ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ

Τι πρέπει να ξέρουμε για να φωτίσουμε σωστά το σπίτι μας

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά είδη φωτισμού και όχι μόνο ένα. Επίσης είναι γνωστό ότι ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους χώρους μέσα στο σπίτι, από το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο, το καθιστικό μέχρι και την κουζίνα!
Όταν αποφασίζουμε να διακοσμήσουμε ένα χώρο κάνουμε μελέτες, διαλέγουμε υλικά και αντικείμενα και καταβάλουμε προσπάθεια για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω όμως μπορεί να πέσουν στο κενό αν δεν λάβουμε υπόψη μας το σημαντικότερο ίσως τομέα της διακόσμησης: το φωτισμό.

Το φως είναι μεγάλο πράγμα! Το φως όμως δεν επηρεάζει μόνο το χρώμα αλλά και τη φόρμα των αντικειμένων, καθώς και τη διάθεσή μας!
Έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το χώρο μας και η λάθος αντιμετώπισή του μπορεί ακόμα και να τον καταστρέψει αισθητικά. Εμείς εδώ θα πούμε μερικά πράγματα που αφορούν στο πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του φωτισμού για να αναδείξουμε το σπίτι μας.


Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το φως που μας παρέχει ο “μεγάλος λαμπτήρας”, ο ζωοδότης ήλιος. Το φυσικό φως είναι η καλύτερη πηγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα φωτισμού! Για αυτό και πρέπει να φροντίζουμε τα σπίτια μας να έχουν σωστό προσανατολισμό και μεγάλα ανοίγματα για να απολαμβάνουμε το δώρο του ήλιου.

Τι γίνεται όμως όταν ο ήλιος δύει; Ανάβουμε τα φώτα! Έτσι πρέπει να ξέρουμε πως διακρίνουμε, σύμφωνα με τις πηγές φωτός, 3 είδη φωτισμού τα οποία είναι :
- Ο άμεσος φωτισμός, ο οποίος είναι κατευθυνόμενος σε συγκεκριμένα σημεία.
Τέτοιο φωτισμό μας δίνουν τα σποτ, οι προβολείς,τα φωτιστικά γραφείου και οι απλίκες έργων τέχνης. Πρόκειται για ένα είδος σκληρού φωτισμού που το χρησιμοποιούμε για έμφαση σε ορισμένα σημεία του χώρου και πρέπει να αποφεύγεται σαν κύριος φωτισμός. Αυτό γιατί τα έντονα κοντράστ ανάμεσα στις φωτισμένες και στις σκιασμένες επιφάνειες, ενώ δημιουργούν θεατρικότητα, κουράζουν πολύ τα μάτια και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου.
- Ο έμμεσος φωτισμός που χρησιμοποιεί επίπεδες επιφάνειες σαν κάτοπτρα για να φωτίσει το χώρο.
Σε αυτό το είδος ανήκουν οι απλίκες τοίχου, οι πλαφονιέρες ταβανιού, οι λάμπες με καπέλο και τα φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι. Ένας άλλος πολύ διαδεδομένος τρόπος έμμεσου φωτισμού είναι και ο κρυφός φωτισμός. Με τον έμμεσο φωτισμό έχουμε ατμοσφαιρικό και μαλακό αποτέλεσμα, που δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση. Ενώ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο τρόπο για να φωταγωγηθεί ένας χώρος πολλές φορές είναι τόσο επαρκής που πρωταγωνιστεί στην διακόσμηση του.
- Ο διάχυτος φωτισμός που είναι και ο κύριος φωτισμός ενός χώρου.
Οι πηγές που χρησιμοποιούμε για να τον έχουμε είναι κυρίως τα κρεμαστά φωτιστικά (από πολυελαίους έως και μινιμαλιστικές φωτιζόμενες σφαίρες) αλλά και διάφορες επιτραπέζιες λάμπες ή φωτιστικά δαπέδου. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει οποιαδήποτε πηγή φωτός για να ονομαστεί διάχυτη, είναι να αφήνει το φως να αναπτυχθεί γύρω της σε 360° δηλαδή σε μια νοητή σφαίρα που φωτίζει ανεμπόδιστα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ένας σωστά φωτιζόμενος χώρος καλό είναι να περιέχει και τα 3 είδη φωτισμού για να υπάρχει αρμονία, έμφαση και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να φωτίσουμε σωστά όλα τα δωμάτια του σπιτιού μας;

Τύπος λαμπτήρων


Ανάμεσα στον ψυχρό ή τον θερμό φωτισμό, το Φενγκ Σούι συστήνει κατηγορηματικά το θερμό, φιλόξενο και ευχάριστο φως που παράγουν οι λάμπες πυράκτωσης. Δεν αλλοιώνουν τα χρώματα, δεν δίνουν αρρωστημένη, ωχρή ή πρασινίζουσα χροιά στο δέρμα και είναι αντικαταθλιπτικές. Μπορεί η χρήση τους να αντίκειται στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, όμως ακόμα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την αντικατάστασή τους επισημαίνοντας ότι οι νέες οικονομικές λάμπες αλλοιώνουν τα χρώματα των έργων τους. Οι λαμπτήρες αλογόνου μπορούν να προτιμηθούν για διάβασμα ή τονισμό ορισμένων σημείων.

Ρύθμιση της έντασης


Οι ροοστάτες αυξομείωσης της έντασης του φωτός είναι πολύ χρήσιμοι, φτιάχνουν στη στιγμή την ατμόσφαιρα που θέλεις και προσαρμόζουν τον φωτισμό στην εκάστοτε διάθεσή σου. Επίσης βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

1. Βοηθητικοί χώροι (χωλ-διάδρομοι)
Στην είσοδο (χωλ) και στους διαδρόμους η ανάγκη φωτισμού είναι μικρότερης σημασίας, λόγω του ότι σε αυτούς τους χώρους η παραμονή μας είναι περιορισμένης διάρκειας. Για αυτό και διαλέγουμε άμεσες πηγές φωτισμού όπως τα σποτ για θεατρικότητα και εντυπωσιασμό, αλλά και έμμεσες πηγές, όπως κρυφούς φωτισμούς και απλίκες τοίχου για μαλακό αποτέλεσμα.

Αν πάλι θέλεις να κάνεις αυτό το κάτι παραπάνω, ο Hanoosh προτείνει την εγκατάσταση κάποιου vintage φωτιστικού σε συνδυασμό με τον ανάλογο διακοσμητικό λαμπτήρα Έντισον, σαν αυτό που διακρίνεται στην επόμενη φωτογραφία .


2. Καθιστικό
Το “κέντρο” του σπιτιού μας πρέπει να είναι άρτια φωτισμένο και εδώ έχουν θέση τα πάντα! Χρειάζονται πηγές διάχυτου, έμμεσου και άμεσου φωτισμού για να αναδείξουμε τη διακόσμηση αλλά και για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Ανάλογα και με το στιλ που θα επιλέξουμε, χρησιμοποιούμε κρεμαστά φωτιστικά στο κέντρο του χώρου, απλίκες στους τοίχους, λάμπες σε γωνίες, σποτ που δίνουν έμφαση σε έργα τέχνης και αντικείμενα.
Επίσης, μπορείτε να χρησιμο­ποιήσετε φωτισμό κρυμ­μένο πίσω ή κάτω από γυψοσα­νίδες (κρυφός φω­τι­σμός). Τέλος, μην ξεχνάτε το φωτισμό μια άλλης εποχής, που θα επιτευχθεί με τα κεριά, ίσως την πιο ατμοσφαιρική μορφή φωτισμού από οποιαδήποτε άλλη.  
 Άλλωστε άλλος φωτισμός χρειάζεται σε μια γιορτή, άλλος για μια χαλαρή βραδιά με φίλους και άλλος να δούμε μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ...


3. Τραπεζαρία
Εδώ πρωταγωνιστής είναι το κρεμαστό φωτιστικό που διαθέτει ροοστάτη, ώστε να ικανοποιούνται και όσοι επιθυμούν ρομαντικό δείπνο και όσοι θέλουν να βλέπουν πεντακάθαρα τι τρώνε.. Είναι απαραίτητο πάνω από το τραπέζι για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους. Η τελευταία τάση προστάζει το φωτιστικό να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, 75 με 80 cm από την επιφάνεια του τραπεζιού. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως “φοράει” άμεσο φωτισμό που φωτίζει κατευθείαν την επιφάνεια του. Ακόμα όμως και τα φωτιστικά διάχυτου φωτισμού καλό είναι να κατεβαίνουν σχετικά πιο χαμηλά στην τραπεζαρία γιατί δείχνουν πιο όμορφα σε συνδυασμό με το τραπέζι.

4. Κουζίνα


Διαλέγουμε φωτιστικά διάχυτου φωτισμού για το ταβάνι που καλύπτουν τις ανάγκες όλου του χώρου. Δεν ξεχνάμε όμως πως χρειαζόμαστε και φως κάτω από τα ψηλά ντουλάπια για να εξυπηρετούνται οι εργασίες που γίνονται πάνω στον πάγκο. Εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σποτ, λάμπες φθορίου, αλλά και ταινίες LED, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε σύμφωνα με το ύφος της κάθε κουζίνας.

5. Κρεβατοκάμαρα
Σε όλα τα υπνοδωμάτια ο φωτισμός καλό είναι να έχει χαλαρή διάθεση, έτσι οι λάμπες έμμεσου φωτισμού είναι αυτές που προτιμάμε. Πολύ όμορφο αποτέλεσμα έχουν οι απλίκες τοίχου, φωτιστικά στο προσκέφαλο, μικρά φωτιστικά στα κομοδίνα και τα φωτιστικά δαπέδου, αλλά και ένας κρυφός φωτισμός που θα αναδείξει το σχήμα του δωματίου και θα μαλακώσει τις γραμμές του. Σαφέστατα και ένα κρεμαστό φωτιστικό χρειάζεται για περισσότερο φως όταν ντυνόμαστε αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι υψηλής έντασης.
Στα παιδικά υπνοδωμάτια που συνήθως περιλαμβάνουν και χώρο μελέτης χρειάζεται τόσο ο δυνατότερος φωτισμός (γλυκός και όχι επιθετικός) από το ταβάνι αλλά και κάποιο φωτιστικό γραφείου που να παράγει άμεσο φωτισμό και θα βοηθάει τα παιδιά να διαβάσουν.

Για τα μωρά, ο φωτισμός στο δωμάτιό τους δεν πρέπει να είναι έντο­νος. Τα δυνατά φώτα μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό στο βρέφος.
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο φωτισμός πρέπει να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τους λευκούς κλασικούς λαμπτήρες που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι με εκείνους που εκπέμπουν κίτρινο φως. Αυτός ο φωτισμός δεν κουράζει τα παιδιά και τους επιτρέπει να παίζουν άνετα και ευχάριστα.
Για παιδιά σχολικής ηλικίας, πέρα από αυτόν το γενικό φωτισμό, πρέπει να υπάρχει στο γραφείο τους ένα ευλύγιστο πορτατίφ με το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας και να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφουν ή διαβάζουν τα παιδιά. Δώστε σημασία, επίσης, στην ποιότητα κατασκευής του, ώστε
να μην υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Πρέπει να αποτελείται από υλικό που να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Προσέξτε κατά την αγορά του να έχει την ένδειξη CE, σήμα που δηλώνει ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης.


Ειδικότερα ο ιδανικός φωτισμός για διάβασμα:
 Ο σωστός φωτισµός σε χώρους µελέτης αποτελεί βασική προϋπόθεση για ξεκούραστο και αποδοτικό διάβασµα, καθώς διευκολύνει τα µάτια, µας κάνει πιο δηµιουργικούς και βελτιώνει τη διάθεσή µας. Είτε πρόκειται για το διάβασµα ενός βιβλίου είτε για κάποια εργασία στον υπολογιστή, ο φωτισµός στο χώρο µας θα πρέπει να διαθέτει εξαιρετική χρωµατική απόδοση, κατάλληλη φωτεινότητα και να είναι οµοιόµορφος ώστε να αποφεύγεται η κόπωση των µατιών. Επιπλέον, πρέπει να είναι ευέλικτος και να περιλαµβάνει αρκετές φωτιστικές πηγές, καθώς και φυσικό φως – όπου είναι δυνατό. Στην περίπτωση που χρησιµοποιούµε φωτιστικό γραφείου, καλό είναι να το τοποθετούµε σε κατάλληλο σηµείο ώστε να αποφεύγονται τυχόν ενοχλητικές αντανακλάσεις. Εξίσου σηµαντική είναι και η ποιότητα του σωστά κατευθυνόµενου φωτός. Σαν γενικό κανόνα θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε ότι το ιδανικό χρώµα φωτισµού για διάβασµα είναι το λευκό και το ψυχρό φως (χρωµατική απόδοση) από 4000Κ έως 6500Κ), ενώ η απόδοση φωτισµού θα πρέπει να είναι περίπου 500LM. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάµε και τo θέµα της εξοικονόµησης ενέργειας. Γι’ αυτό προτιµάµε λαµπτήρες LED οι οποίοι µειώνουν την κατανάλωση, έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής και δεν εκπέµπουν θερµότητα όπως οι κοινές λάµπες για διάβασµα.
 Εάν είστε δεξιόχειρες, τότε το φως πρέπει να έρχεται από αριστερά προκειμένου να αποφεύγονται οι σκιές. Για τους αριστερόχειρες ισχύει το αντίθετο. 

6. Λουτρό


Φωτίστε σωστά το μπάνιο σας

 
Τα κομψά φωτιστικά μπάνιου  είναι τέλεια στεγανοποιημένα και κατάλληλα για περιβάλλοντα με υγρασία. Το μπάνιο χωρίζεται σε τρεις ζώνες υγρασίας, γι' αυτό και τα φωτιστικά μας διαθέτουν βαθμό προστασίας IP23, IP44 ή IP65. Δεδομένου ότι η ασφάλεια και η υγεία σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά και την απόδοση των φωτιστικών μας.
Εδώ καλό είναι να προτιμήσουμε πηγές διάχυτου φωτισμού που θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά του καθρέπτη και θα μας βοηθήσουν να εξομαλύνουμε τις σκιές στο πρόσωπο. Έτσι οι άντρες θα ξυρίζονται άνετα, χωρίς ενοχλητικά κοψίματα και οι γυναίκες θα βάφεστε εύκολα, χωρίς να κάνετε υπερβολές που δεν σας κολακεύουν λόγω κακού φωτισμού. Αν το μπάνιο είναι μεγάλο είναι απαραίτητη και μια πηγή διάχυτου φωτισμού στο ταβάνι ή ένας 
κρυφός που θα παρέχει έμμεσο φωτισμό.
Το ντους είναι η δεύτερη περιοχή όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φωτισμό. Τοποθετήστε ένα ή δύο χωνευτά σποτ με βαθμό προστασίας IP65 στο ντους και δίπλα στην μπανιέρα.
Αν τοποθετήσετε ροοστάτες, θα μπορείτε να ελέγχετε πλήρως την ποσότητα του φωτός που χρειάζεστε κάθε στιγμή.


7.Εσωτερικές σκάλες

Η σκάλα πρέπει να φωτίζεται καλά, με διάχυτο, έντονο φωτισμό, για την αποφυγή ατυχημάτων. Τα φωτιστικά πρέπει να τοποθετούνται στο πάνω μέρος της σκάλας, ή στον τοίχο της σκάλας ώστε να επικεντρώνονται στα σκαλιά και να δημιουργούν τις κατάλληλες φωτοσκιάσεις που οριοθετούν και ξεχωρίζουν τα σκαλοπάτια.


Συμπληρωματικά μπορούμε να προσθέσουμε χαμηλά στα σκαλοπάτια και φωτιστικά  προσανατολισμού ή κατεύθυνσης 




Ψυχρός φωτισμός
Σε όλα τα παραπάνω καλό είναι να προσθέσουμε ότι το φως χωρίζεται σε ψυχρό και θερμό και την ανάλογη “θερμοκρασία” χρησιμοποιούμε σε διαφορετικές περιπτώσεις.
 
Το ψυχρό φως κάνει τους χώρους απόκοσμους, μυστηριακούς και δημιουργεί περίεργη διάθεση, συνήθως αρνητική. Παρόλα αυτά αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Θερμός φωτισμός
Το θερμό, που προτιμούμε συνήθως είναι φιλικό, αισιόδοξο και αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα.

Καταλαβαίνετε όμως πως σε κάποιους χώρους ίσως χρειάζονται και ψυχρά και θερμά φώτα. Και από την άλλη, όπως λέω πάντα, στη διακόσμηση, όλα εξαρτιούνται από το προσωπικό γούστο...

Ο καλός φωτισμός
• Δεν κουράζει τα μάτια.
• Μας κάνει πιο δημιουρ­γικούς και παραγωγικούς.
• Βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Ο κακός φωτισμός
• Είναι θαμπός, πολύ έντονος ή πολύ χαμηλός.
• Προκαλεί εκνευρισμό, πονο­κεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες.
• Αποδιοργανώνει τη σκέψη.
• Προδιαθέτει για ατυχήματα. 


Η κατάλληλη για το περιβάλλον σας θερμοκρασία χρώματος

Αν έχετε αντικαταστήσει ποτέ ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως με έναν λαμπτήρα φθορισμού και παρατηρήσατε πόσο ‘‘κρύο‘‘, απωθητικό, ή εντελώς άσχημο φάνηκε το δωμάτιο μετά την αναβάθμιση στα φώτα τότε έχετε βιώσει πόσο δραματικά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και τη διάθεση η θερμοκρασία χρώματος. Τα πάντα σε ένα δωμάτιο επηρεάζονται από την πηγή φωτός στο χώρο αυτό. Έναν τοίχο που δείχνει άσπρος υπό μια πηγή φωτός 3200K, μπορεί να τον δείτε πράσινο υπό μια πηγή φωτός 4000K. Ο ίδιος τοίχος κάτω από μια πηγή φωτός 2500K μπορεί να φαίνεται κίτρινος.
Αυτός είναι ο λόγος που οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συμβουλεύουν να τοποθετήσετε πρώτα τα φωτιστικά στοιχεία και να επιλέξετε λαμπτήρες, και κατόπιν να βάψετε και να τοποθετήσετε τα έπιπλα σ’ ένα δωμάτιο. Το χρώμα που θα επιλέξετε στο χρωματοπωλείο που φωτίζεται από λάμπες φθορισμού μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετικό όταν το κοιτάξετε κάτω από τις λάμπες που έχετε στο σπίτι», λέει ο Cory Bergeron, ένας δημιουργός επαγγελματικών βίντεο. Το μόνο διαφορετικό πράγμα στις τέσσερις όψεις του ίδιου υπνοδωματίου είναι η θερμοκρασία χρώματος που εκπέμπουν οι λαμπτήρες LED. Η εμφάνιση ενός δωματίου από τη μία, η θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων του από την άλλη, μπορεί να έχουν κάποιες μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις στον τρόπο που ζει κανείς και εργάζεται στο χώρο αυτό.
Ο Danyelle Kukuk, διευθυντής παραγωγής και κατηγοριοποίησης προϊόντων για την εταιρία Batteries Plus Bulbs, λέει ότι οι λαμπτήρες που προσομοιάζουν στο φως της ημέρας (στην κλίμακα μεταξύ 5000K και 6500K) είναι όλο και πιο δημοφιλής σε μια σειρά από δωμάτια. Σημειώνει: «Ορισμένοι πελάτες προτιμούν να έχουν στις κρεβατοκάμαρές τους λαμπτήρες που ‘βγάζουν‘ φως ημέρας, επειδή το χρώμα αυτό δίνει την αίσθηση της ημέρας και τους βοηθά στο γρήγορο πρωινό ξύπνημα σε σχέση με το μαλακό-λευκό και νωχελικό φως που εκπέμπουν οι ‘‘θερμοί‘‘ λαμπτήρες. Επίσης, πολλά από τα φώτα ανάγνωσης στην αγορά, ‘βγάζουν’ φως ημέρας, καθώς το χρώμα παρέχει μεγάλη αντίθεση μεταξύ μαύρου τόνου σε λευκό ή υπόλευκο χαρτί, πράγμα που καθιστά το διάβασμα ευκολότερο για τα μάτια.
Ο Kukuk λέει επίσης πως οι λαμπτήρες με φως της ημέρας είναι δημοφιλείς και στα μπάνια, επειδή είναι πιο εύκολο για τις γυναίκες να δούνε πως δείχνει το μακιγιάζ τους στο εξωτερικό φως. Ορισμένες μελέτες λένε πως το φως στα μπλε τμήματα του φωτιστικού φάσματος μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε το πρωί, καθιστώντας τους λαμπτήρες με ψυχρό-λευκό και με φως ημέρας ιδιαίτερα κατάλληλους για υπνοδωμάτια.
Ανεξαρτήτως του τι θα κάνετε για να αλλάξετε τον φωτισμό γύρω σας, να θυμάστε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τη διάθεσή σας και τη γενική υγεία σας. «Το φως μπορεί να κάνει ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημά σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά», λέει η Sally Augustin, Ph.D., με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Ψυχολογία.
Πώς να ρυθμίσετε αρμονικά τη θερμοκρασία χρώματος στο σπίτι σας
Υπάρχουν μερικές δημοφιλείς βασικές στρατηγικές επιλογής των λαμπτήρων για το σπίτι. Ίσως το πιο σύνηθες είναι να επιλέξετε μια θερμοκρασία χρώματος που σας αρέσει, μάλλον στο φάσμα του ‘θερμού‘ φωτός, και να τοποθετήσετε τέτοιους λαμπτήρες σε όλο το σπίτι. Αυτό έχει το πλεονέκτημα του ομοιόμορφου φωτισμού σε ολόκληρο το σπίτι, κάτι που κάνει την μετάβαση από το ένα δωμάτιο στο άλλο πιο αρμονική. Εναλλακτικά, ‘θερμοί‘ λαμπτήρες μπορούν να χρησιμοποιούνται για τον βασικό φωτισμό στο σαλόνι, την τραπεζαρία τα υπνοδωμάτια και τους διαδρόμους, και λαμπτήρες ‘ψυχρού‘ ή ημερήσιου φωτισμού μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σημεία όπου χρειάζεται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια.
Στα μπάνια, το γκαράζ, τα γραφεία, την κουζίνα (κάποια σταθερά φωτιστικά πάνω από χώρους εργασίας), τα εστιασμένα φώτα ανάγνωσης ή τα επικεντρωμένα σε κάποιο θέμα, είναι όλα φωτιστικά που ο καταλληλότερος λαμπτήρας για αυτά είναι θερμοκρασίας χρώματος ‘λευκό-ψυχρό‘ ή φωτισμού ημέρας. Δεν υπάρχουν βεβαίως αυστηροί κανόνες σχετικά με τα είδη των λαμπτήρων που θα χρησιμοποιηθούν. Το βασικό είναι να πειραματιστείτε για να δείτε ποια φώτα δείχνουν καλύτερα για εσάς σε κάθε φωτιστικό του σπιτιού.
Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Χάρη στην άνοδο των LED, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα χρωμάτων από ότι ήταν διαθέσιμο μέσω άλλων τεχνολογιών, η αρμονική ρύθμιση του χρώματος φαίνεται πως ενδιαφέρει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που αναζητούν να ορίσουν το φωτιστικό ύφος του χώρου τους, μέσω του σχεδιασμού φωτισμού. Η επιλογή επίσης της τεχνολογίας των ρυθμιζόμενων λαμπτήρων προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα να σας απαλλάξει από την υποχρέωση να διαλέξετε ένα μόνο λαμπτήρα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού.
Σύμφωνα με την Catherine Feliz, διευθύντρια προϊόντων φωτισμού της Philips, το σύστημα Hue έχει τέσσερις προκαθορισμένες ενσωματωμένες επιλογές για τη θερμοκρασία χρώματος: για χαλάρωση, για ανάγνωση, να συγκέντρωση και για δραστηριότητα. Επομένως αν για παράδειγμα τα παιδιά διαβάζουν τα μαθήματά τους κάθε απόγευμα μεταξύ 5 και 6, μπορείτε να προγραμματίσετε τον λαμπτήρα ώστε να εκπέμπει περίπου στα 4300K, κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, και αμέσως μετά να ρυθμιστεί περίπου στα 2100Κ δηλαδή σε διάθεση χαλάρωσης, έτσι ώστε να βοηθήσει τον σώμα σας να χαλαρώσει όσο πλησιάζει το τέλος της ημέρας.



Δείτε επίσης για τις κατηγορίες λαμπτήρων

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Απίστευτο κόλπο: ΕΤΣΙ θα ενισχύσετε το σήμα του internet!!!

Ενισχύστε το σήμα του ως και δύο μπάρες με αυτό το πρωτότυπο κόλπο που μας δείχνει το Hack College. Δοκιμάστε καταρχάς να μεταφέρετε το router σας σε διαφορετικό σημείο του σπιτιού. Έπειτα πάρτε ένα κουτάκι μπίρας ή αναψυκτικού και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: Κόψτε στα σημεία που πρέπει κι έπειτα βάλτε το επάνω στην κεραία.
Δείτε το VIDEO

 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ BALLAST ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ