ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ



Το κλιμακοστάσιο θεωρείται από τα πιο σημαντικά λειτουργικά αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός χώρου αφού χρησιμεύει στη μετακίνηση από ένα επίπεδο σε άλλο, ορίζει άξονες κίνησης, διαδρομές και κατευθύνσεις. Εκτός όμως από τη χρηστικότητά τους, οι σκάλες μπορεί να προσδώσουν και διακοσμητικό γνώρισμα σε κύριους χώρους όποτε ο σχεδιασμός τους προϋποθέτει την αισθητική παρέμβαση του αρχιτέκτονα και του σχεδιαστή φωτισμού. Έτσι η τήρηση των προδιαγραφών για την ασφάλεια και άνεση του χρήστη συμπληρώνεται με σχεδιαστικά στοιχεία που μετατρέπουν το κλιμακοστάσιο σε αρχιτεκτονικό στολίδι.
Η ενσωμάτωση κρυφού φωτισμού με ταινίες LED στα μέρη της σκάλας, όπως για παράδειγμα στο πάτημα, στο ρίχτι ή στο χειρολισθήρα αποτελεί μια προσέγγιση στο φωτισμό της. Ο φωτισμός αυτός προσφέρει τα απαραίτητα επίπεδα φωτός για την ασφαλή χρήση της, τονίζει τη γεωμετρία και το χαρακτήρα της και δημιουργεί οπτικό ρυθμό.

Η κατάλληλη κατασκευαστική λεπτομέρεια και προδιαγραφή φωτιστικού σώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελικό αποτέλεσμα. Μια γενική συμβουλή είναι η αποφυγή της θέασης των LED αλλά και των ανεπιθύμητων αντανακλάσεων. Η συμβολή του σχεδιαστή φωτισμού μπορεί να προσδώσει αυτήν την επιπλέον ποιότητα στο χώρο.

Τα χωνευτά φωτιστικά (floor washers, step lights) στους πλαϊνούς τοίχους ή στο βαθμιδοφόρο αποτελούν ακόμα έναν τρόπο φωτισμού των πατημάτων του κλιμακοστασίου. Ανάλογα με τη διάχυση του φωτός και το μέγεθός τους μπορούν να τοποθετηθούν ανά σκαλί, ανά δεύτερο σκαλί κλπ. Όπως παραπάνω, η σωστή τοποθέτηση και προδιαγραφή φωτιστικού σώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στo τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος, τα διακοσμητικά φωτιστικά μπορούν να δώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ενα κλιμακοστάσιο, όπως για παράδειγμα στο κέντρο μιας κυκλικής σκάλας όπου τονίζεται ο κεντρικός κατακόρυφος άξονας. Με δημιουργικότητα και γνώση το κλιμακοστάσιο μπορεί να γίνει ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο με πρόσθετη αισθητική αξία για το έργο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες ιδέες για το φωτισμό σκάλας.
Χλόη Καζαμία – Lighting Designer