριφασική αντλία ή μια μηχανή με τριφασικούς κινητήρες για να λειτουργήσουν σωστά και σύμφωνα με τον κατασκευαστή θέλουν μια συγκεκριμένη διαδοχή των φάσεων, σε αντίθετη περίπτωση, ανάστροφης περιστροφής, μπορεί να έχουμε άσχημα και επικίνδυνα αποτελέσματα. Είναι λοιπόν χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις να γνωρίζουμε την διαδοχή των φάσεων πριν θέσουμε σε λειτουργία το ή τα τριφασικά μοτέρ.
Το όργανο που χρειαζόμαστε γι΄ αυτή την εργασία και ανιχνεύει την φορά περιστροφής της τριφασικής τάσης ονομάζεται φασήμετρο.
Ένα απλό φασήμετρο που είναι ταυτόχρονα και βολτόμετρο είναι και αυτό της φωτογραφίας κάτω.

Φασίμετρο

Για να ελέγξουμε την διαδοχή των φάσεων τοποθετούμε την κύρια ακίδα στην πρώτη φάση (L1) και την δεύτερη ακίδα στην δεύτερη φάση (L2). Κάτω αριστερά, στην πρόσοψή του οργάνου, υπάρχει μια μικρή ενδεικτική οθόνη με το γράμμα R (από την λέξη Right = δεξιά) που αν ανάψει σημαίνει ότι η φορά της τάσης είναι δεξιόστροφη, αν δεν ανάψει, η φορά της τάσης είναι αριστερόστροφη.
Τυπικά στις τριφασικές πρίζες η φορά κατά την εγκατάσταση τους είναι δεξιόστροφη έτσι ώστε όλες οι συσκευές, σε όλες τις πρίζες, να λειτουργήσουν με την ίδια και σωστή φορά περιστροφής.
Υπάρχουν φασήμετρα διαφόρων ποιοτήτων και δυνατοτήτων στη μέτρηση τάσης και συχνότητας όπως και στην διηλεκτρική τους αντοχή, τα οποία ορίζουν και την τιμή του. 
Παρακάτω δείχνουμε 3 είδη φασήμετρων ξεκινώντας από το φθηνότερο και καταλήγοντας στο ακριβότερο

ΦΑΣΗΜΕΤΡΟ YF-80 PHASE SEQUENCE INDICATOR- ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΣΗΣ ΕΩΣ 500AC & ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ 45-54HZ

-833564457

Τιμή εδώ


ΦΑΣΗΜΕΤΡΟ EM4212 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΣΗΣ ΕΩΣ 460AC & ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ 2-400HZ

ΦΑΣΗΜΕΤΡΟ (ΔΙΑΔΟΧΗ ΦΑΣΕΩΝ) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΣΗΣ ΕΩΣ 460AC & ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ 400HZ EM4212

Τιμή εδώ

Φασήμετρο Fluke 9040
Το Fluke 9040 είναι ένα αποτελεσματικό όργανο για μέτρηση περιστροφής φάσης σε οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιεί τρεις φάσεις για να τροφοδοτήσει κινητήρες και ηλεκτρικά συστήματα. Το Fluke 9040 είναι ένας ελεγκτής περιστροφικού πεδίου και μπορεί να παρέχει καθαρή ένδειξη των 3 φάσεων σε LCD οθόνη και την κατεύθυνση της φάσης για να καθοριστούν οι σωστές συνδέσεις. Επιτρέπει τάχιστο καθορισμό της ακολουθίας φάσης και έχει τάση μέχρι 700V και εύρος συχνότητας κατάλληλο για εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές..
Βασικά Χαρακτηριστικά

- Ένδειξη 3 φάσεων
- Ένδειξη περιστροφής φάσης
- Ευδιάκριτη οθόνη LCD
- Δεν χρειάζεται μπαταρία
Τιμή εδώ