ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ Hacking ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Ακούσαμε διάφορα περιστατικά όπου χάκερς κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς και λεφτά ή ακόμη να διαρρεύσουν εμπιστευτικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δεν πρέπει να αγνοούμε την απειλή αυτή, είναι θέμα χρόνου να πέσει και η δική σας επιχείρηση παρόμοιας επίθεσης.

Το hacking αυξάνεται λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για τα θέματα ασφαλείας και μηδαμινής εκπαίδευσης του προσωπικού για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας.

Όταν μιλάμε για χάκερ, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου Ντίνο Παστό, πρέπει πρώτα να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός τους στόχος και ποιες τακτικές ακολουθούν για την επίτευξη του στόχου τους.

Όπως εξηγεί, οι χάκερς επιζητούν:

 Πρόσβαση στους υπολογιστές και δικτύου μιας εταιρείας. 
• Απόσπαση δεδομένων και κωδικών πρόσβασης του προσωπικού και των πελατών της εταιρείας.
• Απόσπαση χρημάτων και άλλων πόρων.
• Παρακολούθηση τύπου "Big Brother" του προσωπικού για μελλοντικές επιθέσεις.

Θεωρητικά, όλες οι συνδεδεμένες συσκευές μπορούν να επικοινωνούν διαδικτυακά και έτσι υπάρχει το ρίσκο να χακαριστούν εξ’ αποστάσεως. Δεν αρκούν τα λογισμικά για προστασία. Ένα antivirus ή internet security λογισμικό δεν μπορεί να αποτρέψει όλες τις επιθέσεις.

"Οι χάκερς" συνήθως διαλέγουν τον πιο αδύναμο κρίκο, τον ανθρώπινο παράγοντα, έναν παράγοντα που είναι επιρρεπής σε χειραγώγηση. Είναι πιο εύκολο για ένα χάκερ να ξεγελάσει ένα πρόσωπο και να του δώσει τους κωδικούς πρόσβασης παρά αυτός να τους σπάσει. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται κοινωνική μηχανική".

Κοινωνική μηχανική (Social Engineering)

"Εάν ένας χάκερ θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας εταιρείας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να υποκλέψει τους κωδικούς από έναν υπάλληλο που έχει πρόσβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σχεδόν όλοι σε μια εταιρεία έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στο διαδίκτυο. Είναι ευκολότερο για έναν χάκερ να χακάρει ένα άτομο και σιγά-σιγά να καταφέρει να διεισδύσει στο δίκτυο" αναφέρει ο ειδικός.

Πώς το κάνουν; Ας δούμε τους τρόπους

Χακάρισμα με μόνο ένα email

Ο χάκερ θα δημιουργήσει ένα ψεύτικο e-mail για να πείσει το θύμα του ότι είναι κάποιος άλλος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χάκερ θα υποδυθεί ένα μέλος του προσωπικού ή κάποιο συνεργάτη. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο να ξέρει εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ψεύτικο, ειδικά αν δεν το υποψιάζονται. 

Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους αλλά ας δούμε ένα απλό παράδειγμα social engineering email:

- - - - - -
From: Giannis.a@gmail.comTo: maria.g@yourcompany.com.cySubject: Αποτελέσματα για κ. Ανδρέου
Γεια σου Μαρία,
Εδώ είναι τα αποτελέσματα που ζήτησε ο κ. Ανδρέου
Παρακαλώ όπως του τα διαβιβάσετε.
Με εκτίμηση
Γιάννης
ABC Ltd
- - - - - - -

Tο e-mail είτε θα έχει ένα συνημμένο αρχείο ή ένα σύνδεσμο σε ένα αρχείο που φιλοξενείται σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. 

"Οι πιθανότητες είναι ότι η Μαρία θα πατήσει τον σύνδεσμο ή θα ανοίξει το συνημμένο γιατί ως άνθρωπος είναι περίεργη, αλλά και ανυποψίαστη για τις προθέσεις του πραγματικού αποστολέα. Όταν γίνει αυτό, τότε ο χάκερ:

1. έχει πρόσβαση στον υπολογιστή της Μαρίας
2. έχει πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο
3. θα βρει τρωτά σημεία εντός του δικτύου (άλλους υπολογιστές, servers, τηλεφωνικά συστήματα, βάσεις δεδομένων κ.λπ)
4. θα κατεβάσει όλα όσα που θεωρεί ενδιαφέρουσα και πολύτιμα για τον σκοπό του".

Τα δεδομένα που μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο δεν είναι μόνο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αρχεία και κωδικοί πρόσβασης. Οι χάκερς πλέον μπαίνουν βαθύτερα στην υποδομή και έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών (SIP Telephony), αλλά και μέσα από κάμερες και μικρόφωνα από φορητούς υπολογιστές και κάμερες ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες υποδομής, όπως το αρχείο από τα φωτοτυπικά μηχανήματα που βρίσκονται στο δίκτυο.


Η Μαρία άνοιξε μόνο ένα e-mail που την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο αποστολέας ήταν κάποιος άλλος που ήξερε.

Η επίθεση αυτή απαιτεί μόνο τον χάκερ να επινοήσει ένα e-mail! 

Το πρόβλημα δεν είναι το ότι ένα email μπορεί να πλαστογραφηθεί, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ εύκολο να πειστούν ότι όλα είναι εντάξει. Έχουμε σχεδόν όλοι δει ψεύτικα email και SMS κατά καιρούς, ορισμένα από αυτά παριστάνουν εταιρείες όπως Google ή Facebook, αλλά ακόμη και τραπεζικούς οργανισμούς. Πατώντας πάνω στον σύνδεσμο θα οδηγηθούμε σε μια καλοστημένη παγίδα απόσπασης των κωδικών της εν λόγω υπηρεσίας. 

Ransomware

Πρόσφατες οργανωμένες εγκληματικές ομάδες χάκερ έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος λογισμικού που ονομάζεται Ransomware. Αυτή η επίθεση είναι πολύ απλή. Όλα τα αρχεία σας κλειδώνονται και κρυπτογραφούνται με ένα πολύ μεγάλο κλειδί που κατέχεται μόνο από τους χάκερς. Στη συνέχεια, το θύμα είναι αναγκασμένο να πληρώνει λύτρα ύψους €500-€5.000 (ανάλογα με την ποσότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών) σε bitcoin για να εξασφαλίσει τα αρχεία του πίσω. Η επίθεση αυτή είναι μια επίθεση εκβιασμού και με βάση την αξία των δεδομένων σας. Χρειάζεται μόνο ένα κλικ για να χάσετε όλα τα δεδομένα σας, και εάν δεν έχετε αντίγραφα η μόνη σωτηρία είναι να πληρωθούν τα λύτρα. 

Πειρατεία: Η πηγή όλων των trojans

Με την οικονομική κρίση, ιδιώτες, τεχνικοί υπολογιστών, μικρές επιχειρήσεις ακόμη και ο δημόσιος τομέας έχει πειρατικό λογισμικό εγκατεστημένο στα συστήματά τους. Πειρατικό λογισμικό σημαίνει ότι τα τέλη αδείας δεν είχαν καταβληθεί ώστε να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό. Τα πειρατικά λογισμικά προέρχονται από ομάδες ανθρώπων που αλλοιώνουν την κανονική λειτουργία του λογισμικού για να αποφεύγουν να πληρώσουν τον κατασκευαστή. Μπορεί να πάρουμε το πειρατικό λογισμικό δωρεάν, αλλά συνήθως περιλαμβάνει και ένα trojan το οποίο δίνει πλήρη πρόσβαση στον δημιουργό του. Οι χάκερς βλέπουν την ανάγκη για την πειρατεία, ειδικά σε χώρες που δεν σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα και έτσι φυτεύουν "πίσω πόρτες" (backdoor trojans) στο σπασμένο πειρατικό λογισμικό. 

Τρέχοντας πειρατικό λογισμικό στα μηχανήματά σας τα μετατρέπει σε περιουσιακά στοιχεία για τους χάκερς, χρησιμοποιώντας τους πόρους σας σε διάφορα άλλα διαδικτυακά εγκλήματα. Ένας χάκερ μπορεί να πωλήσει ή να κάνει κατάχρηση των πόρων του δικτύου του υπολογιστή σας (CPU power, το εύρος ζώνης του δικτύου, διευθύνσεις IP, κ.λπ) ελέγχοντας τα πάντα από απόσταση. Αυτό τους βοηθά να κρύβουν τα ίχνη τους.

Η εποχή του "Αποδέχομαι την πρόσβαση" (Allow Access)

Έχετε παρατηρήσει ότι το έξυπνο τηλέφωνό σας, κάθε τόσο ζητά να του επιτραπεί πρόσβαση στις επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες, τοποθεσία, μικρόφωνο ή κάμερα, κ.λπ; Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές που εγκαθίστανται από το AppStore ή GooglePlay δεν κάνουν κατάχρηση των δεδομένων σας. 

Παράδειγμα Truecaller:

Το Truecaller χρησιμοποιείται ως παράδειγμα διαρροή δεδομένων σε δωρεάν υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους. Αν έχετε ακούσει για Truecaller τότε αυτό το παράδειγμα θα σας επιτρέψει να δείτε τη σημασία του περιορισμού της πρόσβασης στις συσκευές σας. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να αναζητήσετε σε μια μεγάλη βάση δεδομένων ένα αριθμό τηλεφώνου για ένα να βρείτε το όνομα του ιδιοκτήτη.

Ο τρόπος που ουσιαστικά λειτουργεί είναι: 

Το Truecaller ζητά πρόσβαση στις επαφές σας, για να γίνει ανταλλαγή της δωρεάν υπηρεσίας των χάκερ με τα δεδομένα σας! Στην περίπτωση αυτή, οι επαφές σας θα αντιγραφούν και θα ανέβουν στο Truecaller, όπου είναι μόνιμα αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων τους. Αν προσθέσετε ή επεξεργαστείτε μια επαφή στο τηλέφωνό σας, στη συνέχεια, το Truecaller θα ενημερωθεί με την επαφή από το τηλέφωνό σας. 

Ένα απλό πάτημα "Να επιτρέπεται η πρόσβαση" ή "Αποδοχή και Εγκατάσταση" είναι αρκετό για να χορηγήσει μόνιμη πρόσβαση σε μια εφαρμογή που βρίσκεται στη συσκευή σας.

Open WiFi η αθώα αόρατη απειλή 

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασύρματες συσκευές, φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν τη δημοφιλή τεχνολογία WiFi για να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Από τον καιρό όμως, που εφευρέθηκε το WiFi οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι μεγάλες, ειδικά για την ασύρματη παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων μέσω του αέρα.

Το WiFi είναι ασφαλή μόνο όταν το χρησιμοποιούμε σωστά

Αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό του WiFi σας, τότε η κρυπτογράφηση είναι άχρηστη καθώς είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα με τον κωδικό πρόσβασης.

Το ανοιχτό WiFi είναι παντού, αεροδρόμια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, κ.λπ. Αυτό που μπορεί να μην ξέρετε είναι ότι το ανοικτό WiFi δεν προστατεύει τη διαβίβαση των δεδομένων σας και ό,τι στέλνετε ή λαμβάνετε στο δίκτυο μπορεί να παραβιαστεί από άλλους στο ίδιο δίκτυο. Επίσης τα ανοιχτά δίκτυα επιτρέπουν σε ένα χάκερ να χειραγωγήσει τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον εισβολέα να αλλάξει το περιεχόμενο στην οθόνη σας και να ξεγελάσει τον χρήστη ώστε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε trojans κ.λπ.

Αποφύγετε τη χρήση ανοικτών δικτύων WiFi

Οι χάκερς πάνε σε δημοφιλή τοποθεσίες και εγκαθιστούν hotspots ανοιχτού WiFi. Έχετε δει ποτέ δίκτυα σε αεροδρόμια που ονομάζεται "free internet” ή παρόμοιο; Κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο. Οι χάκερς σε δημόσιους χώρους αναμένουν από τα μελλοντικά θύματα να χρησιμοποιούν το δίκτυό τους. 


Επιχειρήσεις που κινδυνεύουν περισσότερο

Λιανικό εμπόριο

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης διαθέτουν πολλές πληροφορίες πελατών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ οι online λιανικές πωλήσεις βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρούνται ευάλωτες σε "πάγωμα" από τους χάκερς, με αντίκτυπο στα έσοδα από τις online πωλήσεις. Παράλληλα, τα αυξανόμενα περιστατικά υποκλοπής πιστωτικών καρτών έχουν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τερματικά για συναλλαγές με κάρτες (POS).

Πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια συγκεντρώνουν πολλά εμπιστευτικά δεδομένα. Η απομακρυσμένη πρόσβαση στα εταιρικά δίκτυα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το λογισμικό διαχείρισης ακαδημαϊκών συναλλαγών επιβαρύνουν την έκθεση στον κίνδυνο, ενώ κάποια από τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα ενδέχεται να μην έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Ξενοδοχειακές, ταξιδιωτικές και επιχειρήσεις αναψυχής

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς είναι εκτεθειμένες, μεταξύ άλλων, σε υψηλούς κινδύνους σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα καθώς αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων με online συναλλαγές, Dos επιθέσεις και απάτες πιστωτικών καρτών. Ο τομέας αυτός έχει κτυπηθεί από πολλές ζημιές "υψηλού προφίλ" μετά από χακάρισμα σε συστήματα πληρωμών. Επίσης, εταιρείες που δουλεύουν με δικαιοπάροχους (franchisees) πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι τελευταίοι τηρούν τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφαλείας δεδομένων για την προστασία της επωνυμίας από οποιαδήποτε δυσφήμιση σχετίζεται με την παραβίαση της ασφάλειας των δεδομένων ή της ιδιωτικής ζωής.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν μία από τις πιο στοχευμένες βιομηχανίες από τους χάκερς και η πλειονότητα των παραβιασμένων αρχείων προέρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν σημαντικές προσωπικές πληροφορίες όπως οι εξής: πλήρης ονόματα, αριθμοί τηλεφώνων, διευθύνσεις, στοιχεία πιστωτικών καρτών, ιστορικά πιστώσεων. Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου έχουν υποβάλει τον κλάδο σε νέες απειλές εισβολής. Ο ακτιβισμός των χάκερ έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας κατά των υπηρεσιών επεξεργασίας πληρωμών και άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


Συμβουλές από τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου κ. Ντίνο Παστό
πηγή:http://capital.sigmalive.com/

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΣΥΡΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Υπάρχουν δύο κατηγορίες συναγερμού, ανάλογα με το μέσο μεταφοράς των πληροφοριών: Οι ενσύρματοι που χρησιμοποιούν ως μέσο τον χαλκό και οι ασύρματοι, που χρησιμοποιούν τον αέρα. 
Τα ενσύρματα συστήματα είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα, αλλά τα ασύρματα διεκδικούν ήδη σημαντικότερο μερίδιο στην αγορά. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα ποιο από τα δύο είναι «το καλύτερο». Μπορούμε, όμως, να εξετάσουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να καταλάβει ο χρήστης ποιο από τα δύο ταιριάζει για να εγκαταστήσει στον χώρο του.
Κόστος
Το ασύρματο σύστημα συναγερμού έχει μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών σε σχέση με ένα αντίστοιχο ενσύρματο. Από την άλλη, εάν υπολογιστεί το κόστος της εγκατάστασης, της συντήρησης και των καλωδίων, το συνολικό κόστος του ασύρματου μετριάζεται σημαντικά.
Εγκατάσταση
Το ασύρματο σύστημα είναι πολύ πιο βολικό στην εγκατάσταση. Απαιτεί δύο καλώδια προς το δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε αντίθεση με το ενσύρματο που απαιτεί σύνδεση καλωδίων σε όλους τους αισθητήρες και τις συσκευές. Δεν χρειάζεται ούτε να μετακινήσουμε έπιπλα, ούτε να στρώσουμε κάτι στο πάτωμα για τις σκόνες από τη διάνοιξη οπών στους τοίχους, τις οποίες μάλιστα, στη συνέχεια, θα κληθούμε και να τις κλείσουμε. Μετά από την εγκατάσταση, δεν υπάρχουν καλώδια να περνάνε μέσα από τους τοίχους, ενώ η αισθητική του κτηρίου παραμένει ίδια με εκείνη που υπήρχε πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, ίσως και καλύτερη, εάν το πληκτρολόγιο είναι κομψά σχεδιασμένο. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι μπαταρίες που τοποθετούνται στις συσκευές, θα πρέπει να αντικαθίστανται ανά κάποια χρόνια.
Ωστόσο, ο εγκαταστάτης πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικός κατά την εγκατάσταση του ασύρματου συστήματος. Οι ασύρματοι πίνακες δεν είναι όπως οι περισσότεροι ενσύρματοι, που διατηρούν σε ξεχωριστή θέση τον πίνακα από το πληκτρολόγιο, αλλά είναι συστήματα «όλα σε ένα», με κομψό σχεδιασμό και σε πλαστικό κουτί, το οποίο είναι, όμως, πιο εκτεθειμένο στη βιαιοπραγία. Πρέπει ο πίνακας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικός σε βανδαλισμούς, μακριά από μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες για καλύτερο σήμα και έξυπνα τοποθετημένος (π.χ. μακριά από παράθυρα, ώστε να μην υπάρχει άμεση πρόσβαση μετά τη διάρρηξη). Θα πρέπει, επιπλέον, οι συσκευές να είναι καθαρά εντός εμβέλειας του πίνακα και όχι οριακά, αλλά από την άλλη να μην είναι πιο κοντά από μισό με ένα μέτρο (ανάλογα και με τον κατασκευαστή).
Ασφάλεια ασύρματου
Οι συσκευές στον ασύρματο συναγερμό επικοινωνούν με ραδιοσυχνότητες. Άλλες συσκευές εκτός συστήματος που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, μπορεί να διακόψουν την επικοινωνία, καθιστώντας το σύστημα μη λειτουργικό. Πολλά συστήματα παρέχουν την επιλογή να δίνεται συναγερμός σε μία τέτοια περίπτωση.
Επιπλέον υπάρχει πολλή συζήτηση για το «hacking» των ασύρματων συστημάτων. Ο ασύρματος συναγερμός μπορεί, θεωρητικά, να καταστεί μη λειτουργικός από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, αλλά ακόμα και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, θα μπορούσε κανείς να κλέψει και κωδικούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα. Πρόκειται, όμως, να καταβάλει κανείς πολύ μεγάλη προσπάθεια και να έχει πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες για να το επιτύχει αυτό. Εάν κάποιος έχει τα προσόντα, το πιο πιθανό είναι ότι αυτά που θα κλέψει, να μην τα χρειάζεται για τα προς το ζην του. Η αποστολή του συναγερμού είναι να κάνει τη δουλειά του εχθρικού προσώπου όσο πιο δύσκολη γίνεται, σε σημείο που ο χρόνος και το κόστος ενός τέτοιου σεναρίου, να το καθιστούν ασύμφορο. Τα ασύρματα συστήματα παρόλα αυτά, οφείλουν να παρουσιάζουν ορθή συμπεριφορά ως συσκευές ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής και λήψης δεδομένων. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να συμμορφώνονται με πρότυπα επάνω και στο ασύρματο κομμάτι.
Επίσης, για να μειωθεί η κατανάλωση των περιφερειακών συσκευών, η αποστολή ή λήψη των δεδομένων τους προς/από τον πίνακα, πραγματοποιείται ανά κάποια χρονικά διαστήματα, προκαλώντας έτσι καθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων. Αυτός ο «χρόνος αναμονής» ποικίλλει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Οι μπαταρίες τέλος, πρέπει να αλλάζονται στην ώρα τους, διότι εάν τελειώσουν μπορούν να αφήσουν απροστάτευτο το συγκεκριμένο χώρο, αλλά ακόμα και εάν είναι στα τελευταία τους, ενδέχεται να ανταλλάσσουν ψευδή στοιχεία από/προς τον πίνακα.
Κάλυψη
Τα ενσύρματα συστήματα έχουν πρακτικά πολύ λίγους περιορισμούς ως προς την ακτίνα κάλυψης, σε σχέση με τα ασύρματα. Από την άλλη, σε κτίρια με πολύ χοντρούς τοίχους, το να φτάσει κανείς ένα καλώδιο σε κάποιους αισθητήρες μπορεί να είναι δύσκολο. Η καλωδίωση ενός υπαίθριου κτιρίου με έναν ενσύρματο συναγερμό, θα είναι επίσης δύσκολη, λόγω και της απαιτούμενης καλωδίωσης.

 Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να μας απαλλάξει από αυτό το πρόβλημα. Μπορεί ο αισθητήρας να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο, αρκεί να είναι εντός του εύρους του πληκτρολογίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναμεταδότες του σήματος, ώστε να  μπορεί να τοποθετηθεί ο ανιχνευτής πιο μακριά. Αυτό βέβαια, αυξάνει το κόστος. Επίσης υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν να τοποθετηθούν οι ανιχνευτές, που σημαίνει ότι μπορούν να καλυφθούν περισσότερες περιοχές. Τέλος, σε σημεία επικίνδυνα για καλωδίωση, όπως για παράδειγμα σε μέρη με εύφλεκτα υλικά, η χρήση του ασύρματου αποτρέπει τον κίνδυνο απανθράκωσης των καλωδίων και την εκ νέου εγκατάστασή τους.
Επεκτασιμότητα
Στον ασύρματο είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσει κανείς επιπλέον ανιχνευτές και αισθητήρες, ακόμα και σε μελλοντικό χρόνο από αυτόν της εγκατάστασης. Επίσης, τα είδη των ανιχνεύσεων μπορεί ενδεχομένως να αυξηθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πρόσθετα όχι μόνο για τον εντοπισμό εισβολέων, αλλά και ανιχνευτές για άλλες έκτακτες ανάγκες στο σπίτι, όπως η πυρκαγιά και η διαρροή αερίων. Όλα αυτά μπορούν να αποτελούν μέρος ενός συστήματος συναγερμού. Ο ασύρματος αντικλεπτικός συναγερμός με το επίπεδο ασφαλείας του να βελτιώνεται συνεχώς, φαντάζει το μέλλον στην επεκτασιμότητα των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων.
Επισκόπηση χαρακτηριστικών
Μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών στον ασύρματο συναγερμό, αλλά απαλλαγή από κόστος καλωδίωσης και μεγάλου μέρους της εγκατάστασης.
Ο ασύρματος απαιτεί προσοχή κατά την εγκατάσταση σε ό,τι αφορά στο ασύρματο κομμάτι. Από την άλλη, δεν αλλοιώνει την αισθητική του χώρου, αλλά οι μπαταρίες των συσκευών πρέπει να αλλάζονται στην ώρα τους.
Ο ασύρματος συναγερμός είναι πιο ευάλωτος στις παρεμβολές και παρουσιάζει μεγαλύτερη καθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων.
Μικρότεροι περιορισμοί στον ενσύρματο για μεγάλες αποστάσεις, αλλά δυσκολότερη πρόσβαση.
Επεκτασιμότητα σε μεγαλύτερο βαθμό στον ασύρματο συναγερμό.
Συμπεράσματα
Παρόλο που οι ασύρματοι πίνακες παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τους ενσύρματους, έχουν χαρακτηριστικά που πολλοί θεωρούν ότι υπερκαλύπτουν τις αδυναμίες αυτές. 

Η σωστή εγκατάσταση μπορεί να βοηθήσει το σύστημα να αποφύγει τις παρεμβολές και να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες αφοπλισμού από κακόβουλο εισβολέα. Υπάρχουν ασύρματα συστήματα στην αγορά, που προσπαθούν να προλάβουν τα μειονεκτήματα τους έναντι των ενσύρματων είτε μέσω έξυπνου λογισμικού, είτε κυρίως δίνοντας και κάποιες ενσύρματες ζώνες και εξόδους. Ο εγκαταστάτης μπορεί σε αυτήν την περίπτωση με κατάλληλο προγραμματισμό του συστήματος, να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα του ενσύρματου και ασύρματου συναγερμού, αποφεύγοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματά τους. Πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις, να αποτελεί τον κατάλληλο συνδυασμό κόστους-δυνατοτήτων της συσκευής.
πηγήelectrologos.gr Ο κ. Αλέξανδρος Τιντίνης είναι Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης της OlympiaElectronics

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΠΥΚΝΩΤΩΝ ΣΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Ο υπερπυκνωτής ή supercapacitor, είναι ένα μέσο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει σκοπό να αντικαταστήσει τις μπαταρίες, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει έναντι των μπαταριών.
Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’50, οι ερευνητές άρχισαν να πειραματίζονται με τους υπερπυκνωτές, κατασκευάζοντας διάφορες παραλλαγές αυτών. 
Οι σημαντικότερες και επικρατέστερες παραλλαγές κατασκευής υπερπυκνωτών είναι τρεις και διαφέρουν στον τρόπο κατασκευής των ηλεκτροδίων τους.

·                                 Υπερπυκνωτές διπλού στρώματος με ηλεκτρόδια από ενεργό άνθρακα ή παραγώγων του άνθρακα τοποθετημένα σε ηλεκτρολύτη

·                                 Ψευδοπυκνωτές με ηλεκτρόδια οξειδίων του μετάλλου πάνω σε φορέα ενεργού άνθρακα τοποθετημένα σε ηλεκτρολύτη

·                                 Υβριδικοί υπερπυκνωτές με ένα ηλεκτρόδιο από ενεργό άνθρακα και ένα από ηλεκτρόδιο από οξείδια του μετάλλου τοποθετημένα σε ηλεκτρολύτη. Αυτή η παραλλαγή αποτελεί συνδυασμό των δυο προαναφερθέντων.

Μεγάλες χωρητικότητες
Οι υπερπυκνωτές είναι ο συνδετικός κρίκος των απλών πυκνωτών και των μπαταριών, καθώς παρουσιάζουν μεγάλες χωρητικότητες, οι οποίες μπορούν να τους καταστίσουν επάξιους αντικαταστάτες των μπαταριών σε συστήματα εφεδρικής λειτουργίας, όπου απαιτείται άμεση και αδιάκοπτη τροφοδοσία. Πιο συγκεκριμένα, οι χωρητικότητες των υπερπυκνωτών φτάνουν μέχρι και τα 10000 Farads, με τάσεις λειτουργίας όμοιες με αυτές των αντίστοιχων στοιχείων των κοινών μπαταριών. Έτσι, συνδυάζοντας πολλούς υπερπυκνωτές σε σειρά, μπορούμε να πετύχουμε ονομαστικές τάσεις λειτουργίας ίδιες με αυτές των τάσεων που συναντάμε στις μπαταρίες αυτοκινήτων ή σε μπαταρίες άλλων συσκευών.
Ο πυκνωτής είναι ένα σύστημα δυο γειτονικών αγωγών, ανάμεσα στους οποίους παρεμβάλλεται ένα μονωτικό υλικό, το οποίο ονομάζεται διηλεκτρικό του πυκνωτή. Οι δυο γειτονικοί αγωγοί ονομάζονται οπλισμοί του πυκνωτή. Ο πυκνωτής έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει φορτίο, οπότε όταν ένας πυκνωτής είναι φορτισμένος οι οπλισμοί του έχουν αντίθετα ηλεκτρικά φορτία με αποτέλεσμα μεταξύ των οπλισμών του να αναπτύσσεται διαφορά δυναμικού, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.
Οπλισμοί υπερπυκνωτή
Σε έναν υπερπυκνωτή διπλού στρώματος οι οπλισμοί του υπερπυκνωτή αποτελούνται από μια πορώδη επιφάνεια με μεγάλη εσωτερική ενεργό επιφάνεια, ώστε να βοηθάει στην απορρόφηση ιόντων, παρέχοντας έτσι μεγάλη πυκνότητα φορτίων. Οι οπλισμοί βρίσκονται βυθισμένοι σε υγρό ηλεκτρολύτη, ο οποίος περιέχει ελεύθερα φορτία στη μορφή ιόντων. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται μια πολύ λεπτή πορώδης διαχωριστική μεμβράνη, η οποία εμποδίζει την επαφή των οπλισμών αφήνοντας όμως τα ιόντα να την διαπερνούν. Κατά τη φόρτισή του, τα ηλεκτρόδια φορτίζονται με αντίθετα φορτία, προκαλώντας ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο συγκρατεί στον πυκνωτή το συγκεντρωμένο φορτίο. Τα ηλεκτρόνια που είναι συγκεντρωμένα στο ένα ηλεκτρόδιο, έλκουν τα θετικά ιόντα του ηλεκτρολύτη και τα θετικά φορτία στο άλλο ηλεκτρόδιο έλκουν τα αρνητικά ιόντα του ηλεκτρολύτη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια χωρητικότητα μεταξύ των ιόντων και της επιφάνειας του οπλισμού.
Το όνομα υπερπυκνωτής διπλού στρώματος  προκύπτει από τα δυο στρώματα ιόντων σε κάθε οπλισμό. Το πρώτο στρώμα που είναι κοντά στον οπλισμό λειτουργεί σαν διηλεκτρικό και το δεύτερο συγκρατεί τα φορτία. Αυτό συμβαίνει και στους δυο οπλισμούς του υπερπυκνωτή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντός του πυκνωτή δυο ξεχωριστοί πυκνωτές που η συνολική τους χωρητικότητα προκύπτει από τις δυο χωρητικότητες συνδεμένες σε σειρά.
Η τεράστια επιφάνεια που επιτυγχάνεται λόγω της πορώδους δομής των οπλισμών σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του φαινομένου του διπλού ηλεκτρικού στρώματος είναι που επιτρέπουν σε ένα υπερπυκνωτή διπλού στρώματος να έχει πολύ υψηλή χωρητικότητα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των υπερπυκνωτών διπλού στρώματος και των ψευδοπυκνωτών είναι οι οπλισμοί που στην πρώτη περίπτωση είναι κατασκευασμένοι από ενεργό άνθρακα και στη δεύτερη περίπτωση από οξείδια μετάλλων πάνω σε φορέα από ενεργό άνθρακα. Οι ψευδοπυκνωτές μπορούν να αποθηκεύσουν 80% περισσότερη ενέργεια από έναν ίδιων διαστάσεων υπερπυκνωτή διπλού στρώματος, λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητας των ηλεκτροδίων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από οξείδια μετάλλων. Τέλος, οι υβριδικοί υπερπυκνωτές αποτελούν συνδυασμό ψευδοπυκνωτών και υπερπυκνωτών διπλού στρώματος.
Φωτιστικά ασφαλείας
Η Olympia Electronics δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας και έτσι το τμήμα έρευνας της εταιρείας ανέπτυξε φωτιστικά ασφαλείας που χρησιμοποιούν υπερπυκνωτές για την τροφοδοσία τους. 
Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. απέκτησε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για το Φωτιστικό Ασφαλείας με διόδους φωτεινής εκπομπής (LED).
Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται το αποτέλεσμα της έρευνας και ανάπτυξης ενός τέτοιου φωτιστικού. Στο πάνω μέρος της εικόνας φαίνεται η συστοιχία των υπερπυκνωτών, οι οποίοι είναι συνδεμένοι σε σειρά, σχηματίζοντας μια «μπαταρία» με ονομαστική τάση 10,8V. Στο κάτω μέρος της εικόνας φαίνεται το ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο εκτός από τον έλεγχο των λειτουργιών του φωτιστικού ασφαλείας ελέγχει και την σωστή φόρτιση των υπερπυκνωτών.
Απόκτηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ για το Φωτιστικό Ασφαλείας με διόδους Φωτεινής Εκπομπής (LED) της OLYMPIA ELECTRONICS A.E.
Πλεονεκτήματα
Θα αναρωτηθεί κανείς ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός φωτιστικού ασφαλείας με υπερπυκνωτές σε σχέση με κάποιο που χρησιμοποιεί κοινές μπαταρίες για την τροφοδοσία του. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ο χρόνος φόρτισης των υπερπυκνωτών, ο οποίος ανέρχεται στη μια ώρα για το συγκεκριμένο φωτιστικό με ρεύμα φόρτισης 250mA, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος φόρτισης  μια κοινής μπαταρίας Ni-MH χωρητικότητας 1500mAh για το συγκεκριμένο φωτιστικό με το ίδιο ρεύμα φόρτισης ανέρχεται στις 10 ώρες. Ο λιγότερος χρόνος φόρτισης έχει ως συνέπεια καταρχάς τη λιγότερη κατανάλωση από το δίκτυο και κατά δεύτερον ένα φωτιστικό ασφαλείας το οποίο θα είναι έτοιμο για πλήρη αυτονομία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης 10 φορές πιο γρήγορα, από αυτό με τις κοινές μπαταρίες. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των υπερπυκνωτών είναι ο μεγάλος κύκλος φορτίσεων - εκφορτίσεων, όπου στις κοινές μπαταρίες ανέρχεται σε περίπου 600, ενώ στους υπερπυκνωτές περίπου στο ένα εκατομμύριο, ανάλογα με τον κατασκευαστή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, στις οποίες είναι εκτεθειμένος ο υπερπυκνωτής. Ο χρόνος ζωής των μπαταριών σε ένα φωτιστικό ασφαλείας  με συχνές διακοπές ανέρχεται στα 3 χρόνια περίπου, ενώ στους υπερπυκνωτές σε πάνω από 10 χρόνια. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των υπερπυκνωτών είναι ότι μπορούν να εκφορτιστούν πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρχουν τα κατάλληλα κυκλώματα για να εκμεταλλευτούν την ιδιότητα αυτή και να αξιοποιήσουν μέχρι και το τελευταίο volt του υπερπυκνωτή αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερη αυτονομία σε ένα σύστημα εφεδρικού φωτισμού. Τυπικά για μια μπαταρία Ni-MH ονομαστικής τάσης 3,6V προβλέπεται η εκφόρτισή της μέχρι η τάση της να φτάσει τα 3V, ενώ σε έναν υπερπυκνωτή δεν υπάρχει ο περιορισμός αυτός. Ας μην μείνουμε όμως μόνο στα πλεονεκτήματα, ας δούμε και κάποια μειονεκτήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι το μεγάλος κόστος των υπερπυκνωτών και φυσικά το μεγάλο τους μέγεθος σε σχέση με μπαταρίες αντίστοιχης χωρητικότητας. Στον πίνακα 1 αναφέρονται επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υπερπυκνωτών έναντι των μπαταριών, για το φωτιστικό ασφαλείας της εικόνας 2. Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι υπερπυκνωτές ήδη βρίσκουν χρήση στα υβριδικά οχήματα, στην αεροπορία και στη βιομηχανία, λόγω της δυνατότητάς τους να παρέχουν μεγάλο στιγμιαίο ρεύμα και της άμεσης φόρτισής τους.
Πίνακας 1,
Σύγκριση υπερπυκνωτών – μπαταριών για χρήση σε φωτιστικά ασφαλείας

Χρόνος
Φόρτισης
Κύκλοι Φόρτισης
Εκφόρτισης
Διάρκεια
Ζωής
Κόστος
Μέγεθος
Υπερπυκνωτής
1ώρα
1.000.000
10 Χρόνια
Μεγάλο
Μεγάλο
Μπαταρία
Ni-MH
10ώρες
600
3 Χρόνια
Μικρό
Μικρό
*Ο κ. Θωμάς Σακάρος είναι ηλεκτρονικός μηχανικός, στο Τμήμα Έρευνας της Olympia Electronics
πηγή:.electrologos.gr

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ PANEL

Πολλοί ρωτούν για ποιό λόγο φτιάχνουμε τα φωτοβολταικα πάνελ με τάση πάνω από 17 ή 18 Volt και όχι με 12 Volt. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι μπαταρίες των 12 Volt δεν φορτίζουν με 12 Volt αλλά με περίπου 14 Volt (όχι ακριβώς, αλλά …δεν είναι του παρόντος). Έτσι κι αλλιώς μεταξύ του πάνελ και της μπαταρίας απαιτείται ένας ρυθμιστής φόρτισης ο οποίος θέλει πάνω από 15V για να φορτίσει σωστά τη μπαταρία… Και για να πιάνουμε αυτή την τάση ακόμη και με ελαφριά συννεφιά ή τις πρωινές και απογευματινές ώρες, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω από 15 Volt.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ
1.     Με ένα μικρό κατσαβίδι, ξύνουμε πολύ ελαφρά τις δύο λευκές γραμμές-οδηγούς στην μπροστινή πλευρά της κάθε φωτοβολταϊκής κυψέλης, πάνω στις οποίες θα κολλήσουμε τις ταινίες διασύνδεσης από χαλκό. Το ίδιο κάνουμε και στις γραμμές (ή στα μικρά τετράγωνα πλαίσια) στην πίσω πλευρά όλων των κυψελών. Δεν ξύνουμε πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να φύγει λίγο το άσπρο χρώμα και να αποκαλυφθεί λίγο ασημί χρώμα από κάτω.
ΚΟΛΛΗΣΗ ΧΑΛΚΟΤΑΙΝΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ
1.     Καθαρίζουμε με λίγο υγρό κολλήσεων (υγρό flux, σαν την πάστα-λίπος κολλήσεων αλλά σε υγρή μορφή / πωλείται από καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού) την γραμμή πάνω στην οποία θα κολλήσουμε την χαλκοταινία διασύνδεσης.

2.     Ευθυγραμμίζουμε με το ένα χέρι ένα κομμάτι ταινίας πάνω στην αριστερή γραμμή. Κρατάμε την ταινία στη θέση της με τα δάκτυλα ή ένα κατσαβιδάκι. Η μισή θα διατρέχει την λευκή γραμμή πάνω στην κυψέλη και η άλλη μισή θα κρέμεται προς τα κάτω ελεύθερα. Ξεκινάμε την κόλληση με το κολλητήρι να ξεκινάει από τη μέση περίπου της κυψέλης ως πάνω και μετά κολλάμε ξεκινώντας από τη μέση ως κάτω. Κάνουμε το ίδιο και στην 2η, δεξιά γραμμή.

3.     Με αυτό τον τρόπο θα κολλήσουμε τις καλωδιοταινίες, προς το παρόν ΜΟΝΟ στην μπροστινή (μπλε) πλευρά των κυψελών και στις 36 κυψέλες.

4.     Όταν κολλήσουμε από 2 ταινίες μόνο στην μπροστινή πλευρά σε ΟΛΕΣ τις κυψέλες, παίρνουμε 4 από αυτές τις κυψέλες, τις γυρνάμε ανάποδα και κολλάμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο ταινίες στην ΠΙΣΩ πλευρά, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση!

5.     Έτσι θα έχουμε στο τέλος 32 κυψέλες με καλωδιοταινίες μόνο στην μπροστινή πλευρά και άλλες 4 κυψέλες με ταινίες ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ (βλ. αμέσως επόμενη φωτογραφία, σαν την κυψέλη – που είναι μόνη της- στο πάνω-δεξί τμήμα της φωτογραφίας και έχει ταινίες διασύνδεσης και από την εμπρός και από την πίσω πλευρά).
Στις επόμενες δύο φωτογραφίες φαίνεται ένα καλούπι που έχω φτιάξει από κοντραπλακέ για να κρατά ευθυγραμμισμένες τις κυψέλες και να βοηθά στις κολλήσεις. Αυτό είναι προαιρετικό, απλά μια ιδέα.
Οι μικροί σταυροί που φαίνονται χρησιμοποιούνται από τους τεχνίτες που τοποθετούν πλακάκια.
Όταν τελειώσουν οι κολλήσεις, τοποθετώ το πλέξιγκλας της πλάτης από πάνω και με τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου γυρνάω ανάποδα ώστε οι κυψέλες να βρεθούν στην τελική τους θέση, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
Θα φτιάξουμε 4 κάθετες στήλες με 9 κυψέλες στην κάθε στήλη. Προσοχή στην πολικότητα: Η πίσω πλευρά της κάθε κυψέλης είναι το θετικό και η μπροστά πλευρά το αρνητικό.
Όλες οι κυψέλες θα διασυνδεθούν σε σειρά, δηλαδή το αρνητικό της μιας με το θετικό της άλλης εναλλάξ.
Η κάθε στήλη θα αρχίζει με μια κυψέλη από τις 4 που έχουν ταινία διασύνδεσης και μπροστά και πίσω. Θα συνεχίζει με 8 κυψέλες που έχουν καλωδιοταινίες μόνο στην μπροστινή πλευρά.
1.     Τοποθετούμε ανάποδα πάνω στο τζάμι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν πλάτη, την 1η κυψέλη από αυτές που έχουν καλωδιο μπρος-πίσω, έτσι ώστε να βλέπουμε την πίσω (θετική) πλευρά της κυψέλης. Τα καλώδια της πίσω (θετικής) πλευράς να πηγαίνουν προς τα πάνω και τα καλώδια που είναι κολλημένα στην μπλε (αρνητική) πλευρά να έρχονται προς τα κάτω.

2.     Κάτω από τα καλώδια που εξέρχονται από την μπλε (αρνητική) πλευρά, τοποθετούμε πάλι ανάποδα μια από τις άλλες 32 κυψέλες (από αυτές που έχουν καλώδια μόνο στην μπλε πλευρά). Κολλάμε τα καλώδια που έρχονται από την μπλε (αρνητική) πλευρά της 1ης κυψέλης στην θετική πλευρά της 2ης.

3.     Συνεχίζουμε έτσι τα βήματα 1 έως 3 έως ότου ολοκληρωθεί η στήλη.
Σπρώχνουμε προσεκτικά τη στήλη στην άκρη και αρχίζουμε πάλι όπως παραπάνω τη 2η στήλη με της 9 κυψέλες, επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα παραπάνω βήματα.
Όταν ολοκληρωθούν οι 4 στήλες, τις γυρνάμε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ανάποδα, ώστε να βλέπουμε τη μπλε πλευρά. Επαναλαμβάνω, πολύ προσεκτικά!
Εδώ είναι που μπορεί να σπάσουν μερικές αν δεν προσέξουμε στο αναποδογύρισμα. Βάζουμε τις 4 στήλες στην τελική τους θέση που θα έχουν στο πάνελ.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛ
Τώρα μένει μόνο να συνδέσουμε τις 4 στήλες μεταξύ τους ώστε να συνεχίζεται η σύνδεση σε σειρά (αρνητικό με θετικό εναλλάξ) των κυψελών και από στήλη σε στήλη. Αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας κομμάτια 25 εκατοστών από τη χοντρή ταινία διασύνδεσης, όπως στις επόμενες δύο φωτογραφίες.
φωτοβολταικα 2
φωτοβολταικα στοιχεια
1.     Κολλάμε τα καλώδια που εξέχουν στο κάτω μέρος της 1ης στήλης (να εξέρχονται από την μπλε ΑΡΝΗΤΙΚΗ πλευρά της 9ης κυψέλης), πάνω σε τμήμα μήκους 25 εκατοστών που κόβουμε από τη χοντρή ταινία διασύνδεσης.

2.     Στη διπλανή δεύτερη στήλη, τα καλώδια της κάτω 9ης κυψέλης που περισσεύουν προς τα κάτω, θα πρέπει να εξέρχονται από την ΘΕΤΙΚΗ πλευρά της. Περιστρέφουμε δηλαδή τη στήλη αν χρειάζεται. Κολλάμε αυτά τα καλώδια στην χοντρή ταινία διασύνδεσης που συνδέει την 1η με τη 2η στήλη στο κάτω μέρος του πάνελ.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ένα δεύτερο κομμάτι χοντρής ταινίας διασύνδηεσης μήκους 25 εκατοστών, για να συνεχιστεί το κύκλωμα (αρνητικό-θετικό) από τη 2η στην 3η στήλη, στο πάνω μέρος του πάνελ (συνδέουμε δηλαδή σε σειρά αρνητικό-θετικό τις πάνω κυψέλες της 2ης και 3ης στήλης).
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ένα τρίτο κομμάτι χοντρής καλωδιοταινίας μήκους 25 εκατοστών, για να συνεχιστεί το κύκλωμα (αρνητικό-θετικό) από την 3η στην 4η και τελευταία στήλη, στο κάτω μέρος του πάνελ (συνδέουμε δηλαδή σε σειρά θετικό-αρνητικό τις κάτω κυψέλες της 3ης και 4ης στήλης).
Τέλος, πάλι με κομμάτια χοντρής ταινία διασύνδεσης μήκους περίπου 30 εκατοστών, βγάζουμε τις εξόδους + και – του πάνελ.
1.     Κολλάμε τα καλώδια που περισσεύουν προς τα πάνω της πρώτης κυψέλης της 1ης στήλης πάνω στη χοντρή ταινία διασύνδεσης, η οποία συνεχίζει μετά έξω από τη μια τρύπα στην πλάτη του πάνελ. Αυτό είναι το θετικό (+).

2.     Κολλάμε τα καλώδια που περισσεύουν προς τα πάνω της πάνω κυψέλης της 4ης στήλης, στη χοντρή καλωδιοταινία, η οποία συνεχίζει μετά έξω από την άλλη τρύπα στην πλάτη του πάνελ. Αυτό είναι το αρνητικό (-).
Σηκώνουμε λίγο μερικές κυψέλες στην 1η και 4η στήλη και βάζουμε από κάτω μια μικρή σταγόνα σιλικόνης και τις αφήνουμε για να κολλήσουν πάνω στην πλάτη του πάνελ.
Επίσης κολλάμε και τις χοντρές ταινίες διασύνδεσης πάνω στην πλάτη του πάνελ με κάποια εποξική κόλλα ή ισχυρή κόλλα στιγμής. Με προσοχή μην πιέσουμε τις κυψέλες και σπάσουν.
Η ΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛ
Τώρα που τελειώσαμε με τις φωτοβολταϊκές κυψέλες, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπροστινό τζάμι.
Για να μην ακουμπήσει το τζάμι από το βάρος του πάνω στις κυψέλες και τις σπάσει, κολλάμε στις 4 γωνίες του 4 μικρές πλαστικές ροδέλες (ή κάτι παρόμοιο) πάχους 2 χιλιοστών (2mm) για να κρατάνε την απαιτούμενη απόσταση όταν τοποθετήσουμε το τζάμι.
Στρώνουμε διάφανη σιλικόνη (στρώση πάχους περίπου μισού εκατοστού) περιμετρικά πάνω στο πλέξιγκλας και τοποθετούμε με πολύ προσοχή το τζάμι από πάνω για να κολλήσει. Το αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε για να κολλήσει καλά.
ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
Ανοίγουμε σε ένα πλαστικό αδιάβροχο ηλεκτρολογικό κουτί δύο τρύπες και περνάμε τις δύο χοντρές καλωδιοταινίες που βγαίνουν από το πάνελ εκεί μέσα. Κολλάμε το κουτί αυτό στην πλάτη του πάνελ με μπόλικη σιλικόνη για να μην μπαίνει νερό από πίσω του.
Ανοίγουμε στο κουτί αυτό και δύο τρύπες από κάτω και περνάμε τα καλώδια που θα πηγαίνουν στη μπαταρία. Τα δένουμε κι ένα κόμπο από τη μέσα μεριά του κουτιού ώστε να μην μπορούν να τραβηχτούν έξω από τις τρύπες. Τα συνδέουμε με τις καλωδιοταινίες του πάνελ (τη θετική ταινία διασύνδεσης με το ένα καλώδιο και την αρνητική με το άλλο). Προσέχουμε ώστε να μην υπάρχει ποτέ περίπτωση να ακουμπήσουν οι δύο ταινίες διασύνδεσης του πάνελ μεταξύ τους (βραχυκύκλωμα)! Μονώνουμε το ηλεκτρολογικό κουτί με σιλικόνη από παντού όπου θα μπορούσε να μπει νερό.
Αυτό ήταν. Το φωτοβολταϊκό πάνελ είναι έτοιμο!
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
Επειδή εσωτερικά στο πάνελ υπάρχει παγιδευμένος αέρας, αυτός ενδέχεται να δημιουργεί κάτω από κάποιες καιρικές συνθήκες σταγονίδια υγρασίας που μακροπρόθεσμα μπορεί να σκουριάσουν τις συνδέσεις των κυψελών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές λύσεις, όπως παρακάτω:
1.     Όσο μικρότερη η απόσταση μεταξύ πλάτης και μπροστινού τζαμιού, τόσο λιγότερος αέρας, άρα τόσο το καλύτερο. Έτσι λοιπόν, αν αφήσουμε ελάχιστο κενό μεταξύ πίσω πλάτης και μπροστινού τζαμιού (πχ ένα ή δύο χιλιοστά), και ελαχιστοποιούμε έτσι και τη θόλωση που μπορεί να προκύψει κάποιες μέρες.

2.     Για να εξαλειφθεί τελείως το πρόβλημα της υγρασίας, υπάρχει ένα υλικό με βάση την σιλικόνη (πωλείται σε μερικά εξειδικευμένα καταστήματα με χημικά είδη, ή την παραγγέλνουμε από το ebay ως Sylgard 184). Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις κυψέλες στο τζάμι (και όχι να τις κολλήσουμε στην πλάτη του πάνελ) και να περιχύσουμε την πίσω πλευρά (ασημί) των κυψελών με αυτό το παχύρρευστο υγρό, το οποίο μετά από μερικές ώρες σκληραίνει και ουσιαστικά ενθυλακώνει τις κυψέλες και τις προστατεύει έτσι από τον αέρα.

3.     Τέλος, μια άλλη πολύ επαγγελματική λύση είναι η εξής: Αφού τοποθετήσουμε τις κυψέλες στο ένα τζάμι, το πηγαίνουμε σε έναν τζαμά και του ζητάμε να μας το κλείσει όπως τα διπλά τζάμια στα παράθυρα με αλουμίνιο περιμετρικά. Στα διπλά παράθυρα βάζουν κι ένα ειδικό υλικό που απορροφά την υγρασία, γι΄ αυτό και δεν θολώνουν τα διπλά παράθυρα στα σπίτια.
Το αλουμίνιο πάντως δεν είναι απαραίτητο. Για αισθητικούς λόγους μπορούμε να κολλήσουμε περιμετρικά ταινία αλουμινίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τζάμι είναι εύθραυστο, οπότε χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του. Το ψημένο είναι καλό αλλά ακριβό. Το απλό είναι φθηνό αλλά σπάει σχετικά εύκολα, οπότε να είναι αρκετά χοντρό. Εγώ πάντως προτείνω το πολυκαρβονικό με προστασία UV.
Απλά χρειάζεται κάποια σταθερή υποστήριξη στην πίσω πλευρά γιατί αλλιώς θα λυγίσει από τη θερμότητα (μια σκληρή επιφάνεια).
Οπωσδήποτε πάντως, πρέπει και τα δύο φύλλα (εμπρός και πίσω) να είναι από το ίδιο υλικό, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα λόγω διαφορετικού βαθμού συστολής / διαστολής των υλικών αν είναι διαφορετικά!
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ
Για να φορτίσει ένα οποιοδήποτε πάνελ μια μπαταρία σωστά χωρίς να την καταστρέψει, απαιτείται οπωσδήποτε ένας ρυθμιστής φόρτισης.
Για να λειτουργήσουμε από τη μπαταρία συσκευές που απαιτούν 230V, απαιτείται ένας inverter 230V, που μετατρέπει τα 12V της μπαταρίας σε 230V.
Υπάρχουν ακριβοί inverter που παράγουν ΚΑΘΑΡΟ ημίτονο (σαν το ρεύμα της ΔΕΗ) και inverter ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ημίτονου (όχι τόσο “καθαρό” ρεύμα, αλλά ικανοποιητικό για να λειτουργήσουν σωστά οι περισσότερες συσκευές).
Δείτε όλη την παραπάνω διαδικασία καρέ καρέ μέσα από video
Στο 1ο απόσπασμα παρακάτω, απομακρύνω τη λευκή επικάλυψη από πάνω από τις γραμμές-οδηγούς πάνω στις οποίες θα κολληθούν οι ειδικές ταινίες διασύνδεσης.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και από την πίσω πλευρά των κυψελών.
Αμέσως μετά κολλάω με το ηλεκτρικό κολλητήρι τις ταινίες διασύνδεσης στην μπροστινή μπλε πλευρά και των 36 κυψελών, όπως φαίνεται και στο επόμενο βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=eE-X8qUzi7E
Στα επόμενα αποσπάσματα βίντεο θα δεις την υπόλοιπη δισικασία μέχρι την ολοκλήρωση του φωτοβολταικου πάνελ.
Στη συνέχεια, παίρνω μόνο 4 από τις 36 κυψέλες και κολλάω ταινίες διασύνδεσης και στην πίσω πλευρά, με αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις μπροστινές ταινίες διασύνδεσης:
https://www.youtube.com/watch?v=p1-OYH9kL7s
Στο επόμενο απόσπασμα, γίνεται η διασύνδεση των κυψελών μεταξύ τους. Το κοντραπλακέ δεν αποτελεί μέρος του τελικού πάνελ. Το χρησιμοποιώ απλώς ως μήτρα και βοηθά στο να διατηρούνται οι στήλες και οι γραμμές ευθυγραμμισμένες. Όταν τελειώσουν όλες οι διασυνδέσεις, μπαίνει το τζάμι από πάνω και γυρνάει ανάποδα η κατασκευή ώστε να πέσουν οι διασυνδεδεμένες κυψέλες πάνω στο τζάμι. Μετά απομακρύνεται το κοντραπλακέ και μπαίνει το δεύτερο τζάμι στη θέση του.
https://www.youtube.com/watch?v=QKZNftf9t0Q
Τέσσερις μικρές ροδέλες στις γωνίες και η σιλικόνη που έχω περάσει περιμετρικά από πριν, φροντίζουν ώστε να μην ακουμπήσει το τζάμι από το βάρος του πάνω στις κυψέλες και τις σπάσει.
Στο τελευταίο απόσπασμα φαίνεται το φωτοβολταϊκό πάνελ έτοιμο:
https://www.youtube.com/watch?v=4R3GxA0S5hI
Το κόστος μπορεί να είναι είναι ή και να μην είναι χαμηλό, αλλά το σημαντικό για μένα είναι η ικανοποίηση και η γνώση που αποκτάς κατασκευάζοντας ένα τέτοιο φωτοβολταικο πάνελ, η οποία δεν αποτιμάται σε χρήματα. Όπως ανέφερα και αλλού, η αίσθηση ελευθερίας και αυτονομίας που νιώθεις παράγοντας το δικό σου ρεύμα με δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο είναι απλά απερίγραπτη!
Για να βρείτε υλικά για κατασκευές φωτοβολταϊκών σαν αυτή που είδατε σε αυτή τη σελίδα, κάντε κλικ εδώ…

πηγή:.iqsolarpower.com