ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ

Με τόσες σκούπες που κυκλοφορούν στην αγορά, πώς μπορούμε να επιλέξουμε την καταλληλότερη για το δικό μας σπίτι;



Ας δούμε τα είδη σκούπας που κυκλοφορούν και τα σημεία στα οποία χρειάζεται να εστιαστούμε, ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για τις δικές μας ανάγκες.

αγορά ηλεκτρικής σκούπας

Τύπος σκούπας


  • Οι κλασικές ηλεκτρικές σκούπες είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται για τις κοινότυπες κυλινδρικές σκούπες με τα ροδάκια που μας ακολουθούν στο δωμάτιο, καθώς σκουπίζουμε κρατώντας το σωλήνα απορρόφησης.
  • Οι όρθιες σκούπες (upright) είναι περισσότερο διαδεδομένες στο εξωτερικό, ωστόσο μπορούμε να βρούμε αρκετά μοντέλα και στην Ελλάδα. Η σκούπα βρίσκεται ολόκληρη μπροστά μας και την ωθούμε καθώς σκουπίζουμε.
  • Οι επαναφορτιζόμενες σκούπες είναι ελαφριές και εύχρηστες, έχουν όμως συνήθως χαμηλότερη απορροφητικότητα.
  • Τα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια χειρός είναι χρήσιμα για γρήγορο σκούπισμα σε μικρές επιφάνειες. Δεν μπορούν, όμως, να αντικαταστήσουν μια κανονική σκούπα.
  • Οι σκούπες Ρομπότ πλοηγούνται μόνες τους μέσα στο σπίτι και σκουπίζουν όλα τα προσβάσιμα δωμάτια χωρίς να απαιτούν την προσοχή μας.
  • Αν έχουμε εξειδικευμένες ανάγκες αξίζει να ρίξουμε μία ματιά και στις επαγγελματικές σκούπες. Μπορεί να είναι ξηρής ή υγρής αναρρόφησης.
Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα κυριότερα χαρακτηριστικά. Όλες οι σκούπες που κυκλοφορούν στο εμπόριο οφείλουν - σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να συνοδεύονται από την αντίστοιχη ενεργειακή ετικέτα, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά με μία ματιά. Αναλυτικότερα στην ετικέτα πληροφορούμαστε για τα εξής:

Θόρυβος

Το επίπεδο θορύβου της κάθε σκούπας είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός παράγοντας – ειδικά για τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά τα οποία συχνά αναστατώνονται από το θόρυβο. Μία αθόρυβη σκούπα μας δίνει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα ξυπνήσουμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ή ότι θα χάσουμε κάποια τηλεφωνική κλήση. Η στάθμη του θορύβου της κάθε σκούπας σημειώνεται πάνω στην ετικέτα σε dB και οι τιμές κυμαίνονται από 60-90 db.
σκούπες με θόρυβο
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει συνεχώς όλο και κατώτερα όρια. Στόχος είναι ο θόρυβος που παράγεται από τις ηλεκτρικές σκούπες να μην υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.
Ενεργειακή κλάση
Είναι μια παράμετρος η οποία καθορίζει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της εκάστοτε συσκευής.


Η ενεργειακή κλάση διακρίνεται σε 7 κατηγορίες που χαρακτηρίζονται με από A έως G. Όσο πιο κοντά στο Α, τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση της σκούπας.
Μαζί με την κατηγορία ενεργειακής κλάσης, συνήθως αναγράφεται και η ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες για μέση χρήση.

Απορροφητικότητα

Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι όσο περισσότερα ήταν τα Watt της σκούπας, τόσο μεγαλύτερη ήταν η απορροφητικότητά της. Δε συμβαίνει όμως πάντα έτσι. Δύο σκούπες των ίδιων Watt μπορεί να έχουν διαφορετική απορροφητικότητα. Πλέον, δε χρειάζεται να μαντέψουμε ποια σκούπα απορροφάει περισσότερο, καθώς μπορούμε να το μάθουμε ξεκάθαρα από την ένδειξη πάνω στην ετικέτα.
Πιο συγκεκριμένα η απορροφητικότητα εμφανίζεται με τους δείκτες:
  • Δείκτης επιδόσεων καθαρισμού σε σκληρό δάπεδο.
  • Δείκτης επιδόσεων καθαρισμού σε χαλί.
Η κλίμακα αξιολόγησης είναι το Α ως το G. Όσο πιο κοντά στο Α είναι η αξιολόγηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορροφητικότητα της σκούπας.
Στα πατώματα τα πράγματα είναι σχετικά απλά: Ακόμα και οι σκούπες που αξιολογούνται ως G - δηλαδή έχουν τη χαμηλότερη "βαθμολογία" - έχουν την ικανότητα απορρόφησης ως και 95% της σκόνης, ενώ αυτές που αξιολογούνται ως D και πάνω έχουν την ικανότητα απορρόφησης 100% της σκόνης
Εκεί, όμως, που χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι στα χαλιά. σκούπες για χαλιάΟι σκούπες που αξιολογούνται ως G, απορροφούν μόνο το 70-71% της σκόνης. Επομένως, αν είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μια σκούπα που να σκουπίζει τα χαλιά σε βάθος, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση σε αυτόν το δείκτη.
Δείκτης επανεκπομπής σκόνης

Όλες οι ηλεκτρικές σκούπες επιστρέφουν ένα ποσοστό της σκόνης που απορροφούν κατά το καθάρισμα.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει ένας δείκτης που μας δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι μια σκούπα στον τομέα αυτό. Και πάλι η κλίμακα είναι από Α μέχρι G.

Οι σκούπες κατηγορίας G επιστρέφουν περισσότερο από το 1% της σκόνης που τράβηξαν πίσω στο χώρο μας, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο πλησιάζουμε στην κατηγορία Α, στην οποία αγγίζει το μηδέν.

Η παρουσία φίλτρων στην ηλεκτρική σκούπα βελτιώνει τον δείκτη αυτόν.

Είδαμε, λοιπόν, τα στοιχεία που εμφανίζονται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή της σκούπας μας, και είναι οι εξής:
Με σακούλα ή χωρίς;
Οι σκούπες χωρίς σακούλα μας εξοικονομούν χρήματα και εξασφαλίζουν ότι δε θα ξεμείνουμε ποτέ από σακούλες. Όμως, απαιτούν συνήθως περισσότερη φροντίδα καθαρισμού και/ή αντικατάστασης φίλτρων. Επιπλέον, η διαδικασία αδειάσματος του κάδου μπορεί να μην ταιριάζει στον καθένα.
Φίλτρα ηλεκτρικής σκούπας
Πολλές ηλεκτρικές σκούπες, αν όχι όλες, διαθέτουν ένα η περισσότερα φίλτρα.
Τα φίλτρα αυτά, συγκρατούν την σκόνη που εισέρχεται στο εσωτερικό της σκούπας και στην ουσία προστατεύουν το μοτέρ, αλλά και αυξάνουν την απόδοση της συσκευής.

φίλτρα HEPA για σκούπα
Οι παλιότερες και οι πιο οικονομικές συσκευές έχουν ένα απλό φίλτρο αέρα για την σκόνη.

Ωστόσο πλέον πολλές σκούπες, ακόμη και στις οικονομικές σειρές διαθέτουν πιο εξελιγμένα φίλτρα όπως το φίλτρο HEPA από τα αρχικά των λέξεων High Efficiency Particulate Air.

Τα φίλτρα HEPA έχουν πολύ καλή απόδοση, καθώς εκτός από τη σκόνη συγκρατούν και άλλα αιωρούμενα σωματίδια, καθώς και ορισμένα αλλεργιογόνα.

Οι σκούπες με φίλτρα έχουν καλύτερη απόδοση, αλλά χρειάζονται μια έξτρα συντήρηση (τακτικό πλύσιμο φίλτρων, αλλαγή μετά από κάποιο διάστημα κλπ).
Μέγεθος/Βάρος

Παρόλο που οι περισσότερες σκούπες είναι εξοπλισμένες με ροδάκια ώστε να μεταφέρονται εύκολα, το βάρος και ο όγκος παίζουν σημαντικό ρόλο στα διώροφα σπίτια, όπου χρειάζεται να την ανεβοκατεβάζουμε. Καλό είναι επίσης, να λάβουμε υπ’ όψιν μας το χώρο αποθήκευσης. Ορισμένες σκούπες καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο από άλλες.
Εξαρτήματα
Οι σκούπες συνοδεύονται από ορισμένα βασικά εξαρτήματα που αυξάνουν τη λειτουργικότητα της συσκευής, όπως το εξάρτημα καθαρισμού ταπετσαρίας επίπλων ή η προέκταση ρύγχους για πτυχές και γωνίες. Πριν προχωρήσουμε στην αγορά της σκούπας, ελέγχουμε ότι τα εξαρτήματα που τη συνοδεύουν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Πολλά μοντέλα διαθέτουν ακόμα περισσότερα εξαρτήματα τα οποία μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά.

Κατοικίδια


Οι τρίχες από τα κατοικίδια αποτελούν πάντα πρόκληση για τους ιδιοκτήτες τους. Η ηλεκτρική σκούπα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας του σπιτιού μας. Πολλές μάρκες διαθέτουν ειδική σειρά για κατοικίδια με ειδικά πέλματα και βούρτσες που αποκολλούν τις τρίχες, αλλά και αντιαλλεργικά φίλτρα που παγιδεύουν τις οσμές.

Αλλεργίες

Αν πάσχουμε από αλλεργίες, τότε θα χρειαστεί να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στους δείκτες απορροφητικότητας, στην τεχνολογία φιλτραρίσματος, στον τύπο φίλτρων και στο δείκτη επανεκπομπής της σκόνης.
Επιλέγουμε σκούπα που να παίρνει φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air), που ανήκουν στα φίλτρα υψηλής απόδοσης, χωρίς όμως να παραβλέψουμε και τους παράγοντες που προαναφέραμε. Έτσι, όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης απορροφητικότητας της σκούπας, τόσο το καλύτερο, καθώς ένα σούπερ-εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος δεν έχει κανένα νόημα, αν η σκόνη δεν εισάγεται καν στη σκούπα και παραμένει στα χαλιά.
Επιπλέον, είναι σημαντικό η σκούπα να "σφραγίζει" τον αέρα που εισέρχεται μέσα της, ώστε να μην του επιτρέπει να διαρρέει και να επιστρέφει στο περιβάλλον.

Κυκλωνική τεχνολογία

Και μιλώντας για τεχνολογία φιλτραρίσματος, η κυκλωνική και η πολυκυκλωνική τεχνολογία στις σκούπες χωρίς σακούλα είναι τα καινοτόμα συστήματα που εξασφαλίζουν καλύτερο καθαρισμό από τα μικροσκοπικά στοιχεία σκόνης.
Ο αέρας που εισέρχεται στη σκούπα στροβιλίζεται γρήγορα και η φυγόκεντρος δύναμη ξεχωρίζει τη σκόνη από τον αέρα και την οδηγεί στον πάτο του δοχείου.
Στην περίπτωση της κυκλωνικής τεχνολογίας υπάρχει ένας μόνο κυκλώνας για να κάνει τον στροβιλισμό, ενώ η πολυκυκλωνική, που είναι η πλέον εξελιγμένη, διαθέτει δύο ή και περισσοτέρους.

Χαρακτηριστικά που αξίζει να λάβουμε υπ’ όψη μας

  • Μήκος καλωδίου: Ένα μακρύ καλώδιο κάνει τη δουλειά μας ευκολότερη γιατί δε χρειάζεται να διακόπτουμε συνεχώς το σκούπισμα για να αλλάζουμε πρίζα.
  • Ενδείξεις αλλαγής σακούλας και φίλτρου: μας ειδοποιούν όταν φτάνει η ώρα της αλλαγής και μας γλιτώνουν από την έννοια και τα περιττά έξοδα.
  • Ευέλικτα ροδάκια: Είναι σημαντικό να περιστρέφονται εύκολα και να είναι ελαστικά (για ελαχιστοποίηση θορύβου και προστασία δαπέδου).
  • Προστατευτικά πλαϊνά πάνω στη σκούπα για να αποφεύγονται χτυπήματα σε έπιπλα και τοίχους.
  • Χειριστήρια στη λαβή ώστε να αποφεύγουμε το σκύψιμο κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος.
  • Μάρκα: Σημαντικός παράγοντας σε κάθε αγορά ηλεκτρικής συσκευής είναι πάντα η αξιοπιστία της μάρκας. Εμπιστευόμαστε ξανά μάρκες με τις οποίες έχουμε μείνει ευχαριστημένοι.
  • Εγγύηση: Ενημερωνόμαστε για τη διάρκεια της εγγύησης της συσκευής και τη διαδικασία σε περίπτωση βλάβης.
  • Εμφάνιση: Ίσως το λιγότερο σημαντικό από τα χαρακτηριστικά, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Το χρώμα, το σχήμα, η προσεγμένη κατασκευή βοηθάνε κι αυτά με τον τρόπο τους να γίνει μία βαρετή δουλειά λίγο πιο ευχάριστη!
πηγές:coolweb.gr και Άσπα Τσαμαδή (blogger)