ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Υπάρχουν τρεις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις από το ηλεκτρικό ρεύμα: Ηλεκτροπληξία θανατηφόρος ή μη, εγκαύματα και πτώσεις.



ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Δεχόμαστε ηλεκτροπληξία, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνά δια μέσου του σώματός μας.

Θα πάθεις ηλεκτροπληξία εάν κάποιο μέρος του σώματός σου κλείσει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα:

- αγγίζοντας έναν αγωγό υπό τάση και μια ηλεκτρική γείωση, ή
- αγγίζοντας δύο αγωγούς που είναι υπό διαφορετική τάση, ή
- η επαφή με ένα άλλο άτομο που υφίσταται ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει και σ’ εσένα ηλεκτροπληξία.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Ο συνηθέστερος, μη θανάσιμος, τραυματισμός από την ηλεκτροπληξία είναι το έγκαυμα.

Υπάρχουν δύο ειδών τέτοια εγκαύματα: ηλεκτρικά εγκαύματα, 
εγκαύματα ηλεκτρικού τόξου.

Τα ηλεκτρικά εγκαύματα μπορούν να προκληθούν αν κάποιος αγγίξει με λανθασμένο τρόπο ηλεκτρικά καλώδια ή εξοπλισμό. Συνήθως τέτοιου είδους εγκαύματα συμβαίνουν στα χέρια, αποτελούν μια από τις σοβαρότερες μορφές τραυματισμού και απαιτούν άμεση φροντίδα.

Εκρήξεις ηλεκτρικού (βολταϊκού) τόξου συμβαίνουν όταν ισχυρά ρεύματα πολλών αμπέρ δημιουργούν ηλεκτρικό τόξο μέσω του αέρα. Το ηλεκτρικό τόξο είναι μια φωτεινή ηλεκτρική εκκένωση που συμβαίνει όταν μεγάλες διαφορές δυναμικού δημιουργούνται στον κενό χώρο μεταξύ δύο αγωγών, οπότε ηλεκτρικό ρεύμα διαδίδεται μέσω του αέρα σε αυτό το χώρο. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει συχνά σε αστοχία εξοπλισμού λόγω κακής χρήσης ή φθοράς. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μπορούν να φτάσουν τους 19.000°C.

Υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την έκρηξη ηλεκτρικού τόξου

(1) Το ηλεκτρικό τόξο εκπέμπει υψηλή θερμότητα και έντονο φως, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Η έκταση των βλαβών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος, την περιοχή του δέρματος που εκτέθηκε και το είδος του ρουχισμού. Μείωση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση κατάλληλου προστατευτικού ρουχισμού, την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και την προστασία από ρεύματα υπερφόρτωσης.

(2) Ένα ηλεκτρικό τόξο υψηλής τάσης μπορεί να προκαλέσει μια αξιοσημείωτη έκρηξη ωστικού κύματος. Συγκεκριμένα, ένα άτομο σε απόσταση 60 εκατοστών από ένα τόξο 25.000Α δέχεται δύναμη περίπου180 κιλών. Η έκρηξη ωστικού κύματος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο αυτί και απώλεια μνήμης λόγω εγκεφαλικής διάσεισης. Πολλές φορές το ωστικό κύμα μπορεί εκτινάξει το θύμα μακριά από το σημείο της έκρηξης, πράγμα που αν και το απομακρύνει από την περιοχή όπου μπορεί να εκτεθεί σε αυξημένη θερμότητα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Το ωστικό κύμα μπορεί να εκτινάξει βαριά αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις.

(3) Ένα ηλεκτρικό τόξο υψηλής τάσης μπορεί να προκαλέσει το λιώσιμο των χάλκινων και αλουμινένιων τμημάτων ενός κυκλώματος, τα οποία και εκτινάσσονται σε μεγάλες αποστάσεις λόγω του ωστικού κύματος. Τα τμήματα αυτά, αν και στερεοποιούνται καθώς ψύχονται γρήγορα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα και φωτιά σε ρουχισμό, ακόμα και σε απόσταση τριών μέτρων.

ΠΤΩΣΕΙΣ

Η προσβολή από το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και αν είναι μικρή μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρικό shock με αποτέλεσμα να χάσουμε την ισορροπία μας και να πέσουμε όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο ύψος (π.χ σκάλα).

Να τονίσουμε να μην χρησιμοποιείς μεταλλικές σκάλες. Αντί αυτών, χρησιμοποίησε σκάλες φτιαγμένες από fiberglass (παρόλο που οι ξύλινες σκάλες επιτρέπονται, το ξύλο μπορεί να μουσκέψει και να καταστεί αγώγιμο).


Δείτε το σχετικό video