ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Βασικοί τύποι πλυντηρίων ρούχων

Οι 2 βασικοί τύποι πλυντηρίων ρούχων είναι τα εμπρόσθιας φόρτωσης και τα άνω φόρτωσης
Στα εμπρόσθιας φόρτωσης η πόρτα του πλυντηρίου είναι στην πρόσοψη της συσκευής, ενώ στα άνω φόρτωσης η πόρτα βρίσκεται στην οροφή της συσκευής. 

Όταν το ζητούμενο είναι η κορυφαία απόδοση, το προβάδισμα σύμφωνα με μετρήσεις παίρνουν τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης. Τα ακριβά πλυντήρια ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή την κατηγορία.
Ωστόσο, το πλεονέκτημα των πλυντηρίων άνω φόρτωσης είναι το ξεκούραστο γέμισμα, καθώς δε χρειάζεται να σκύψεις για να γεμίσεις τον κάδο. Επίσης, βγαίνουν και σε μικρότερες διαστάσεις, οπότε είναι ιδανικά για στενότερους χώρους. Βέβαια, καθώς η χωρητικότητα των περισσότερων μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι μικρή, απευθύνονται σε νοικοκυριά με μικρότερες ανάγκες και ποσότητες ρούχων.

Ξεχωριστή κατηγορία θεωρούνται επίσης και τα slim line πλυντήρια, παρόλο που είναι και αυτά εμπρόσθιας φόρτωσης, αλλά λόγω του περιορισμένου τους βάθους, ξεχωρίζουν! Τέλος υπάρχουν και τα πλυντήρια μικρού μεγέθους, τα επονομαζόμενα mini τα οποία αγοράζουν συνήθως φοιτητές ή άτομα με περιορισμένο χώρο και χαμηλές απαιτήσεις πλύσης.

Τι πρέπει να προσέξω όταν αγοράζω πλυντήριο ρούχων?

Τα βασικά χαρακτηριστικά των πλυντηρίων ρούχων είναι: 
η χωρητικότητα του κάδου
η ενεργειακή κλάση
η απόδοση πλύσης και 
η απόδοση στεγνώματος ή ο αριθμός στοφών

Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν με βάση τα παραπάνω κριτήρια, από τη στιγμή που έχουν καταλήξει στον τύπο του πλυντηρίου. 

Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά ανάλογα με τις ανάγκες και προτεραιότητες του καθένα, τα οποία θα αναλύσουμε πιο κάτω.

Χωρητικότητα Κάδου: Αφορά την χωρητικότητα του πλυντηρίου, υπάρχουν κάδοι από 3 κιλά και φτάνουν έως τα 12 κιλά. Ένας εργένης θα επιλέξει συνήθως 5άκιλο πλυντήριο ενώ μια πολυμελής οικογένεια θα επιλέξει τουλάχιστον 8άκιλο πλυντήριο. Τα 7άκιλα πλυντήρια είναι τα πλυντήρια που βρίσκονται κάπου στο μέσο όρο και κατά συνέπεια έχουν και τις περισσότερες πωλήσεις!

Για τις ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας μια καλή λύση είναι τα πλυντήρια 7 κιλών, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος του κάδου εξασφαλίζει λιγότερες πλύσεις την εβδομάδα, ενώ δεν απαιτούνται πολλές ημέρες αναμονή για να γεμίσει. Την ίδια στιγμή, ένα πλυντήριο 7 κιλών χωράει - αν όχι όλα τουλάχιστον τα περισσότερα - παπλώματα, κουβέρτες, κουρτίνες, ακόμα και βαμβακερά χαλιά, μειώνοντας τις επισκέψεις στα καθαριστήρια.


Ενεργειακή Κλάση: Η ενεργειακή κλάση έχει να κάνει με την κατανάλωση τη πλυντηρίου εν ώρα λειτουργίας. Οι ενεργειακές κλάσεις A+++, Α++ και A+ υπερτερούν έναντι των A, B, C, οι οποίες καταργήθηκαν από την αρχή του 2013. Όσο χαμηλότερη η ενεργειακή κλάση τόσο υψηλότερη η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το αρνητικό με τις καλές ενεργειακές κλάσεις είναι ότι αυξάνουν την τιμή κτήσης του πλυντηρίου, αλλά στην πάροδο του χρόνου επιστρέφουν σιγά σιγά τη διαφορά αυτή μέσω της ΔΕΗ. Επιλέξετε πλυντήρια ρούχων με καλή ενεργειακή κλάση για περισσότερη οικονομία και καθαρότερο περιβάλλον.





Απόδοση Πλύσης: Οι περισσότερες νοικοκυρές δίνουν μεγάλη βάση εδώ. Η απόδοση πλύσης προσδιορίζει το πόσο καλά πλυμένα βγαίνουν τα ρούχα μετά από μία πλύση. Ο καλύτερος δείκτης απόδοσης πλύσης είναι ο A και ο χειρότερος είναι ο G. Όλα τα πλυντήρια διαθέτουν καρτελάκι που αναφέρονται εμφανώς οι αποδόσεις πλύσης, στεγνώματος, αλλά και η ενεργειακή του κλάση.

Απόδοση Στυψίματος: Η απόδοση στυψίματος έχει να κάνει με το πόσο στεγνά ή υγρά θα βγουν τα ρούχα μετά την πλύση. Η απόδοση στυψίματος συνδέεται άμεσα και με τον αριθμό στροφών. Όσο πιο γρήγορα μπορεί να περιστραφεί ο κάδος τόσο πιο στεγνά βγαίνουν τα ρούχα λόγω της φυγοκέντρισης. 

Η ύπαρξη υψηλού αριθμού στροφών συνηγορεί υπέρ μιας ποιοτικότερης και ανθεκτικότερης κατασκευής. Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.600 στροφών, το οποίο σημαίνει ότι ο κάδος περιστρέφεται μεταξύ 800 και 1.600 στροφών το λεπτό. Όταν οι στροφές είναι υψηλές, τα ρούχα βγαίνουν από τον κάδο στεγνότερα και έτσι μειώνεται η ώρα που απαιτείται για το στέγνωμα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν το στέγνωμα γίνεται σε στεγνωτήριο, γιατί εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι το πολύ έντονο στύψιμο ενδέχεται να φθείρει τα ρούχα, και για αυτό υπάρχουν τα προγράμματα για ευαίσθητα, μάλλινα κ.α. που κρατούν τον αριθμό των στροφών χαμηλά. Πολλά μοντέλα έχουν ξεχωριστό κουμπί για τις στροφές, για να μπορούμε να παρέμβουμε εμείς οι ίδιοι.
Αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας πάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου έχουμε ήλιο και ζέστη, τα πλυντήρια 1.000 στροφών το λεπτό προσφέρουν μια καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Αν ωστόσο χρησιμοποιείτε συχνά στεγνωτήριο, προτιμήστε να επενδύσετε σε ένα πλυντήριο με πάνω από 1.200 στροφές. Το επιπλέον κόστος αγοράς του πλυντηρίου θα αποσβεστεί από τους χαμηλότερους λογαριασμούς του στεγνωτηρίου.

Στάθμη θορύβου Αν και μάλλον κανείς δεν θα σκεφθεί να επιλέξει κάποιο μοντέλο πλυντηρίου επειδή είναι αθόρυβο, σίγουρα είναι κάτι που θα το εκτιμήσει αν έχει νυχτερινό ρεύμα και πλένει τα ρούχα του το βράδυ.
Αν έχετε ευαισθησία στους θορύβους καλό θα είναι να προσέξετε τη στάθμη θορύβου στο πλυντήριό. Τα χαμηλά decibels (db) συνεπάγονται και ήσυχη λειτουργία. Για χαμηλή στάθμη θορύβου επιλέξτε πλυντήριο που παράγει 50 db και κάτω κατά τη διαδικασία πλύσης και 70 db και κάτω κατά τη διαδικασία στυψίματος.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το θόρυβο, είναι η τοποθέτηση του πλυντηρίου. Αν ένα πλυντήριο δεν πατάει καλά και με τα τέσσερα πόδια, εκτός του ότι θα μετακινείται, παράγει και περισσότερο θόρυβο.

Επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Πλάτος

Καθώς η έλλειψη χώρου στα σύγχρονα διαμερίσματα είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του μεγέθους του πλυντηρίου, ξεκινήστε μετρώντας τις διαστάσεις του χώρου που θα φιλοξενήσει τη συσκευή σας.
Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν πλάτος 60 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και πλυντήρια μέχρι 70 εκ. πλάτος, αλλά και μικρότερα στα 40 εκ. ή 45 - 55 εκ., τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω φόρτωσης. Φυσικά, ο χώρος που διαθέτετε για να φιλοξενήσει τη συσκευή θα σας υπαγορεύσει και το μέγεθός της.

Τοποθέτηση (Ελεύθερο/εντοιχιζόμενο)

Το εντοιχιζόμενο πλυντήριο ρούχων δεν είναι το ίδιο δημοφιλές με το εντοιχιζόμενο πλυντήριο πιάτων, ίσως γιατί ο κατ’ εξοχήν χώρος φιλοξενίας του εξακολουθεί να είναι το μπάνιο και όχι η κουζίνα. Παρόλα αυτά, στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα που είναι σε θέση να εντοιχιστούν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πλυντηρίων ρούχων είναι τα ελεύθερα.

Ηλεκτρονικά προγράμματα

Χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτουν, τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων μπορούν να κάνουν όλο πιο εύκολη τη ζωή μας. 

Μια από τις βασικότερες «έξυπνες» λειτουργίες είναι η αυτόματη αναγνώριση των δεδομένων πλύσης, όπως εκείνη του αυτόματου ζυγίσματος. Χάρη σε ειδικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται το βάρος του φορτίου, αλλά και το βαθμό του λερώματος, γίνεται χρήση της ανάλογης ποσότητας νερού και απορρυπαντικού.

Επίσης τα περισσότερα μοντέλα έχουν χρονοδιακόπτη με καθυστέρηση έναρξης πλύσης.
Xρήσιμος είναι ο προγραμματισμός λειτουργίας του πλυντηρίου για να μπορείτε να μετατοπίσετε την ώρα έναρξης ή/και να εκμεταλλευθείτε το ωράριο νυχτερινής λειτουργίας.

Επίσης αρκετά πλυντήρια διαθέτουν ειδικά προγράμματα για εξειδικευμένες περιπτώσεις. 
• Προγράμματα σύντομης ή γρήγορης πλύσης για φρεσκάρισμα ρούχων που δεν έχουν λερωθεί έντονα
• Προγράμματα για ευαίσθητα (πλύσιμο στο χέρι) και μάλλινα
• Προγράμματα φρεσκαρίσματος ρούχων
• Μία οικογένεια, που συχνά χρειάζεται να βάλει δύο  πλυντήρια το ένα μετά το άλλο, θα έχει πρακτικό όφελος      από την τεχνολογία TurboWash  ενός πλυντηρίου, η οποία  μειώνει τον χρόνο πλύσης.

Μερικές συσκευές πλυντηρίων χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με άλλα. Την πληροφορία σχετικά με την κατανάλωση νερού μπορείτε να την αναζητήσετε στην ενεργειακή ετικέτα της συσκευής.

Η τεχνολογία ατμού υψηλής θερμοκρασίας έρχεται να καινοτομήσει σημαντικά στα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων, καθώς υπόσχεται υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνα και δύσκολους λεκέδες χωρίς να ταλαιπωρεί τα υφάσματα

Έξυπνη καινοτομία αποτελεί και η τεχνολογία φυσαλίδων αφρού, που διαλύει τέλεια το απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας αέρα και νερό. Οι φυσαλίδες αυτές διεισδύουν καλύτερα στις ίνες των ρούχων από τον παραδοσιακό αφρό. Έτσι, οι λεκέδες απομακρύνονται ευκολότερα, τα υπολείμματα απορρυπαντικού πάνω στα ρούχα ελαχιστοποιούνται, ενώ υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το πλύσιμο μπορεί να γίνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Διπλή παροχή νερού (ζεστό και κρύο)

Ορισμένα πλυντήρια διαθέτουν 2 παροχές νερού. Μια για κρύο νερό και μια για ζεστό(από τον ηλιακό  θερμοσίφωνα). Με αυτή την προσέγγιση επιτυχαίνουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία κατά τη διάρκεια της πλύσης, μιας και το πλυντήριο δεν καταναλώνει ρεύμα για να ζεστάνει το νερό.

Φορά ανοίγματος πόρτας


Πολλά πλυντήρια διαθέτουν μεγαλύτερο άνοιγμα πόρτας για ευκολότερο άδειασμα του φορτίου. Ελέγξτε, επίσης, από ποια πλευρά ανοίγει η πόρτα. Εάν το πλυντήριό σας θα τοποθετηθεί σε κάποια γωνία, η λεπτομέρεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς.