ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Φυσικό αέριο, αξίζει;


 Όποιος καλείται να επιλέξει καύσιμο για την θέρμανση της κατοικίας του και ζει σε περιοχή όπου είναι δυνατή η σύνδεση με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψη την επιλογή του φυσικού αερίου και να το σκεφτεί καλά πριν την απορρίψει.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα τα οποία είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς:
  1. Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο σταθερής ποιότητας που όχι μόνο δεν απαιτεί ανεφοδιασμό, αλλά καλούμαστε να το πληρώσουμε μετά την κατανάλωση του σε αντίθεση με το πετρέλαιο.
  2. Είναι οικονομικότερο κατά τουλάχιστον 20% από το πετρέλαιο.
  3. Η εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί κατασκευή καπνοδόχου.
  4. Η συντήρηση που απαιτούν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι ευκολότερη, οικονομικότερη και πιο καθαρή από ότι στο πετρέλαιο.
  5. Η επιλογή ενός επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου δεν απαιτεί χώρο λεβητοστασίου.
  6. Το φυσικό αέριο παρέχει υψηλότατο επίπεδο άνεσης, υψηλότερο ακόμη και από αυτό του πετρελαίου, ειδικά στις αυτόνομες εγκαταστάσεις όπου ο λέβητας αερίου εκτός από θέρμανση παράγει και ζεστό νερό χρήσης.
Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν την επιλογή του φυσικού αερίου μια πολύ δελεαστική πρόταση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο καύσιμο.

Σύγκριση κόστους θέρμανσης με φυσικό αέριο έναντι άλλων πηγών.

Όπως προαναφέραμε, το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, και αυτό συμβαίνει συνήθως σε κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης.
Σε αυτόνομες εγκαταστάσεις με επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου, η οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερη, για μια σειρά λόγους όπως:
  1. Οι λέβητες φυσικού αερίου που πωλούνται από τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά είναι υποχρεωτικά λέβητες που διαθέτουν τεχνολογία συμπύκνωσης καυσαερίων. Έτσι όταν αντικαθιστούμε τον υφιστάμενο λέβητα με λέβητα φυσικού αερίου, κερδίζουμε όχι μόνο λόγω της αλλαγής σε φθηνότερο καύσιμο, αλλά και λόγω της αναβάθμισης του παρωχημένου μας εξοπλισμού με εξοπλισμό πολύ μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης.
  2. Για να ολοκληρωθεί η σύνδεση με την εταιρία παροχής φυσικού αερίου, είναι υποχρεωτική η υποβολή μελέτης, ο έλεγχος της μελέτης αυτής από την ΕΠΑ, και αυτοψία από υπάλληλο της ΕΠΑ πριν την έναυση. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κατασκευή μιας εγκατάστασης με φυσικό αέριο περιλαμβάνει την εμπλοκή μηχανολόγου μηχανικού και επιβλέποντος μηχανικού από πλευράς ΕΠΑ, πράγμα που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις πετρελαίου όπου συνήθως τις εργασίες αναλαμβάνει ένας υδραυλικός ο οποίος κατασκευάζει ότι αυτός νομίζει σωστό (και φθηνό), πράγμα που πολλές φορές είναι εις βάρος της απόδοσης της εγκατάστασης.
  3. Επιπλέον των παραπάνω, στις περιπτώσεις αυτόνομης θέρμανσης όπου ο λέβητας εκτός από νερό θέρμανσης παράγει και ζεστό νερό χρήσης, η οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού ο λέβητας μας παράγει ζεστό νερό on demand την στιγμή που το χρειαζόμαστε, και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε ένα ολόκληρο δοχείο με ζεστό νερό ασχέτως του αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι όπως γίνεται με τα μπόιλερ που συνήθως εγκαθίστανται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης που χρησιμοποιούνται άλλα καύσιμα.
  4. Το φυσικό αέριο είναι σαφώς ακριβότερο καύσιμο από την βιομάζα (ξύλο και πέλλετ), μας παρέχει όμως πολύ υψηλότερο επίπεδο άνεσης, αφού δεν ασχολούμαστε συνεχώς με τον ανεφοδιασμό του λέβητα, δεν χρειαζόμαστε αποθηκευτικό χώρο και γλιτώνουμε την βρωμιά.
  5. Σε σύγκριση με το ρεύμα, το φυσικό αέριο είναι σαφώς φθηνότερο καύσιμο (όπως και το πετρέλαιο) και αν προσθέσουμε στο κόστος θέρμανσης και το κόστος θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης, η υπεροχή του φυσικού αερίου είναι συντριπτική.
  6. Τέλος, η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι ακριβότερη σε σχέση με την θέρμανση με αντλία θερμότητας (περίπου 20% με τις σημερινές τιμές καυσίμων λαμβάνοντας υπ' όψη και την θέρμανση ζεστού νερού χρήσης), αλλά το κόστος ενός λέβητα φυσικού αερίου (850? ~ 1400? με το ΦΠΑ για λέβητες 24kW) είναι σαφώς χαμηλότερο από το κόστος αγοράς μιας υψηλού βαθμού αντλίας θερμότητας (3.000? ~ 5.000? για αντλίες θερμότητας ~12kW) και ο χρόνος απόσβεσης της διαφοράς τιμής (του επιπλέον κόστους των 2.000? ~ 3.000? είναι πολύ μεγάλος, αφού τα έξοδα θέρμανσης με τον λέβητα φυσικού αερίου είναι ήδη πολύ λίγα.

Διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου

Η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι πολύ απλή και απαιτεί ελάχιστη εμπλοκή του ενδιαφερόμενου.
  1. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καλέσει στα τηλέφωνα της αρμόδιας εταιρίας φυσικού αερίου και να δηλώσει την πρόθεση του να συνδεθεί με το δίκτυο.
  2. Ένας μηχανικός της ΕΠΑ πραγματοποιεί επιτόπου επισκόπηση, σημαδεύει το σημείο τοποθέτησης του μετρητή αερίου και υποβάλλει οικονομική προσφορά στον ενδιαφερόμενο με τα έξοδα σύνδεσης (τέλη σύνδεσης και εγγύηση). Εφόσον η προσφορά είναι αποδεκτή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υπογράψει συμφωνητικό με την εταιρία φυσικού αερίου και να πληρώσει τα έξοδα σύνδεσης.
  3. Ο ενδιαφερόμενος ζητά προσφορές από εταιρίες κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και επιλέγει την εταιρία που θα αναλάβει να κατασκευάσει την εγκατάσταση.
  4. Η ανάδοχος εταιρία αναλαμβάνει την σύνταξη της μελέτης φυσικού αερίου και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι την έναυση της εγκατάστασης χωρίς εμπλοκή του πελάτη.
  5. Σε υφιστάμενες οικοδομές με κεντρική θέρμανση, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδεθεί κάποιος με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι να λάβει έγκριση από την γενική συνέλευση της οικοδομής.

Συμπεράσματα

Τελειώνοντας, θα έλεγε κανείς ότι η επιλογή του φυσικού αερίου είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή για την θέρμανση της κατοικίας μας που μας εξασφαλίζει ότι θα κατασκευάσουμε μια εγκατάσταση θέρμανσης που θα λειτουργεί οικονομικά και με ασφάλεια για πολλά χρόνια.
πηγή: Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων