ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Πως επικράτησαν τα 50Hz στην Ευρώπη



Στα τέλη του 19ου αιώνα (αρχές της δεκαετίας 1890 - 1899) η Αμερικάνικη εταιρεία WestingHhouse Company εμφάνισε δύο συχνότητες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν στην παραγωγή εναλλλασσόμενου ρεύματος, τα 60 Hz και τα 30 Hz . 

Tα 60 Ηz προτάθηκαν ως ιδανική λύση για τη μεταφορά του Ε.Ρ. σε μεγάλες αποστάσεις αφού μπορούσαν να κρατήσουν "μικρές" τις διαστάσεις των αγωγών των αντίστοιχων μετασχηματιστών , ενώ τα 30 Ηz θεωρήθηκαν κατάλληλα για χρήση σε γεννήτριες που κινούνταν μέσω ατμομηχανών ή για μεγάλης ισχύος βιομηχανικούς κινητήρες. 
Επιπλέον τα 60 Hz θεωρήθηκαν ιδανικά για τον περιορισμό του στροβοσκοπικού φαινομένου στους οικιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (;).

Ωστόσο αν και θα περίμενε κανείς να γίνει άμεσα χρήση μιας από τις παραπάνω συχνότητες , το 1895 στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστάθηκε στους καταρράκτες του Νιαγάρα χρησιμοποιήθηκαν 
τα 25 Hz

Σύντομα όμως τα 30 Hz έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε πολλά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμερική και τον Καναδά. 

Παράλληλα, στα τέλη της δεκαετίας 1890, η εταιρεία General Electric 
εμφάνισε τη συχνότητα των 40 Ηz την οποία άμεσα χρησιμοποίησε σε δικά της εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής. Ακόμα και ένα αιώνα μετά (μέσα της δεκαετίας του 1980) στην κομητεία της Νέας Υόρκης, Albany , στο κανάλι Champlain λειτουργούσε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με εναλλακτήρες 40 Hz. 

Στη νότια Καλιφόρνια αρχίζει να εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο (τέλη της δεκαετίας 1890) σε ανεξάρτητα υδροηλεκτρικά εργοστάσια 
η συχνότητα των 50Hz. Για άλλη μια φορά η εταιρεία GE σχεδίασε εναλλακτήρες που λειτουργούσαν με αυτή τη νέα συχνότητα. Τώρα, όμως η αγορά είχε ανοίξει και αυτές οι νέες μηχανές άρχισαν να κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Το 1902 οι γερμανικοί κανονισμοί VDE προτείνουν δύο συχνότητες , τα 25 Hz και τα 50 Hz. Επειδή οι εταιρείες κατασκευής φτιάχνουν κυρίως συσκευές με 50 Ηz , το 1914 σταματούν να προτείνουν τα 25 Hz και θεωρούν ότι πλέον θα γίνεται αποκλειστική χρήση μόνο των 50 Hz. 

Εδώ υπάρχει μια παραφιλολογία που συντηρείται (μέχρι σήμερα) και θεωρεί ότι οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τα 50 Hz για να μπορούν να χρησιμοποιούν το μέγεθος της συχνότητας στο μετρικό σύστημα. 
Γεγονός είναι πάντως ότι εξαιτίας του μονοπωλίου της Γερμανίας τα 50 Hz εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη , και κατ' επέκταση και την Ελλάδα. (πηγή:ehe-greece.blogspot.gr/)

Στην Αγγλία η κατάσταση ξεκαθάρισε μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιώντας και αυτή με τη σειρά της τα 50 Ηz. Στα αξιοσημείωτα της ιστορίας είναι ότι το 1918 στο Λονδίνο υπήρχαν 10 διαφορετικές συχνότητες.






H διαφορά των συχνοτήτων 50 και 60 HZ 

H διαφορά των συχνοτήτων 50 και 60 HZ παίζει ρόλο στη λειτουργία των κινητήρων και των γεννητριών. 
Δεδομένου ότι ο τύπος για τη ρύθμιση της σύγχρονης ταχύτητας ενός τριφασικού κινητήρα είναι n = (120 * Hz) / p αν πρόκειται για τετραπολικό μοτέρ τότε στα 50 Hz η ταχύτητα θα είναι 1.500 σ.α.λ. ενώ στα 60 Hz η ταχύτητα θα είναι 1.800 RPM. Επίσης στα 50 ΗΖ είναι μειωμένες οι απώλειες σιδήρου των κινητήρων αλλά είναι μειωμένος και ο βαθμός απόδοσής τους έναντι των 60 ΗΖ. Γι’αυτό το λόγο ο σχεδιασμός ενός κινητήρα που πρόκειται να λειτουργήσει στα 50 ΗΖ γίνεται διαφορετικά, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε χαμηλότερες στροφές (λιγότερους πόλους).

Τι συμβαίνει εάν συνδέσετε ένα κινητήρα 60 Hertz σε ένα δίκτυο 50 Hertz:
Ο κινητήρας στρέφεται κατά 17% πιο αργά
Το εσωτερικό ρεύμα αυξάνεται κατά 17%
Η ισχύς (watt) μειώνεται κατά 17%
Η μηχανική ψύξη είναι μικρότερη, λόγω 17% μικρότερων στροφών
Το αποτέλεσμα είναι ένα υψηλότερο ρεύμα, από αυτό που  σχεδιάστηκε από τον κατασκευαστή  για τα τυλίγματα και τις μονώσεις του κινητήρα, γεγονός που μετά από κάποια στιγμή οδηγεί σε υπερθέρμανση και κάψιμο του κινητήρα.

Π.χ ένας στεγνωτήρας μαλλιών 60ΗΖ πρόκειται να τον δουλέψω στα 50ΗΖ. Το θερμαντικό στοιχείο του ανεμιστήρα δεν θα έχει πρόβλημα αλλά θα έχει πρόβλημα ο ανεμιστήρας ο οποίος μετά από λίγο θα καεί. Το ίδιο θα πάθει και ένας φορτιστής κινητού.

Υπάρχουν κινητήρες που είναι ειδικά κατασκευασμένοι και το γράφουν και στο ταμπελάκι τους, τόσο για 50ΗΖ όσο και για 60ΗΖ. Αυτό όμως συμβαίνει για μικρής ισχύος κινητήρες. Οι μεγάλοι κινητήρες είναι κατασκευασμένοι για μια μόνο συχνότητα.

Μια άλλη διαφορά είναι στην ποιότητα ισχύος. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα τόσο πιο εύκολη είναι η εξάλλειψη των αρμονικών με τη χρήση φίλτρων.

Είναι καλύτερα τα 50ΗΖ από τα 60 ΗΖ?

Από μια συνολική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ποια συχνότητα είναι καλύτερη. Η διαφορά εξάλλου δεν είναι μεγάλη και είναι αποτέλεσμα των δύο προτύπων παροχής ενέργειας.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Ακόμα και οι πιο διάσημες εταιρίες δισεκατομμυρίων από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν. Η αλήθεια είναι, ότι μερικές από τις πιο διάσημες εταιρίες στον κόσμο προέκυψαν κάτω από συνθήκες που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Μερικές φορές, η ιστορία πίσω από την ίδρυση αυτών των εταιριών φαίνονται τόσο απίστευτες, που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε, ότι είναι αληθινές.
Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά μερικές από τις πιο διάσημες εταιρίες στον κόσμο, όταν ξεκίνησαν ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι τώρα. 
Δείτε παρακάτω το απροσδόκητο ξεκίνημα των πιο διάσημων εταιριών στον κόσμο.
1
Στο ξεκίνημά της η Sony Corporation ήταν γνωστή ως κατασκευαστής ηλεκτρικών κουζινών ρυζιού.

2
Η LG Electronics, η μεγάλη Κορεατική εταιρία, ξεκίνησε με την παραγωγή σκόνης δοντιών.

3
Πριν από πολλά χρόνια, η Nokia έβγαζε χρήματα από την πώληση χαρτιού και παπουτσιών από καουτσούκ.

4
Η Toyota ξεκίνησε, παράγοντας ραπτομηχανές, τις οποίες κατασκευάζει ακόμα και σήμερα.

5
Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad άρχισε την καριέρα του με την πώληση σπίρτων και άλλων φθηνών αγαθών.

6
Η εταιρία Sharp στην αρχή κατασκεύαζε αιχμηρά μηχανικά μολύβια.

7
Η σημερινή Bombardier, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο, ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρία που κατασκεύαζε οχήματα για τα χιόνια.

8
Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν, ότι τα αεροσκάφη και οι κινητήρες ήταν τα πρώτα προϊόντα της BMW, όταν η εταιρία ξεκίνησε να λειτουργεί.

9
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι η Nintendo Corporation ιδρύθηκε αρχικά με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή χειροποίητων καρτών με λουλούδια.

10
Ο ιδρυτής της Virgin Group του τεράστιου επιχειρηματικού ομίλου, Ρίτσαρντ Μπράνσον, ξεκίνησε ως αρχισυντάκτης στο νεανικό περιοδικό “Student.”

11
Samsung αρχικά ειδικευόταν στην πώληση ειδών παντοπωλείου.

12
Στο ξεκίνημά της η Sega (κονσόλες παιχνιδιών) παρήγαγε κουλοχέρηδες και περίπτερα φωτογραφίας 2 λεπτών.

13
Το σαπούνι και η μαργαρίνη ήταν τα κύρια προϊόντα που κατασκευάζονταν από την Unilever μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προιόντων στους τομείς των τροφίμων, των παγωτών, της οικιακής και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής.

14
Η Lipton στην πραγματικότητα ξεκίνησε ως ένα συνηθισμένο παντοπωλείο.

15
Την δεκαετία του 1930, η Philips & Co. παρήγαγε λάμπες και ασύρματους. Συνεχίζει να τα κατασκευάζει μέχρι και σήμερα.

16
Εκατό χρόνια πριν, η Bonduelle (συσκευασμένες σαλάτες και λαχανικά) ήταν γνωστή για την παραγωγή αλκοόλ.

17
Η γνωστή εταιρεία ειδών ένδυσης που ιδρύθηκε από τον Hugo Boss, ξεκίνησε φτιάχνοντας στολές για το ναζιστικό κόμμα.

18
Πριν έγινε διάσημη για τους υπολογιστές της, η IBM παρήγαγε ζυγαριές και μηχανές κοπής τυριού.

πηγή:tilestwra.com

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ


Παλιά τα ψυγεία ήταν ξύλινα. Μέσα είχαν μία λαμαρίνα που έβαζαν τον πάγο σε μορφή παγοκολώνας και έτσι οι άνθρωποι διατηρούσαν τα τρόφιμά τους.
Τις παγοκολώνες τις έπαιρναν από τον παγοπώλη .
Η ψυκτική ικανότητα αυτό του ψυγείου διαρκούσε συνήθως μία μέρα.




Το επάγγελμα του παγοπώλη είχε ξεχωριστή θέση τα παλιότερα χρόνια.
Στην αρχή ο παγοπώλης μετέφερε τον πάγο με μια άμαξα , ενώ αργότερα όταν αναπτύχτηκε η τεχνολογία άρχισε να τον μεταφέρει με τρίκυκλη μηχανή.






Η ιδέα του ψυγείου, όπως το ξέρουμε σήμερα, γεννήθηκε μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα του 1748 στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης  από τον Σκοτσέζο επιστήμονα  William Gullen -πατέρα «των αρχών της τεχνητής ψύξης- που πειραματιζόταν με την εξάτμιση αιθυλικού αιθέρα στο κενό προ αναγγέλλοντας την ψύξη ατμού.

Την ανακάλυψή του βελτίωσαν δεκάδες ακόμα ερευνητές και το 1805, άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα πειραματικά μηχανήματα τεχνητής ψύξης με συμπίεση αιθέρα.
Το 1834 ο Jacob Perkins κατασκεύασε το πρώτο ψυγείο με συμπιεστή και κλειστό σύστημα που περιείχε πηκτικό υγρό και λίγα χρόνια μετά ένας Αμερικανός γιατρός, ο John Gorrie, βελτίωσε το ψυγείο αυτό φτιάχνοντας το πρώτο ψυκτικό μηχάνημα για τη διατήρηση πάγου και πρώτων υλών που το χρησιμοποίησε στο νοσοκομείο που εργαζόταν (και σκοπός του ήταν να ανακουφίσει τους ασθενείς από τον κίτρινο πυρετό)  φτιάχνοντας  το πρώτο ψυκτικό μηχάνημα για τη διατήρηση πάγου στη Φλόριντα.

Tο 1843 ο Αμερικανός Jakob Perkins ( Σζέϊκομπ Πέρκινς ) απέκτησε Βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα πτητικού υγρού κλειστού κύκλου που χρησιμοποιούσε συμπιεστή Το ψυκτικό υγρό είχε την ιδιότητα να βράζει και να εξαερώνεται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός . Κατασκευάστηκε τουλάχιστον μια πετυχημένη μηχανή πάγου αλλά παραδόξως δεν προώθησε δραστήρια την εφεύρεσή του .

Το 1850 ένας άλλος Αμερικανός ο Alexander Tuing (Αλέξανδρος Σουΐγκ) από το Κλήβελαντ καταθέτει την πρώτη του ευρεσιτεχνία και το 1856 παρήγαγε τον πρώτο πάγο του εμπορίου με μηχανή συμπίεσης ατμού . Αργότερα τα σπίτια και τα καταστήματα χρησιμοποιούσαν Ice Boxes που ήταν κάτι σαν ντουλάπες αποθήκευσης πάγου .

Tη δεκαετία του 1850 ο Φερδινάνδοος Καρέ δημιουργεί στην Γαλλία έναν δεύτερο τύπο ψυκτικής μηχανής όπου το ψυκτικό μέσο, συνήθως κάποιος ατμός, όπως στις μηχανές συμπίεσης ατμού, προκαλεί την επιθυμητή ψύξη . Ο ίδιος ατμός απορροφάται πάλι από το υγρό και έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος . Οι πρώτες μηχανές του Καρέ χρησιμοποιούσαν σαν ψυκτικό μέσο νερό και σαν απορροφητικό μέσο θειικό οξύ .

Το πρώτο λειτουργικό ψυγείο (χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά προϊόντων κρέατος σε φορτηγά πλοία από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη) κατασκευάστηκε στο Μόναχο το 1873 από τον Carl Von Linde, ο οποίος ανακάλυψε μια διαδικασία κατά την οποία απορροφάται θερμότητα και αποτέλεσε την αρχή η οποία διέπει και τα μοντέρνα ψυγεία.

Η επιτυχία αυτού του ψυγείου ήταν τέτοια ώστε το 1895 ο Von Linde είχε πουλήσει 12.000 τέτοιες συσκευές .

Ο ηλεκτρισμός και η δημόσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας βοήθησαν στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής ψύξης που χρησιμοποιούσαν ασφαλείς ηλεκτρικούς κινητήρες .
Ήταν όμως λίγο πριν από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο νεαρός μηχανικός Nathaniel B.Wales, οραματίστηκε ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση.
Με την οικονομική στήριξη του Arnold H.Gross (μετέπειτα διευθυντής της αυτοκινηματοβιομηχανίας Buick) δημιουργεί στο Ντιτρόιτ την Electro-Automatic Refrigerating Company και καταφέρνει τελικά το 1913 να βγάλει στην αγορά το πρώτο οικιακό ηλεκτρικό ψυγείο, το περίφημο Domelre (DOMestic Elecric REfrigertor) το οποίο φυσικά απευθυνόταν στην ελίτ της αμερικανικής κοινωνίας αφού το κόστος του έφτανε στο ιλιγγιώδες τότε ποσό των 900 δολ.
Δύο χρόνια μετά, το 1915 η εταιρεία του Wales μετονομάστηκε σε Kelvinator και μέχρι το 1923 κατάφερε να ελέγχει το 80% της αμερικανικής αγοράς ψυγείων. Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Kelvintor, η  Fridgidaire και η  General Electric έβαλαν το ψυγείο στα περισσότερα σπίτια του δυτικού κόσμου.

Από το 1930 μονάδες “βαθιάς ψύξης” για οικιακή χρήση κατακτούν όλο και περισσότερα σπίτια . Ο 20ος αιώνας φέρνει τις συσκευές τεχνητής ψύξης σε κάθε σπίτι καθώς έχουν προσιτή τιμή και λειτουργούν αποδοτικότατα ακόμα και τις περιόδους που ο χειμώνας δίνει τις ψυχρότερες μέρες του .



Το 1931 δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο από τον αμερικανό χημικό Τόμας Μίτζλι , ο οποίος ανακάλυψε το φρέον. Όμως επειδή αποδείχτηκε ότι δημιουργούσε τρύπα στο όζον απαγορεύτηκε η χρήση των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων που λειτουργούσαν με φρέον. Όταν κατασκευάστηκε η αντλία θερμότητας που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα κατασκευάστηκαν και τα πρώτα ψυγεία.



Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 η πολιτεία της Καλιφόρνιας έθεσε τα πρώτα στάνταρ ενεργειακής απόδοσης για τα ψυγεία και παρά τις αντιδράσεις των κατασκευαστών (που υποστήριζαν πως με ατό τον τρόπο θα αυξανόταν υπερβολικά το κόστος παραγωγής) κατάφερε τελικά να καθιερώσει συγκεκριμένες προδιαγραφές στις εταιρείες. Μέχρι το τέλος του ’80 τα ενεργειακά στάνταρ ίσχυαν σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, τα ψυγεία μεγάλωσαν σε χωρητικότητα κατά τουλάχιστον 10%, η ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 2/3 ενώ το κόστος έπεσε περίπου στο μισό.

Στη χώρα μας το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό ψυγείο κυκλοφόρησε το 1952 από την Ιζόλα ΑΒΕ του Παναγιώτη Δράκου, από τους πρωτοπόρους της ελληνικής βιομηχανίας, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες εταιρείες






«Μα βουίζει, μου΄χει πάρει τα αφτιά» λέει η Μαρίκα Νέζερ στον Κώστα Χατζηχρήστο, στην ταινία του 1961 «Το έξυπνο πουλί», για το ψυγείο που μόλις αγόρασε.

«Έτσι πρέπει» της απαντά η Άννα Φόνσου.
«Και όσο πιο πολύ βουίζει τόσο πιο καλό είναι!»

 50 χρόνια μετά το ψυγείο δεν βουίζει. Συνεργάζεται με smartphones και tablets και λέει ακόμα και τον …καιρό. Στο κοντινό μέλλον δε, θα «σκανάρει» και το περιεχόμενό του ώστε να προγραμματίζεται και το μενού της ημέρας.

Τα σημερινά ψυγεία λειτουργούν με την αρχή του faraday. Η αρχή στην οποία στηρίζεται είναι η συμπίεση του αέρα σε υγρό, κάτι το οποίο προκαλεί απορρόφηση θερμότητας.Το ψυγείο αντλεί θερμότητα από το εσωτερικό του και την βγάζει έξω στο περιβάλλον. Αυτό γίνεται με την βοήθεια ενός υγρού.Το υγρό μπαίνει στο ψυγείο με χαμηλή πίεση η οποία το μετατρέπει σε αέριο, ώστε να γίνει πιο κρύο από τη θερμοκρασία των προιόντων που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο. Αργότερα το αέριο βγαίνει από το ψυγείο σε ψηλότερη πίεση και διοχετεύεται στη σχάρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο. Τώρα το αέριο γίνεται υγρό.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

15 ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ


Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας λαμπρός εφευρέτης και ηλεκτρολόγος μηχανικός, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς της ιστορίας.
Έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική συμβολή του στην επιστήμη, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα γι’ αυτόν που παραμένουν άγνωστα.
Ο Τέσλα ήταν γνωστός για την ανάπτυξη του εναλλασσόμενου ρεύματος ή AC και το έργο του αποτέλεσε την βάση για την ασύρματη επικοινωνία, τις ακτίνες Χ, το ραντάρ και τον φωτισμό. 

Δείτε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τον Νίκολα Τέσλα που ίσως δεν γνωρίζατε.

#1 Είχε κακές συνήθειες ύπνου.













Οι περισσότεροι λένε, ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου καθημερινά, αλλά ο Τέσλα φαίνεται να μην το πίστευε αυτό. Ο Τέσλα ισχυριζόταν, ότι ποτέ δεν κοιμόταν πάνω από 2 ώρες την ημέρα. Μια φορά είχε απορροφηθεί τόσο πολύ από την δουλειά του, που έμεινε ξύπνιος για 84 ώρες, χωρίς ανάπαυση ή ύπνο.

#2 Υπήρξε μια ηλεκτρική καταιγίδα την στιγμή της γέννησής του.
















Ο Τέσλα γεννήθηκε μεσάνυχτα μεταξύ 9 ή 10 Ιουλίου του 1856, όπου υπήρχε μια ηλεκτρική καταιγίδα. Σύμφωνα με την ιστορία της οικογένειας, η μαία είπε, ότι η γέννησή του σηματοδότησε κακούς οιωνούς. “Αυτό το παιδί θα είναι το παιδί του σκότους”, φέρεται να είπε η μαία. Ωστόσο, η μητέρα του απάντησε: “Όχι. Θα είναι το παιδί του φωτός.”


#3 Είχε πολύ καλή μνήμη.












Είχε φωτογραφική μνήμη και μπορούσε να αποστηθίσει ολόκληρα βιβλία, φωτογραφίες και άρθρα.


#4 Λάτρευε το ουίσκι.
















Προφανώς, ο Τέσλα πίστευε, ότι η κατανάλωση ουίσκι θα επιμήκυνε την ζωή του.


#5 Δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε είχε μόνιμο δεσμό.



















Πολλές γυναίκες τον έβρισκαν γοητευτικό, αλλά ο Τέσλα δεν ήθελε να δεσμευτεί, γιατί πίστευε, ότι αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επιστημονική σκέψη του.


#6 Ένα Wi-Fi άγαλμα του Τέσλα υπάρχει στην Σίλικον Βάλεϊ.














Το ενδιαφέρον με αυτό το άγαλμα είναι, ότι έχει μέσα του μια χρονοκάψουλα, που θα ανοιχτεί το 2043.


#7 Κάποιες από τις εφευρέσεις του Τέσλα παραμένουν απόρρητες.

















Μετά τον θάνατό του το 1943, μερικά από τα υπάρχοντά του πήγαν στην οικογένειά του και κάποια άλλα στο Μουσείο Τέσλα στο Βελιγράδι στην Σερβία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά έγγραφα που θεωρούνται απόρρητα από την Αμερικανική κυβέρνηση.


#8 Ήταν εξαιρετικά ψυχαναγκαστικός.















Ο Τέσλα έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε να κάνει την δουλειά του με πάθος.


#9 Εφηύρε το ραδιόφωνο και το πρώτο τηλεχειριζόμενο παιχνίδι.












Χάρη στον Τέσλα μπορούμε να περνάμε τόσες ώρες διασκεδάζοντας και ακούγοντας ραδιόφωνο.


#10 Επίσης, είχε και μια θηλυκή πλευρά.















“Ο αγώνας των γυναικών για την ισότητα των φύλλων θα καταλήξει σε μια καινούργια τάξη, όπου οι γυναίκες θα θεωρούνται ανώτερες”, είχε πει ο Τέσλα.

#11 Είχε προβλέψει το διαδίκτυο.
















“Η εφημερίδα στα σπίτια θα εκτυπώνεται ασύρματα”, είχε δηλώσει ο Τέσλα.

#12 Απεχθανόταν τα μαργαριτάρια.













Ο Τέσλα σιχαινόταν τόσο πολύ τα μαργαριτάρια, που αρνιόταν να μιλήσει σε γυναίκες που φορούσαν μαργαριτάρια.


#13 Η δουλειά του για το εναλλασσόμενο ρεύμα δεν έλαβε αρκετή αναγνώριση.











Το σύστημα του συνεχούς ρεύματος του Τόμας Έντισον ήταν πιο δημοφιλές εκείνη την εποχή.

#14 Του άρεσαν τα περιστέρια.



















Για κάποιον λόγο του άρεσε να φροντίζει τα περιστέρια. Τα τάιζε καθημερινά στο πάρκο και μάζευε τα τραυματισμένα για να τα περιποιηθεί.


#15 Ήταν οικολόγος.









Ο Τέσλα ήταν πολύ ανήσυχος για τους πόρους της γης  που καταστρέφονται γρήγορα και μελετούσε πως να αξιοποιήσει τη φυσική ενέργεια από τον αέρα και το έδαφος.
πηγή:tilestwra.com

Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά τη βιογραφία αυτής της ιδιοφυίας πατήστε εδώ