ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ



Έχεις πρόβλημα με τα ηλεκτρικά του σπιτιού σου?, χάλασε μια οικιακή συσκευή?, δεν ανάβουν τα φώτα σου?, θέλεις να επεκτείνεις την ηλεκτρολογική σου εγκατάσταση?


Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με τους ηλεκτρολόγους. Ακριβώς επειδή πρόκειται για επάγγελμα δύσκολο και επικίνδυνο που απαιτεί πολλές γνώσεις και κατάρτιση, δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.

Ναι ξέρω, όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε μια λάμπα, όμως μέχρι εκεί θα πρέπει να φτάνουν οι ηλεκτρολογικές εργασίες μας. Ούτε να φωνάξουμε τον κυρ Κώστα γιατί πιάνουν τα χέρια του. Ούτε να μπούμε στο internet να βρούμε οδηγίες για το πώς φτιάχνουμε την ηλεκτρική μας κουζίνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρολογος με αδεια

Ένας επαγγελματίας ηλεκτρολόγος μπορεί να σου δώσει λύσεις σε πράγματα που θα βελτιώσουν πολύ την ποιότητα της ζωής σου, θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών του σπιτιού σου ή του καταστήματός σου αλλά και θα σου προσφέρουν καλαισθησία  και  οικονομία.

Αν λοιπόν θέλεις εργασία εγγυημένη, σωστή και κυρίως με ασφάλεια μην προσπαθήσεις να κάνεις τα παραπάνω και προτού αναθέσεις τη δουλειά σε επαγγελματία αδειούχο ηλεκτρολόγο καλό είναι να έχεις υπόψη σου τα παρακάτω για εκείνον:

Τί θα πρέπει να ξέρω για να προσλάβω ηλεκτρολόγο;

Ηλεκτρολόγος με σπουδές και πτυχίο

Θα πρέπει να έχει ικανοποιητικές και επαρκείς γνώσεις του επιστημονικού αντικειμένου του. Θα πρέπει δηλαδή να έχει άδεια. Ένας εμπειρικός ηλεκτρολόγος δεν αρκεί, ειδικά στις μέρες μας που τα ηλεκτρολογικά συστήματα είναι εξελιγμένα τεχνολογικά και όλο και πιο πολύπλοκα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρολογος με αδεια

Σκέψου ότι από τις περισσότερες εργασίες του ηλεκτρολόγου εξαρτώνται τα πιο πολλά συστήματα στο σπίτι η τη δουλειά μας και σίγουρα, δεν θέλεις να χρησιμοποιείς καθημερινά κάτι που έχει συνδεθεί λάθος ή δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε.
Και εννοείται, το τελευταίο που θες είναι να θέσεις σε κίνδυνο την οικογένεια ή τους υπαλλήλους σου. Οπότε, ζήτα ηλεκτρολόγο με σπουδές και πτυχίο και όχι κάποιον ο οποίος απλά έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του ή απλά πιάνουν τα χέρια του.

Οι πιστοποιήσεις του


Άδειες ηλεκτρολόγου υπάρχουν αρκετές. Σε αρκετές εργασίες, πέρα από τις γνώσεις του ηλεκτρολόγου  απαιτούνται και επιπλέον πιστοποιήσεις από το κράτος, που οφείλει να έχει κάθε επαγγελματίας που θα αναλάβει μία μεγάλη  δουλειά.
Αποτέλεσμα εικόνας για πιστοποιηση

Για παράδειγμα, την ηλεκτρολογική μελέτη ενός βιομηχανικού κτηρίου, δεν μπορεί να την κάνει, να την καταθέσει και να την υπογράψει ο οποιοσδήποτε αδειούχος ηλεκτρολόγος, παρά μόνο ένας πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος που η άδειά του να περιλαμβάνει τέτοιου είδους εργασίες.

Άρα, ανάλογα τη δουλειά που χρειάζεσαι, θα πρέπει να’χεις και το νου σου για το επίπεδο γνώσεων και αδειών που έχει ο επαγγελματίας που θέλεις να προσλάβεις.

Η εξειδίκευσή του


Σαφώς και οι γνώσεις του ηλεκτρολόγου αφορούν όλα τα πεδία και συστήματα που θα χρειαστεί να καταπιαστεί στη διάρκεια της καριέρας του, όμως κάθε ένας εξειδικεύεται περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς.
Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρολογος με πιστοποίηση

Αυτό, γιατί πλέον ο ηλεκτρολόγος δεν είναι αυτός που μόνο σκάβει κανάλια και περνάει καλώδια. Η γκάμα του αντικειμένου μεγάλωσε σημαντικά με τα χρόνια και είναι αδύνατον ένας μόνο άνθρωπος να είναι άριστος σε όλα ή να γνωρίζει όλα τα ηλεκτρολογικά συστήματα του εμπορίου.

Άρα, όταν ψάχνεις να προσλάβεις ηλεκτρολόγο, καλό είναι να αναφέρεις την ακριβή δουλειά που θέλεις να σου κάνει γιατί για παράδειγμα, εκείνος που θα σου φτιάξει την χαλασμένη πρίζα μπορεί να μην γνωρίζει να σου κάνει ένα σύνθετο αυτοματισμό ή να σου περάσει και οπτικές ίνες στην επιχείρησή σου.

Ποιος θα κάνει τελικά τη δουλειά


Μπορεί ο ηλεκτρολόγος που θα προσλάβεις να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, πιστοποιήσεις και εξειδίκευση αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, η πρόσληψη ενός επαγγελματία ηλεκτρολόγου δεν συνεπάγεται πως θα κάνει ο ίδιος τη δουλειά σου.

Συνήθως, όταν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες ή επιτυχημένους επαγγελματίες, υπάρχει ολόκληρο συνεργείο ή μεμονωμένοι βοηθοί αμφιβόλου προελεύσεως και γνώσεων που κάνουν αρκετό μέρος της δουλειάς.

μαιμού ηλεκτρολόγος

Δεν είναι ντροπή, ρώτησε ποιος ακριβώς θα κάνει τη δουλειά σου και εάν έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζεσαι. Ειδικά στην περίπτωση που μεσολαβήσει εργολάβος, μπορεί να μην ξέρεις καθόλου τους ηλεκτρολόγους του και ίσως να μην πάρεις την ποιοτική ή ασφαλή εργασία που χρειάζεσαι.

Τί μπορεί να κάνει ένας ηλεκτρολόγος για μένα;


Μελέτες


Πρόκειται για την πιο σημαντική δουλειά ευθύνης ενός διπλωματούχου ηλεκτρολόγου καθώς  πρέπει να ακούσει τι ακριβώς χρειάζεσαι, να σου προτείνει τις καλύτερες λύσεις, να βρει πώς θα τις υλοποιήσει στο νέο ή το υφιστάμενο κτήριό σου.


Εδώ, μη λυπηθείς τα χρήματα ούτε τον χρόνο που απαιτεί μια τόσο απαιτητική δουλειά διότι θέλει πολλές γνώσεις, μεγάλη εμπειρία, πολλή σκέψη αλλά και σκληρή δουλειά για να πάρεις ακριβώς αυτό που θες με υψηλά στάνταρ ασφαλείας.

Επίσης, ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα υπογράψει το σχέδιο αυτό και άρα θα πάρει την ευθύνη για την ασφάλειά σου.

Εγκαταστάσεις


Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να επεκτείνει ή να υλοποιήσει από το μηδέν, προτού καν χτιστεί ένα κτήριο, όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές υποδομές που θα χρειαστούν, ανάλογα τη χρήση που θα έχει. Από βιομηχανικό κτήριο μέχρι οικία.

Μπορεί να κάνει Πίνακες ασφαλείας και ρελέ ασφαλείας, θυροτηλέφωνα & θυροτηλεοράσεις, δορυφορικές κεραίες, συστήματα αυτοματισμού, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις,  δορυφορικό internet, φωτισμούς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς και μελέτες φωτισμού, πίνακες ελέγχου – διανομής συστημάτων παραγωγής ενέργειας, καυστήρες, τοποθέτηση κλιματιστικών, πυρανίχνευση και συστήματα ασφαλείας, θερμοσίφωνες και ηλιακές συσκευές, δομημένη καλωδίωση.
Και σκέψου ότι αυτά είναι μόνο οι γενικές κατηγορίες με δεκάδες υποκατηγορίες το καθένα!

Επισκευές


Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάτι θα χαλάσει από τις δεκάδες συσκευές και συστήματα στο σπίτι μας.


Από τον συναγερμό, το διαδίκτυο,
 τον κλιματισμό, τις οικιακές συσκευές, τα φώτα και γενικά οτιδήποτε ηλεκτρολογικό ή ηλεκτρονικό αγοράσεις ή σου εγκαταστήσει ηλεκτρολόγος, να ξέρεις ότι κάποια στιγμή είναι λογικό να φθαρεί, να χαλάσει ή να θέλει αντικατάσταση.

Άρα, αν αυτή τη στιγμή γυρίσεις το κεφάλι σου και κοιτάξεις γύρω σου, θα πάρεις μια ιδέα πόσα μπορεί να κάνει για σένα και πόσο γενικά χρήσιμο είναι το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου.

Έλεγχος και επανέλεγχοι


Η ασφάλεια των ηλεκτρικών μας εγκαταστάσεων μπορεί να διαπιστωθεί, να επιβεβαιωθεί, να βελτιωθεί και να αυξηθεί μετά από μεθοδικό και οργανωμένο έλεγχο τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρολογος με πιστοποίηση

Με σκοπό την εξασφάλιση και την διατήρηση της αξιοπιστίας και ασφάλειας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, πρέπει να διενεργούνται, αρχικός έλεγχος και επανέλεγχοι, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και την μεθοδολογία του νέου προτύπου ΕΛΟΤHD384

Ανάλογα την εγκατάσταση λοιπόν, οφείλουμε να αναθέσουμε σε έναν ηλεκτρολόγο να κάνει έναν έλεγχο ώστε να διαπιστώσουμε για την καλή λειτουργία της.

Όμως, η δουλειά του δεν σταματά εκεί. Το ιδανικό είναι να επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι στα διαστήματα που θα μας συμβουλέψει ο ηλεκτρολόγος ώστε να προλάβουμε πιθανές ζημιές και να μην μειώνεται καθόλου η απόδοσή τους λόγω φθοράς.

Ειδικά εάν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους, οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να εγγυάται η τέλεια λειτουργία όλων των συστημάτων από τα οποία εξαρτάται το εισόδημά μας.

Να θυμάσαι πάντοτε να ζητάς από τους εγκαταστάτες σου να αναλαμβάνουν τον τακτικό έλεγχο των συστημάτων που σου έβαλαν ή εάν πρόκειται για το σπίτι σου να έχεις έναν οικιακό ηλεκτρολόγο που θα ελέγχει όλο το σπίτι όσο τακτικά αποφασίσει ότι χρειάζεται.

Έτσι, θα έχεις πάντα ήσυχο το κεφάλι σου ότι όλα δουλεύουν καλά, ότι δεν έχεις απώλειες, ότι δεν θα πάθεις ηλεκτροπληξία, ότι δεν θα πάρεις φωτιά  και πως δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα πρέπει να πληρώσεις έναν σκασμό λεφτά γιατί δεν είχες συντηρήσει κάποια συσκευή ή εγκατάσταση.

Προμήθεια υλικών


Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρολογικο υλικο

Κάθε είδους καλώδιο και μικροσυσκευή που θα χρειαστείς για τις εγκαταστάσεις σου, στα παρέχει ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει τη δουλειά. Συνήθως, ακριβώς επειδή τα προμηθεύεται σε μεγάλες ποσότητες και χονδρική, θα στα μεταπωλήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές από του εμπορίου.

Σημάδια ότι το σπίτι σου χρειάζεται επειγόντως ηλεκτρολόγο!


Συνήθως μας δίνονται κάποια σημάδια που μας φανερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ηλεκτρικά μας

Φώτα που αναβοσβήνουν ή τρεμοπαίζουν


Εάν δεν πιστεύεις στα φαντάσματα, τότε ένας ηλεκτρολόγος θα σου λύσει το πρόβλημα. Προφανώς πρόκειται για παλιά καλώδια και κακές επαφές. Εάν πάλι, πιστεύεις στα φαντάσματα, τότε συνέχισε να πιστεύεις αλλά φέρε καλού κακού κι έναν ηλεκτρολόγο.

Μυρωδιά καμένου


Όταν ανάβεις τα φώτα ή χρησιμοποιείς μια συσκευή ή μια πρίζα και αναδύεται μια παράξενη μυρωδιά καμένου. Μην ψάχνεις να βρεις αν κάτι ψόφησε  και σταμάτα αμέσως τη λειτουργία της και προσέλαβε έναν ηλεκτρολόγο άμεσα διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φωτιάς.

Σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη μυρωδιά ίσως δεις και λίγους σπινθήρες ή μπορεί να μη δεις, αλλά μονάχα να ακούσεις τον χαρακτηριστικό θόρυβο του σπινθήρα. Μην το ξαναδοκιμάσεις, ψάξε έναν ειδικό άμεσα!

Τιναγματάκια


Εάν οι βρύσες και οι συσκευές που χρησιμοποιείς, σου προκαλούν μικρά τιναγματάκια ή νιώθεις ένα ελαφρύ γαργαλητό στα χέρια σου όταν τις ακουμπάς, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα γείωσης και μην καθυστερείς να φωνάξεις τον ηλεκτρολόγο γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Θερμότητα


Εάν οι πρίζες ή οι ηλεκτρικές συσκευές ζεσταίνονται υπερβολικά, τότε είναι πολύ σημαντικό να το κοιτάξεις διότι αυτό σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καλωδίωση ή τις συσκευές σου.

Έκανες μόνος σου μια εγκατάσταση και δεν δουλεύει

Παρόλο που σου το είπαμε, το ξερό σου το κεφάλι ασχολήθηκε με μια ηλεκτρολογική εργασία. Εάν λοιπόν προσπάθησες να κάνεις μια οποιαδήποτε εγκατάσταση και ενώ νομίζεις ότι τα έκανες όλα σωστά, δεν λειτουργεί, τότε μην χάνεις άλλο χρόνο, φώναξε τον ηλεκτρολόγο. Μην περιμένεις να πάθεις ηλεκτροπληξία ή να πάρεις φωτιά.

Συμπέρασμα
Όλα δείχνουν λοιπόν πως το να προσλάβεις έναν ειδικό είναι μια από τις πιο έξυπνες, ασφαλείς  και οικονομικές λύσεις για κάθε είδους ηλεκτρολογική εργασία.
Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρολογος με πιστοποίηση

Ένα site που θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν αδειούχο επαγγελματία Ηλεκτρολόγο είναι  αυτό

Επίσης η ΠΟΣΕΗ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων – Π.Ο.Σ.Ε.Η. εκπροσωπεί 73 Σωματεία – Μέλη σε όλη την Ελλάδα. Ως δευτεροβάθμιος Συνδικαλιστικός Οργανισμός ενσαρκώνει τη δύναμη και την ενότητα 5.200 περίπου επιχειρήσεων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων) έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία προσφέρει στον καταναλωτή:

1) Άμεση επικοινωνία με Πιστοποιημένους Ηλεκτρολόγους καταγεγραμμένους στα επίσημα Κρατικά μητρώα,
2) Διετή εγγύηση για το παρεχόμενο αποτέλεσμα, από τον πιστοποιημένο Ηλεκτρολόγο,
3) Αξιολόγηση της Παρεχόμενης υπηρεσίας,
4) Διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τα μέλη.

Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ