ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρικες πυρκαγιες

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της φωτιάς οδηγεί στην παραπάνω εικόνα


1. Αμπούλα πυρόσβεσης


Η αμπούλα αυτόματης πυρόσβεσης ΒΟΝΡΕΤ, είναι προϊόν υψηλής τεχνολογίας και ένα από τα ισχυρότερα κατασβεστικά υλικά παγκοσμίως.



Αποτέλεσμα εικόνας για Αυτόνομων Γεννητριών NOFIQ 20 & NOFIQ 80

Περιγραφή

Η αμπούλα BONPET, περιέχει  600 ml χημικού υγρού σε αεροστεγώς κλεισμένη γυάλινη αμπούλα με πάχος γυαλιού 1 mm και διαστάσεις  Ø 80 x 280 mm, ολικό βάρος 1030 g και δεν είναι υπό πίεση (δεν περιέχει προωθητικά αέρια).
Το διάλυμα αυτό είναι απολύτως ασφαλές, δεν περιέχει τοξικές ουσίες που θα αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ κατά την χρήση της συσκευής με φωτιά δημιουργούνται προϊόντα αποσύνθεσης (ΑΕΡΙΑ)  που επίσης είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο τα ζώα και το περιβάλλον, κάτι το οποίο έχει πιστοποιηθεί από διεθνώς αναγνωρισμένα ιδρύματα και Ευρωπαϊκά εργαστήρια.  

Η συσκευή ΒΟΝΡΕΤ είναι κατάλληλη για κατάσβεση πυρκαγιών κατηγορίας  Α (ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ), Β (ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ), C (ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ), F (ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΕΛΑΙΑ) και επίσης για κατάσβεση πυρκαγιών Ε ηλεκτρικού εξοπλισμού τάσεως έως και 60.000 Volt (δηλαδή μέχρι και μετασχηματιστές δικτύου διανομής υψηλής τάσης) χωρίς να προκαλεί βραχυκυκλώματα.

Η συσκευή ΒΟΝΡΕΤ κατά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου απαιτείται ως αυτοδιεγειρόμενος  πυροσβεστήρας οροφής, με διάρκεια ζωής 10 έτη.
Στην διάρκεια των 10 ετών δεν χρειάζεται καμία συντήρηση διότι δεν περιέχει  προωθητικά αέρια, δεν απαιτείται ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, δεν απαιτεί αισθητήρες ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για την ενεργοποίηση της.
Δεν προκαλεί καμία βλάβη σε μηχανήματα και σε ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς και δεν αφήνει υπολείμματα.
Όλες οι αμπούλες ελέγχονται και κλείνονται χειροποίητα.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η αυτόματη λειτουργία της βασίζεται στην χημική σύσταση του διαλύματος που περιέχει και είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ παγκοσμίως.
Όταν ξεσπά μια φωτιά και αυξάνεται η θερμοκρασία, το χημικό διάλυμα πυρόσβεσης μέσα στη γυάλινη αμπούλα αρχίζει να θερμαίνεται και να παράγει αέρια, όποτε ξεκινά σταδιακά η διαστολή. Όταν η ανώτατη πίεση αντίστασης της γυάλινης αμπούλας ξεπεραστεί, το γυαλί σπάει και το χημικό υγρό πυρόσβεσης διαχέεται με ψεκασμό.
Η αμπούλα BONPET θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν η θερμοκρασία του πυροσβεστικού υγρού που περιέχει φτάσει τους 90˚C. Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία γύρω από την αμπούλα υπερβεί τους 120˚C, η οποία είναι η συνήθης θερμοκρασία ενός φλεγόμενου χώρου.

•  Σχέση μεταξύ θερμοκρασίας & πίεσης μέσα στο σωλήνα

Όταν ενεργοποιηθεί η αμπούλα το υγρό ψεκάζεται άμεσα και με δύναμη πάνω στις καιγόμενες επιφάνειες, παράγοντας κατ’ αρχήν ψύξη (ρίχνοντας έτσι το θερμικό φορτίο των υλικών που καίγονται κάτω από το σημείο ανάφλεξης τους), ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος του υγρού μετατρέπεται σε αέριο, αποβάλλοντας το οξυγόνο από την περιοχή της φωτιάς. Τέλος διαμορφώνει ένα λεπτό υγρό φιλμ στην επιφάνεια που καιγόταν, το οποίο αποτρέπει την περαιτέρω ανάφλεξη μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Μετά από αυτές τις 24 ώρες που το φιλμ αυτό στεγνώνει αποσυντίθεται (σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο) καθιστώντας έτσι περιττό ακόμη και να καθαριστεί Φυσικό αποτέλεσμα είναι η ελαχιστοποίηση της ζημίας με την αυτόματη και άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιώντας την αμπούλα BONPET. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το ότι, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις οικιακές συσκευές σας, όπως τηλεοράσεις και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα σας, και όλα τα άλλα πράγματα ακόμα κι αν το υγρό BONPET έπεσε επάνω στην επιφάνειά τους, διότι δεν θα τους προκαλέσει καμία ζημιά.

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η χειροκίνητη χρήση της Αμπούλας πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους.

Πέταγμα της Αμπούλας απ’ευθείας στην φωτιά:

Σε περίπτωση που προκληθεί μια πυρκαγιά σε ένα δωμάτιο που δεν έχει τοποθετηθεί αμπούλα BONPET, μπορείτε να βγάλετε πολύ εύκολα από την βάση της μια αμπούλα που έχετε τοποθετήσει σε ένα άλλο χώρο σας, να αφαιρέσετε πανεύκολα τα πλαϊνά της στηρίγματα και στην συνέχεια να πάτε στο δωμάτιο που καίγεται και να την ρίξετε με δύναμη στο υψηλότερο σημείο που μπορείτε πάνω από την φωτιά (πχ στον τοίχο) ώστε να σπάσει και να διασκορπιστεί το υλικό της στον χώρο. Ο ψεκασμός του ΒΟΝΡΕΤ στον χώρο της πυρκαγιάς θα έχει την ίδια επίδραση όπως περιγράφηκε παραπάνω στον αυτόματο τρόπο λειτουργία της Αμπούλας.

Ανάμειξη του υγρού της αμπούλας με νερό :

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αργήσουμε να αντιληφθούμε την φωτιά γρήγορα και πάρει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που θα μπορούσε να σβήσει μια Αμπούλα πετώντας την μέσα, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την λύση, της ανάμιξης του υγρού ΒΟΝΡΕΤ της Αμπούλας σας με νερό, ως εξής:
Χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε δοχείο, βάλτε μέσα 10-12 λίτρα νερό και στην συνέχεια σπάστε μέσα στο νερό την αμπούλα ώστε το υγρό ΒΟΝΡΕΤ να αναμειχτεί με το νερό. Ανακατέψτε λίγο το διάλυμα με το νερό και στην συνέχεια με ένα μικρό δοχείο (ένα μπολ, μια κούπα, ή ένα ποτήρι) αρχίστε να ψεκάζετε τον χώρο που καίγεται ρίχνοντας το μείγμα στην φωτιά όσο πιο ψηλά μπορείτε.

Η αποδοτικότητα αυτού του μείγματος (νερού με 6% ΒΟΝΡΕΤ) για κατάσβεση της πυρκαγιάς, σε αυτήν την περίπτωση θα είναι 20 φορές υψηλότερη από το να χρησιμοποιούσατε σκέτο νερό. Δηλαδή τα 10-12 λίτρα νερού με 6% ανάμειξη ΒΟΝΡΕΤ αντιστοιχούν σε 200 -240 λίτρα σκέτο νερό που θα έπρεπε να ρίξετε στην φωτιά για αντίστοιχο αποτέλεσμα κατάσβεσης.

Δεν κινδυνεύετε να τραυματιστείτε από τα γυαλιά της Αμπούλας όταν χρειαστεί να την σπάσετε στο νερό, διότι το γυαλί που είναι κατασκευασμένη είναι γυαλί ασφαλείας, ούτε από το υγρό εάν πέσει στα χέρια σας διότι δεν υπάρχει τοξικότητα. Όταν τελειώσετε με την όλη διαδικασία απλά ξεπλύνετε τα χέρια σας με άφθονο νερό.
Το μείγμα αυτό, νερού με ΒΟΝΡΕΤ θα είναι ενεργό τις επόμενες 24 ώρες, για χρήση σε κατάσβεση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ:  BONPET Συσκευή Αυτόματης Πυρόσβεσης
ΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ:  1030 gr.
ΒΑΡΟΣ ΑΜΠΟΥΛΑΣ:  830 gr.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ:  Ø 80 x 280 mm
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΟΥ:  600 cm3
ΤΥΠΟΣ ΓΥΑΛΙΟΥ:  Γυαλί ασφαλείας
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ:  Υγρό που μετασχηματίζεται παίρνοντας κυρίως αέρια μορφή όταν θερμαίνετε
ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ:  Αυτόματη ενεργοποίηση όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 90οC, χωρίς απαίτηση εξωτερικής τροφοδοσίας. Δυνατότητα και χειροκίνητης ενεργοποίησης (Bonpet triggering device)
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ:  Συνδυασμένος: γρήγορης αποβολής οξυγόνου από την καιόμενη επιφάνεια, παραγωγή προστατευτικού φιλμ που αποτρέπει την περαιτέρω ανάφλεξη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:  Απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, αβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα
ΟΓΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ:  8 m3
ΕΓΓΥΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  10 χρόνια


2. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ COMPUTER ROOM: H λύση με Aerosol DSPA

Αποτέλεσμα εικόνας για AEROSOL DSPAΑποτέλεσμα εικόνας για AEROSOL DSPA

Αποτέλεσμα εικόνας για AEROSOL DSPA
Σχετική εικόνα

Στις σύγχρονες βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, το computer room αποτελεί έναν κομβικό χώρο, του οποίου η αποτελεσματική προστασία από τη φωτιά είναι ζωτικής σημασίας για την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων.
Σε περίπτωση φωτιάς στο computer room, πέρα του μεγάλου κόστους αντικατάστασης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η απώλεια των αποθηκευμένων δεδομένων μπορεί να αποβεί ανεπανόρθωτη καταστροφή για κάθε επιχείρηση.

Συνήθως η αιτία φωτιάς οφείλεται σε πρώτη φάση στην υπερθέρμανση καλωδίων λόγω υπερφόρτισης, φθοράς λόγω πολυκαιρίας ή βραχυκυκλώματος. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά με φλόγα, που πέραν του ενδεχόμενου εξάπλωσής της, ενέχει κινδύνους για το προσωπικό και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα λόγω των τοξικών και διαβρωτικών προϊόντων που προκαλούνται από την καύση πλαστικών εξαρτημάτων, υλικών από PVC, καλωδίων και μονωτικών υλικών που συνήθως βρίσκονται μέσα σε ένα computer room.


Αποτέλεσμα εικόνας για AEROSOL DSPA

ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ

Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα προστατευόμενων χώρων, όπως:

- Αίθουσες με ηλεκτρονικό εξοπλισμό (Computer Rooms) Ηλεκτρικούς Υποσταθμούς
- Αίθουσες Αρχείων
- Ηλεκτρικούς Πίνακες Ηλεκτρογεννήτριες
- UPS
- Αποθήκες
- Αποθήκες καυσίμων
- Λέβητες
- Βιομηχανικοί χώροι
Το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπου η χρήση νερού για πυρόσβεση είναι απαγορευτική, ή για αντικατάσταση συστημάτων αερίου.

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΜΕ AEROSOL DSPA 

Το aerosol DSPA είναι πιστοποιημένο από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος για κατάσβεση φωτιάς κατηγορίας A, B και C υπό ηλεκτρική τάση 40.000 V και είναι ταξινομημένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους ως μη τοξικό για τον άνθρωπο. Οι γεννήτριες με aerosol DSPA έχουν πιστοποιηθεί από τον Ολλανδικό Φορέα KIWA, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο CEN/TR 15276-1 που διέπει το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων κατάσβεσης με aerosol. Επίσης οι γεννήτριες με aerosol DSPA έχουν πιστοποιηθεί ως προς την κατασβεστική τους ικανότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αμερικανικού πρότυπου UL 2127 ORD/ULC-C2775. Το aerosol DSPA έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του αρμόδιου Αμερικανικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA) ως κατάλληλο για χρήση σε συνθήκες ολικού κατακλυσμού, σε χώρους με μη μόνιμη παρουσία ανθρώπων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το aerosol DSPA αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για χρήση σε συστήματα κατάσβεσης σε computer room και γενικότερα σε χώρους με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αυτό οφείλεται στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κλασικά συστήματα αερίων, όπως CO2, FM 200, INERGEN κ.λπ.
  • Ευκολία εγκατάστασης:
    Οι υδραυλικές σωληνώσεις δίνουν τη θέση τους σε απλή καλωδίωση, κάνοντας πιο εύκολη την τοποθέτηση του συστήματος και μειώνοντας αισθητά το χρόνο της εγκατάστασης.
  • Χώρος αποθήκευσης κατασβεστικού υλικού:
    Οι γεννήτριες aerosol έχουν πολύ μικρές διαστάσεις και εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους το κατασβεστικό υλικό και έτσι δεν χρειάζεται να προβλεφθούν χώροι αποθήκευσης φιαλών.
  • Απουσία φιαλών υπό πίεση:
    Αντίθετα με τα συστήματα αερίων που αποθηκεύονται σε φιάλες υψηλής πίεσης πολλών bar, η γεννήτρια δεν εγκυμονεί κινδύνους, αφού το aerosol αποθηκεύεται στο εσωτερικό της σε στερεά μορφή, χωρίς να τελεί υπό πίεση.
  • Μεταφορά συστήματος:
    Οι γεννήτριες αποσυνδέονται και επανατοποθετούνται πολύ εύκολα και γρήγορα σε κάποιο άλλο χώρο. Είναι επίσης εύκολο να τροποποιηθεί το σύστημα, προσθέτοντας ή αφαιρώντας γεννήτριες DSPA.
  • Φιλικό για τον προστατευόμενο εξοπλισμό:
    Το aerosol DSPA είναι καθαρό, μη διαβρωτικό κατασβεστικό υλικό, που δεν προκαλεί καμία φθορά στα προστατευόμενα υλικά, δεν δημιουργεί επικίνδυνα συμπυκνώματα και επιπλέον δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά την κατάσβεση (θερμικό σοκ).
  • Μηδενική μείωση οξυγόνου:
    Το aerosol DSPA σβήνει τη φωτιά δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά την καύση, χωρίς να επηρεάζεται η συγκέντρωση του οξυγόνου στον προστατευόμενο χώρο.
  • Διαρροές από ανοίγματα:
    Το aerosol DSPA είναι το μοναδικό σύστημα ολικού κατακλυσμού που μπορεί να πετύχει κατάσβεση σε χώρους που έχουν μικρά ανοίγματα (στόμια προσαγωγής κλιματισμού, περσίδες ψευδοροφής κ.λπ.). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάσβεση επιτυγχάνεται ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση του οξυγόνου στο χώρο.
  • Προστασία του χώρου από επανάφλεξη:
    Η χημική σύσταση του aerosol DSPA μετά την ενεργοποίησή του και αφού κατασβησθεί η φωτιά, εξακολουθεί να προστατεύει το χώρο από ενδεχόμενη επανάφλεξη.
  • Δεν χρειάζεται αναγόμωση:
    Οι γεννήτριες aerosol DSPA σε όλη τη μακρά διάρκεια ζωής τους, που σύμφωνα με πιστοποιημένη δοκιμή γήρανσης του κατασβεστικού υλικού ξεπερνά τα 15 χρόνια, δεν απαιτούν περιοδική αναγόμωση φιαλών, τεστ πίεσης, συναρμολόγηση, αποσυναρμολόγηση, έλεγχο βαλβίδων και ηλεκτροβαλβίδων, όπως συμβαίνει στα συστήματα αερίων, μειώνοντας αισθητά το κόστος συντήρησης του συστήματος.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ AEROSOL DSPA

Κατά την ενεργοποίηση της γεννήτριας DSPA παράγεται το aerosol, το οποίο μέσα από ειδικές οπές διαχέεται ακτινικά ή με αξονικό τρόπο, ανάλογα με τον τύπο της γεννήτριας, καταλαμβάνοντας όλο τον όγκο του προστατευόμενου χώρου. Η κατάσβεση επιτυγχάνεται διακόπτοντας την αλυσιδωτή αντίδραση που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της φωτιάς, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες, χωρίς να ελαττώνεται η συγκέντρωση του οξυγόνου στο χώρο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ RACK ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Εκτός από τη χρήση σε συστήματα ολικής κατάκλισης, οι γεννήτριες DSPA μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τοπικά για την προστασία χώρων υψηλού κινδύνου, όπως το εσωτερικό ηλεκτρικών πινάκων, racks , μηχανημάτων κλπ. 

Ειδικότερα για τους ηλεκτρικούς πίνακες, επειδή η εστία φωτιάς εντοπίζεται συνήθως στο εσωτερικό, ο χρόνος απόκρισης του συστήματος πυρανίχνευσης του κυρίως χώρου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος και ως εκ τούτου η ενεργοποίηση της κατάσβεσης να γίνεται με καθυστέρηση. Το γεγονός αυτό δίνει σημαντικό χρόνο στην εστία φωτιάς να αναπτυχθεί, με συνέπεια την πρόκληση ζημιών όχι μόνο μέσα στον πίνακα αλλά και στον κυρίως χώρο, σε περίπτωση που η φωτιά προλάβει να επεκταθεί. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνεται η χρήση ειδικών γεννητριών aerosol DSPA, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό πίνακα ή rack και σε περίπτωση φωτιάς ενεργοποιούνται άμεσα, ανεξάρτητα από τη λειτουργία του συστήματος κατάσβεσης του κυρίως χώρου.

1.   Χρήση Αυτόνομων Γεννητριών 
Οι γεννήτριες NOFIQ 20 & NOFIQ 80, τοποθετούνται στο εσωτερικό του ηλεκτρικού πίνακα και μπορούν να λειτουργήσουν είτε σαν αυτόνομες μονάδες κατάσβεσης - καθότι διαθέτουν εσωτερική μπαταρία, είτε σε ασύρματο δίκτυο με ειδικό πίνακα ελέγχου. 
Για μεγαλύτερη ασφάλεια η ανίχνευση της φωτιάς γίνεται με διασταύρωση συναγερμού από δύο διαφορετικούς αισθητήρες, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι μέσα στη γεννήτρια: έναν αισθητήρα μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και ένα θερμοκρασίας (ΔΤ). Οι γεννήτριες NOFIQ 20 & NOFIQ 80 μπορούν να συνδεθούν με οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα πυρανίχνευσης, προκειμένου να μεταδώσουν σήματα κατάστασης, σφάλματος ή συναγερμού.

2.   Χρήση Γεννητριών  με θερμο - ευαίσθητο καλώδιο (Thermocord) 
Το thermocord ενεργοποιείται παρουσία σπινθήρα ή φλόγας ή όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 175 οC, προκαλώντας την έναρξη της λειτουργίας της γεννήτριας aerosol με την οποία είναι συνδεδεμένο. 
Το thermocord θα πρέπει να περαστεί και να στερεωθεί στις περιοχές όπου εμφανίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς. Θα πρέπει να αποφεύγεται η γειτνίασή του με πηγές θερμότητας, ενώ δεν θα πρέπει να ακουμπά επάνω σε εύφλεκτες επιφάνειες, ώστε να μην προκληθεί ζημιά κατά τη λειτουργία. 
Προληπτικά, συστήνεται εξωτερικός έλεγχος της καλής κατάστασης και της συνέχειας του Thermocord, ενώ η διάρκεια ζωής του κατασβεστικού υλικού των γεννητρών DSPA ξεπερνά τα 15 χρόνια. Το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης του εν λόγω συστήματος είναι αμελητέο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το aerosol DSPA αποτελεί την ιδανική λύση πυροπροστασίας για computer room και γενικότερα για χώρους με ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθότι προσφέρει την πιο αξιόπιστη, οικολογική, εύκολη και οικονομική πρόταση για την προστασία του ανθρώπου και του εξοπλισμού. Η επιλογή ενός συστήματος κατάσβεσης με γεννήτριες aerosol DSPA θα προστατέψει το χώρο για περισσότερα από 15 χρόνια, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης.



3. ΜΟΝΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ CO2



Tο σύστημα  αναλαμβάνει την πυρανίχνευση και την κατάσβεση εντός της επικίνδυνης περιοχής και αυτό διότι μπορεί να ανιχνευθεί η πυρκαγιά εξαιρετικά γρήγορα, εμποδίζοντας την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές του κτιρίου που θα απαιτούσαν την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή την ενεργοποίηση του συστήματος Sprinkler. Με τον τρόπο αυτό, η ζημιά περιορίζεται στο ίδιο το ερμάριο και αποφεύγονται οι παράπλευρες ζημιές που προκαλούνται από τα παραδοσιακά συστήματα πυρόσβεσης.

Περιγραφή Προϊόντος

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άοσμο, άχρωμο, ηλεκτρικά μη αγώγιμο και μη διαβρωτικό, κατασβεστικό υλικό. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι περίπου 50% βαρύτερο από τον αέρα και συνήθως βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σε αναλογία περίπου 0,03% κατά όγκο. Το διοξείδιο του άνθρακα παίζει αποφασιστικό ρόλο στον έλεγχο της αναπνοής και άλλων ζωτικών οργάνων σε ζώα και ανθρώπους, αλλά ΔΕΝ υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή.
Το διοξείδιο του άνθρακα σβήνει τη φωτιά μειώνοντας το περιεκτικότητα σε οξυγόνο του προστατευόμενου χώρου ή του τοπικού μετώπου της φλόγας. Η μείωση του οξυγόνου κάτω από 16% κατ ‘όγκο θα καταστείλει τις περισσότερες πυρκαγιές. Διατηρώντας το κατασβεστικό υλικό εντός του προστατευόμενου χώρου μειώνεται δραστικά το φαινόμενο της επανάφλεξης. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα έχει ψυκτική επίδραση στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα, πράγμα που έχει αποδειχθεί ωφέλιμο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ (ΦΙΑΛΕΣ) CO2 ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
Οι φιάλες CO2 είναι προγεμισμένες από το εργοστάσιο. Μερικές γομώσεις δεν επιτρέπονται. Οι φιάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές μονής ή πολλαπλής φιάλης, όπως εκάστοτε απαιτείται. Πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες στο πάτωμα, με τη βαλβίδα εκτόνωσης κάθετα στο επάνω μέρος. Οριζόντια τοποθέτηση των φιαλών ΔΕΝ επιτρέπεται.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΙΑΛΩΝ
Η στήριξη επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση ειδικών στηριγμάτων, που προφυλάσσουν τις φιάλες από πτώση κατά τη διάρκεια λειτουργίας ή ακόμα και από τυχαίο γεγονός. Τα στηρίγματα είναι κατασκευασμένα από σίδηρο, βαμένα με μαύρο χρώμα σε ηλεκτροστατική βαφή και φέρουν παξιμάδια τύπου «πεταλούδα» σύσφιξης.
Ηλεκτρικά ερμάρια:
Ηλεκτρικά ερμάρια μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε βιομηχανικό ή επαγγελματικό χώρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ερμάριο μπορεί να είναι ένα μόνο, ενώ σε άλλες μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα γεμάτη με ηλεκτρικά ερμάρια. Σε περίπτωση που συμβεί μια πυρκαγιά σε ένα από αυτά τα ερμάρια, αυτό θα καταστρέψει συνήθως τα περιεχόμενα του ερμαρίου, αλλά μία ανεξέλεγκτη φωτιά θα μπορούσε να μεταδώσει τη φωτιά σε όλο το δωμάτιο ή ακόμα και το κτίριο, με αποτέλεσμα τεράστιο κόστος χρημάτων αλλά και χρόνου διακοπής. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερμαρίων, το σύστημα FiWaGuard προσφέρει μια αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική μέθοδο, με την ανίχνευση και την καταστολή της πυρκαγιάς απ’ευθείας στο ίδιο το ερμάριο.  
Κάποια τυπικά ερμάρια περιλαμβάνουν:
Κέντρα ελέγχου μηχανών
Ηλεκτρικοί πίνακες
Ντουλάπες ελέγχου
Σχάρες καλωδίων
UPS
Μετασχηματιστές
Στατιστικά, οι κυριότερες πηγές έναρξης φωτιάς, είναι:
 – Κόπωση καλωδίων 
 – Ακατάλληλη εγκατάσταση 
– Υπερφόρτωση κυκλωμάτων
 – Αποτυχία εξοπλισμού 
– Άλλες περιβαλλοντικές αιτίες
Λόγω του ότι το σύστημα  αναλαμβάνει την πυρανίχνευση και την κατάσβεση εντός της επικίνδυνης περιοχής, μια υποβόσκουσα και αυξανόμενη φωτιά μπορεί να ανιχνευθεί εξαιρετικά γρήγορα, εμποδίζοντας την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές του κτιρίου που θα απαιτούσαν την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή την ενεργοποίηση του συστήματος Sprinkler. Με τον τρόπο αυτό, η ζημιά περιορίζεται στο ίδιο το ερμάριο και αποφεύγονται οι παράπλευρες ζημιές που προκαλούνται από τα παραδοσιακά συστήματα πυρόσβεσης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 

Γρήγορη, Αξιόπιστη πυρανίχνευση
Χρησιμοποίηση Καθαρών κατασβεστικών υλικών – δεν απαιτείται καθαρισμός χώρου
Εγκατάσταση σε νέους ή υφιστάμενους πίνακες
Καμμία παρέμβαση στην εγκατάσταση ή τη συντήρηση του εξοπλισμού
Τα συστήματα FiWaGuard δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση IP
Ο Θερμικός Σωλήνας FiWaGuard είναι ηλεκτρικά μη αγώγιμος
Ο Θερμικός Σωλήνας FiWaGuard ακολουθεί τις οδεύσεις των καλωδίων για την είσοδο στον πίνακα – δεν απαιτεί να γίνουν νέες τρύπες
Ο Θερμικός Σωλήνας FiWaGuard επιτρέπει την πυρόσβεση κατευθείαν στην πηγή της φλόγας. Τα συστήματα FiWaGuard μπορούν να ενσωματωθούν και να συνεργαστούν με συστήματα ελέγχου. 

Τα συστήματα αυτά δεν απαιτούν καμία παροχή ενέργειας και είναι εντελώς αυτόνομα



4. BlazeCut T Series 

Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης Ηλεκτρικών Πινάκων

Το BlazeCut T Series είναι ένα απλό και οικονομικό σύστημα για την πυροπροστασία των ηλεκτρικών πινάκων. Αποτελείται από ένα θερμικό σωλήνα κατασκευασμένο από ειδικό πλαστικό, μανόμετρο και δύο μεταλλικά εξαρτήματα σε κάθε άκρη. Ο σωλήνας έχει διπλή χρήση. Ανιχνεύει και ταυτόχρονα πραγματοποιεί κατάσβεση μιας που στο εσωτερικό του περιέχει κατασβεστικό υλικό. Επομένως δεν απαιτείται επιπλέον συσκευή ή εξάρτημα για να λειτουργήσει (πχ. Φιάλη).
Δείτε ένα βίντεο για το πώς σβήνει τη φωτιά που προκλήθηκε σε έναν ηλεκτρικό πίνακα μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα !!


Τι κατασβεστικό υλικό περιέχει:

Το BlazeCut χρησιμοποιεί HFC-227ea ή HFC-236fa, ένα κατασβεστικό υλικό εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Καλύπτει κατηγορίες πυρκαγιάς Α, Β, C και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
Πως λειτουργεί:
Το σύστημα πυρόσβεσης λειτουργεί αυτόματα. Όταν υπερθερμανθεί διογκώνεται, λιώνει και σπάει στο σημείο που εντοπίζεται η υψηλότερη θερμοκρασία πραγματοποιώντας παράλληλα τη κατάσβεση με το υλικό που περιέχει. Διαθέτει επίσης τη δυνατότητα σύνδεσης πιεζοστάτη και συναγερμού ενεργοποίησης.

Πλεονεκτήματα: 
  • Αυτόματη ενεργοποίηση
  • Δε λερώνει μετά τη λειτουργία του
  • Δεν απαιτείται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσει
  • Πανεύκολη εγκατάσταση
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Δεν απαιτεί συντήρηση
  • Φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο
  • Εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής

Άλλες εφαρμογές: 

  • Σκάφη
  • Λεωφορεία
  • Αυτοκίνητα
  • Racks
  • Servers
  • UPS
  • Μηχανήματα


             http://www.securitymanager.gr/
             http://www.flamecontrol.gr/
             http://firesys.gr/
             http://www.electricalnews.gr/