ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΟΜΕΝΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ



Μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αφορά στον καθαρισμό των πάνελ, καθώς η σκόνη και οι λεκέδες μειώνουν δραστικά την αποδοτικότητα.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένη σε ερημικές περιοχές αφού εκτός από την αδυσώπητη άμμο τίθεται και θέμα λειψυδρίας.

Η εταιρεία Eccopia από το Ισραήλ ανέπτυξε ένα ρομπότ που καθαρίζει τα πάνελ κάθε μέρα αυξάνοντας την απόδοσή τους έως 35%.


Σύμφωνα με υπολογισμούς, η σκόνη που επικάθεται στα φωτοβολταϊκά στην έρημο μειώνει την αποδοτικότητά τους κατά το ένα τρίτο σε διάστημα ενός μήνα.
Τα ρομπότ της Eccopia εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο φωτοβολταϊκό πάρκο Kibbutz Ketura, το οποίο έγινε το πρώτο αυτοκαθαριζόμενο ηλιακό σύστημα στον κόσμο.
Κάθε βράδυ, ενώ τα φωτοβολταϊκά “ξεκουράζονται”, 100 ρομπότ πιάνουν δουλειά στο πάρκο των 80 περίπου στρεμμάτων και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τους συλλέκτες.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούν πανιά από μικροΐνες και ελεγχόμενη ροή αέρα για να καθαρίζουν τα πάνελ χωρίς νερό. Έχουν δυνατότητα καθαρισμού επιφάνειας 9 τετρ. μέτρων κάθε λεπτό.

Πριν από την εγκατάσταση των ρομπότ, το φωτοβολταϊκό πάρκο καθαριζόταν περίπου εννέα φορές κάθε χρόνο καθώς η εργασία διαρκούσε πέντε μέρες και συνεπαγόταν υψηλό εργατικό κόστος.

Τα ρομπότ είναι τηλεχειριζόμενα και μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Μάλιστα είναι ενεργειακά αυτόνομα καθώς φέρουν τα δικά τους ηλιακά πάνελ.

Το εν λόγω πάρκο παράγει 9 εκατ. Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Το Ισραήλ φιλοδοξεί να γίνει μια ενεργειακά αυτόνομη χώρα με μεγάλο όχημα τον ήλιο. Στόχος είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ επιφάνειας άνω των 4.600 τετραγωνικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι ένα αντίστοιχο σύστημα είχαν αναπτύξει η εταιρεία Mirai Machinery και το Πανεπιστήμιο Kagawa στην Ιαπωνία. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για ένα αυτοκινούμενο ρομπότ το οποίο αγκιστρώνεται στην επιφάνεια φωτοβολταϊκών πάνελ και τα καθαρίζει δίχως να χρησιμοποιεί νερό.

Επίσης, το Άμπου Ντάμπι συνεργάζεται με εταιρείες φωτοβολταϊκών με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων επιχρισμάτων για ηλιακά πάνελ.

Τα εν λόγω επιχρίσματα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των ηλιακών συλλεκτών στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην έρημο, βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκόνης, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ηλιακών μονάδων.

πηγή:michanikosapps.gr

δείτε το σε δράση


Βέβαια δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο που έχει μπει σε λειτουργία. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν κατασκευάσει κάτι ανάλογο.