ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ



Η επιλογή αλλά και η εγκατάσταση  μίας γεννήτριας  είναι μία υπόθεση  αρκετά  σύνθετη  αν μιλάμε  για μεγάλες εγκαταστάσεις  που έχουν υψηλές απαιτήσεις ισχύος  καθώς  επίσης  μία σύνθετη ζήτηση που μία αυξάνει και μία μειώνεται πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει  ότι θα χρειαστεί ο κατάλληλος αυτοματισμός για τη μείωση απωλειών που θα προκύψουν από τις εκκινήσεις και  η αυτοματοποιημένη διόρθωση cosφ λόγο επαγωγικών φορτίων.
Για μικρές  επιχειρήσεις  με χαμηλή σχετικά ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας η επιλογή ηλεκτρικής γεννήτριας δεν είναι  και τόσο δύσκολη αν λάβουμε υπόψη μας κάποιους  σοβαρούς παράγοντες.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν σκεφτεί καν να αγοράσουν μία φορητή γεννήτρια για το σπίτι τους. Ωστόσο έχοντας υπόψη την καθολική εξάρτηση των νοικοκυριών από το ηλεκτρικό ρεύμα και έχοντας κατά νου τις συνεχείς διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ πολλοί άνθρωποι θέλουν την ασφάλεια μίας ηλεκτρικής γεννήτριας στο σπίτι τους, Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνεχής και αδιάκοπη λειτουργία των συσκευών του σπιτιού μας, από το σύστημα παρακολούθησης ενός μωρού μέχρι και την ιατρική συσκευή οξυγόνου ενός ηλικιωμένου, σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εφεδρικές γεννήτριες είναι η ιδανική λύση για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος σε μια οικία. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της. Αν ξέρουμε να τα αναγνωρίζουμε, τότε μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Οι εφεδρικές γεννήτριες είναι η ιδανική λύση για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος σε μια οικία. Ο φωτισμός σε απογευματινές – βραδινές διακοπές ρεύματος, η λειτουργία του ψυγείου ή ακόμα η λειτουργία της τηλεόρασης είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα χρήσης τους σε ένα σπίτι. Κατά την αγορά μιας γεννήτριας όμως πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη για τις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις μας. 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της. Αν ξέρουμε να τα αναγνωρίζουμε, τότε μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

1) Το βασικό χαρακτηριστικό μιας εφεδρικής γεννήτριας είναι η μέγιστη απόδοση. Κάθε συσκευή του σπιτιού καταναλώνει κάποια ισχύ. Η μέγιστη απόδοση μιας γεννήτριας μας δείχνει το ποσό ισχύος που μας επιτρέπει να καταναλώσουμε, δηλαδή ποιες συσκευές μπορούμε να συνδέσουμε. Η τιμή της μέγιστης απόδοσης συνήθως δίνεται σε kVA (κιλοβολταμπέρ – βολταμπέρ σε χιλιάδες). Οι συσκευές όμως που ενδεχομένως να θέλουμε να τροφοδοτήσουμε μας δείχνουν την ισχύ που καταναλώνουν σε W (βατ). Για να μετατρέψουμε τα kVA σε kW (χονδρικά), τα πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 0,8 (π.χ. αν έχουμε μια γεννήτρια η οποία έχει μέγιστη απόδοση 2kVA θα προκύψει 2kVA ∙ 0,8 = 1,6kW ή 1600W). Έτσι, αφού πρώτα προσδιορίσουμε τις συσκευές που θα θέλαμε να τροφοδοτήσουμε σε περίπτωση διακοπής, υπολογίζουμε το σύνολο την απαιτούμενη ισχύ (τα W τα οποία θα καταναλώνονται) και έτσι επιλέγουμε την κατάλληλη για τις ανάγκες μας γεννήτρια.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι τύπου φορτία  θα χρησιμοποιήσουμε.  Δηλαδή αν είναι ωμικά η επαγωγικά.

α)  Στα ωμικά φορτία μπορούμε  να κατατάξουμε τα φορτία  εκείνα  στα οποία η ηλεκτρική ενέργεια σε ένα μεγάλο ποσοστό  μετατρέπεται  σε θερμική.
Για παράδειγμα λάμπα πυρακτώσεως, ηλεκτρικά  θερμαντικά  σώματα, ηλεκτρική κουζίνα. Για υπολογισμό της συνολικής ζήτησης στη περίπτωση ωμικών φορτίων αρκεί να προσθέσουμε την κατανάλωση του κάθε φορτίου.

β) Στη περίπτωση επαγωγικών φορτίων  τα πράγματα αλλάζουν. Εδώ εκτός από ωμικό φορτίο  υπάρχει και  το επαγωγικό  φορτίο. Με τον όρο επαγωγικό φορτίο  εννοούμε τα φορτία εκείνα που περιέχουν κατά βάση πηνία και λειτουργούν με ηλεκτρομαγνητισμό καταναλώνοντας έτσι άεργη ισχύς.
Στα επαγωγικά φορτία  μπορούμε να συμπεριλάβουμε το πλυντήριο  πιάτων, το πλυντήριο ρούχων, ψυγεία, αντλίες, τρυπάνια .
Πρέπει να λάβουμε υπόψη  μας ότι στα επαγωγικά φορτία η ισχύς  που καταναλώνεται  είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ονομαστικά αναγραφόμενη. Για παράδειγμα για ένα τρυπάνι με αναγραφόμενη ισχύς  700 Watt θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1400 Watt γεννήτρια.
Η επιλογή μίας γεννήτριας πρέπει να γίνεται από ειδικούς τεχνικούς, τεχνολόγους και μηχανικούς  στον ηλεκτρολογικό τομέα αν μιλάμε για σύνθετες εγκαταστάσεις με ωμικά και επαγωγικά φορτία, ώστε να έχουμε  σωστή κάλυψη της  ζητούμενης  ισχύος και  ασφαλή εγκατάσταση με ομαλή λειτουργία.
γ) Πολύ σημαντικός παράγοντας  είναι η ισχύς εκκίνησης  των συσκευών. Για παράδειγμα κατά την εκκίνηση μία αντλία μπορεί να τραβήξει 7 φορές περισσότερη  ισχύς απ αυτήν που αναγράφεται στην τεμπέλα της.

2)  Οι γεννήτριες ανάλογα με το μέγεθος αποδιδόμενης ισχύος  τους κατατάσσονται σε διπολικές , τετραπολικές και εξαπολικές. Στη περίπτωση μικρής  ζήτησης  ισχύος αρκεί η διπολική.

3) Ασύγχρονη η  σύγχρονη  ηλεκτρική γεννήτρα; Αυτή η ερώτηση έχει να κάνει με το σημείο που είπαμε  για την ισχύς εκκίνησης συσκευών. 

Η σύγχρονη  γεννήτρια μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ισχύς κατά την εκκίνηση  από  την  ασύγχρονη. Έχουν αρκετά σταθερή τάση στην έξοδο τους. Μπορούν να τροφοδοτούν επαγωγικά φορτία μέχρι το  65 % της ονομαστικής ισχύος  τους.
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα στη σύγχρονη  γεννήτριας.  Οι σύγχρονες γεννήτριες  είναι κατασκευαστικά ανοικτές γεννήτριες και δεν είναι κατάλληλες  για περιβάλλον με υψηλούς  ρύπους.
Στις ασύγχρονες γεννήτριες έχουμε  ρεύμα ποιο υψηλής ποιότητας, δυνατότητα σύνδεσης  οργάνων μέτρησης και καταγραφής,  αντοχή  στα μικρής διάρκειας  βραχυκυκλώματα,  απλότητα  στη συναρμολόγηση και συντήρηση.
Στα  μειονεκτήματα  θα κατατάξουμε την  υψηλή  ζήτηση  ισχύος κατά την εκκίνηση.  Αν και αυτό το πρόβλημα λύνεται  με την προσθήκη  πυκνωτών κατά την εκκίνηση  διορθώνοντας  έτσι το cos φ .
Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν εναλλασσόμενο  ρεύμα, με συχνότητα ανάλογη της ταχύτητας περιστροφής της μηχανής, ενώ η διέγερσή της τροφοδοτείται με συνεχές ρεύμα. Οι ασύγχρονες γεννήτριες παράγουν εναλλασσόμενο  ρεύμα του οποίου η συχνότητα είναι ανεξάρτητη της ταχύτητας περιστροφής και η διέγερσή τους τροφοδοτείται με εναλλασσόμενο  ρεύμα.
Για παραγωγή ρεύματος χρησιμοποιούνται σύγχρονες γεννήτριες, ενώ οι ασύγχρονες χρησιμοποιούνται σπάνια.


4)  Μονοφασική η  τριφασική γεννήτρια ;
Τριφασική γεννήτρια πρέπει να ξέρουμε ότι έχει μεγαλύτερο  βαθμό  απόδοσης  από  τη μονοφασική. Όμως  είναι πιο ακριβή και  σπάνια χρησιμοποιείται στις σχετικά  μικρής ζήτησης εγκαταστάσεις.  Συνήθως  δηλαδή  για οικιακή χρήση χρησιμοποιούμε τις μονοφασικές.


5) Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο προσέχουμε είναι η ένταση του θορύβου της γεννήτριας. Κάθε γεννήτρια κατά τη λειτουργία της παράγει θόρυβο ο οποίος αν και ανεπιθύμητος, είναι αναπόφευκτος. Ο θόρυβος αυτός μετριέται σε dB (ντεσιμπέλ). Αν και ο βαθμός θορύβου μας δίνεται, δεν μπορούμε να τον προσδιορίσουμε αν δεν τον ακούσουμε. Γενικά ισχύει πως σε ένα ήσυχο γραφείο ο θόρυβος είναι στα 40dB, ενώ ο θόρυβος από ένα ξυπνητήρι σε ένα μέτρο απόσταση είναι στα 80dB. Γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία μπορούμε να φανταστούμε το θόρυβο μιας γεννήτριας.

6) Σε πολλές γεννήτριες θα συναντήσουμε ενσωματωμένα βολτόμετρα. Μια τέτοια προσθήκη θα μας ήταν χρήσιμη ώστε να είμαστε σίγουροι συνέχεια για τη σωστή τροφοδότηση (230V) των συνδεδεμένων συσκευών, ενώ ακόμα καλύτερο θα ήταν να επιλέξουμε μια γεννήτρια με σταθεροποιητή τάσης (φροντίζει ώστε η τάση να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή στα 230V). 

7) Το καύσιμο το οποίο χρησιμοποιεί η μηχανή είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά μας δίνεται η χωρητικότητα του ντεπόζιτου και η κατανάλωση ανά ώρα. Έτσι πρέπει εκτός από τα έξοδα αγοράς να υπολογίσουμε και τα έξοδα λειτουργίας, δηλαδή τα έξοδα για την αγορά του καυσίμου.

8) Τέλος θα πρέπει να προσέξουμε τις διαστάσεις και το βάρος της γεννήτριας ειδικά αν ψάχνουμε φορητή και όχι μόνιμη γεννήτρια. Η γεννήτρια θα πρέπει να μετακινείται από χώρο σε χώρο για την τροφοδότηση συσκευών. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπορούμε εύκολα να την μεταφέρουμε αλλά και να έχουμε άνεση χώρου ώστε να την τοποθετούμε. Για μεγαλύτερη ευκολία στη μετακίνηση υπάρχουν γεννήτριες με ροδάκια.

Η επιλογή της κατάλληλης γεννήτριας ενδεχομένως να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, τόσο για την επαρκή κάλυψη των αναγκών μας όσο και για την αποφυγή περιττών εξόδων.