ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ



Η τεχνολογία κυριαρχεί σε όλα τα πεδία με εντυπωσιακές κατακτήσεις, που βρίσκουν πλέον εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Τα τελευταία χρόνια αλματώδης πρόοδος έχει σημειωθεί και στο χώρο των κατασκευών. 

Οι τεχνολογικές εφαρμογές που βρίσκουν θέση στις σύγχρονες κατοικίες είναι πολλές κι εντυπωσιακές.

Ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί πια να διαχειριστεί λειτουργίες που αφορούν το σπίτι, ενώ βρίσκεται μακριά απ’ αυτό, με τη χρήση Smartphone ή iPad. Αυτά τα σπίτια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αυτοματοποίησης χαρακτηρίζονται και ως «έξυπνα σπίτια». 

Ένα πλεονέκτημα του οικιακού αυτοματισμού είναι η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στο σπίτι και την οικογένεια.  
Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του φωτισμού και των οικιακών συσκευών μέσα απ’ την αγαπημένη σας τεχνολογική συσκευή. Μπορείτε να ελέγξετε αν έχει απενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό σίδερο ή οι εστίες της κουζίνας, αν τα φώτα είναι κλειστά ή ακόμα και η επιλογή να ανοίξουν κάποια φώτα ώστε φαίνεται στο σπίτι κινητικότητα, για λόγους ασφάλειας. 

Επίσης μπορείτε να ενεργοποιήσετε το αυτόματο σύστημα κλειδώματος αλλά και παρακολούθησης της κατοικίας ανά πάσα στιγμή μέσω των monitor και καμερών ασφαλείας κι όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ακόμα και ρύθμιση του θερμοστάτη μπορεί να γίνει μέσω Smartphone ή iPad, γεγονός που εκτός από ευκολία προσφέρει και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

Μια έξυπνη εφαρμογή στις σύγχρονες κατοικίες, που κάποτε θα φάνταζε αδιανόητη είναι τα έξυπνα τζάμια. Εφαρμόζεται σε κουφώματαπόρτες και φεγγίτες. Πρόκειται για έναν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο υαλοπίνακα που επιτρέπει στο χρήστη τον έλεγχο της ποσότητας του φωτός (κι επομένως της θερμότητας). Με την ενεργοποίησή του, το γυαλί μετατρέπεται από διάφανο σε ημιδιαφανές ή αδιάφανο, μπλοκάροντας την ορατότητα με το εξωτερικό περιβάλλον και τα αδιάκριτα βλέμματα, διατηρώντας όμως την φωτεινότητα του χώρου. Το έξυπνο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδανικά σε επαγγελματικούς χώρους, όπως ιατρεία και γραφεία σε πόρτες κυρίως, για την επιλεκτική ή μη διατήρηση της ιδιωτικότητας του χώρου και τον έλεγχο του εξωτερικού χώρου αλλά και σε κατοικίες, σε μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που επικοινωνούν με το εξωτερικό περιβάλλον και σε φεγγίτες. Με τα γυαλιά αυτά που κατ’ επιλογή μπορεί να είναι και συλλέκτες θερμότητας,επιτυγχάνεται εξοικονόμηση θερμότητας και δεν χρειάζονται περσίδες ή κουρτίνες στο χώρο.


Άλλη μια τεχνολογική εφαρμογή που βρίσκει σιγά σιγά το χώρο της στις σύγχρονες κατοικίες, είναι η 
διαδραστικότητα. Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει πάρει κυρίαρχη θέση στη ζωή μας και η επικοινωνία, η ψυχαγωγία, η ενημέρωση αλλά και οι καθημερινές μας συναλλαγές πραγματοποιούνται σε έναν μεγάλο βαθμό μέσα απ’ αυτό. Η διαδραστικότητα είναι η δυνατότητα ενός μέσου να δέχεται αμφίδρομη επικοινωνία δηλαδή να δέχεται ερεθίσματα και να αντιδρά σ’ αυτά. Τα διαδραστικά μέσα διαθέτουν υπολογιστές και αισθητήρες για να ανταποκριθούν στην κίνηση, την θερμότητα, το άγγιγμα, τις καιρικές συνθήκες ή άλλου είδους ερέθισμα. [Διαδραστικότητα και desighn] Η τεχνολογία εξελίσσεται και με τον διαδραστικό καθρέφτη αυτή η εφαρμογή μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή μας ζωή. Πρόκειται για έναν καθρέφτη νέας γενιάς που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός κοινού καθρέφτη με μια διαδραστική οθόνη, ηλεκτρονικού υπολογιστή. Βγαλμένη λες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η επινόηση αυτή έγινε πραγματικότητα και είναι πλέον διαθέσιμη στην αγορά. (διαδραστικός καθρέπτης) Ο διαδραστικός καθρέφτης, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των email μας, του προγράμματος μας, ενημέρωσης για τις πρωινές ειδήσεις, τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, κι όλα αυτά ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας! Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα διαδραστικά γραφεία και τραπέζια που αποτελούν μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Το σύστημα πολυαφής του ενσωματωμένου υπολογιστή είναι ότι πιο καινούργιο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε συνδυασμό με το design.

cybrmrr_0980232_thumb_550xauto_49280.jpg

JPG.

Οι δυνατότητες που μας δίνει πλέον η τεχνολογία και οι έξυπνες εφαρμογές  είναι πολύ εντυπωσιακές και διαθέσιμες στην αγορά. Οι σύγχρονες κατοικίες αποκτούν πια φουτουριστικό χαρακτήρα και οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Οι εξελίξεις τρέχουν και αναμένονται καινούριες εφαρμογές που θα μας εντυπωσιάσουν και θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, για εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου που είναι τόσο πολύτιμα στην εποχή μας.

πηγή:Νομικά Επίλεκτα

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Διαδραστικός καθρέφτης

Οι περισσότεροι από μας ξεκινάμε τη μέρα μας, περνώντας από τον καθρέφτη.
Όμως τι ωραίο που θα ήταν, να μπορούσαμε να ελέγχουμε τα email μας, το πρόγραμμα μας, να ενημερωνόμαστε για τις πρωινές ειδήσεις, τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, κι όλα αυτά ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας!
Η τεχνολογία εξελίσσεται και με τον διαδραστικό καθρέφτη αυτή η εφαρμογή μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή μας ζωή.
Πρόκειται για έναν καθρέφτη νέας γενιάς που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός κοινού καθρέφτη με μια διαδραστική οθόνη, ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Βγαλμένη λες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η επινόηση αυτή έγινε πραγματικότητα και είναι πλέον διαθέσιμη στην αγορά.
Μπορεί να εφαρμοστεί σε μέρη ψυχαγωγίας, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, σε καταστήματα, σπίτια, ξενοδοχεία και σ’ όποιον χώρο θέλουμε να δώσουμε μια φουτουριστική εντύπωση.

rozin_04.jpg
Διαδραστικός καθρέφτης- έργο τέχνης. Ο επισκέπτης της έκθεσης αλληλεπιδρά με το έργο τέχνης.

Ένας επεξεργαστής στο πίσω μέρος του καθρέφτη, μετατρέπει τον καθρέφτη σε διαδραστική οθόνη αφής. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες καταγράφουν κάθε ‘hot spot’ επιτρέποντας την αλληλοεπίδραση, αγγίζοντας την οθόνη. Έτσι ο χρήστης χαζεύοντας το είδωλό του, μπορεί ταυτόχρονα να ενημερώνεται από το διαδίκτυο,  να κοιτάει το προφίλ του στο facebook και το twitter, να ακούει ραδιόφωνο, να παρακολουθεί ειδήσεις και εκπομπές. Επιπλέον με τη βοήθεια μικροαισθητήρων, μπορεί να ελέγχει σημαντικούς βιοδείκτες της υγείας του, ποσοστό λίπους, οστική μάζα κ.α., όπως στην εικόνα που ακολουθεί (δες και το αντίστοιχο βίντεο).

cybrmrr_0980232_thumb_550xauto_49280.jpg

Η εμπειρία του shopping μετατρέπεται κι αυτή σε μια εικονική εμπειρία. Ο πελάτης μπορεί πλέον να δοκιμάσει εικονικά όποιο ένδυμα επιθυμεί σε οποιοδήποτε χρώμα, αφού ο διαδραστικός καθρέφτης έχει τη δυνατότητα να διαβάζει στο σώμα και να προσαρμόζει πάνω του κάθε μοντέλο. Το κατάστημα μπορεί να αποθηκεύσει τα στοιχεία των πελατών, το σωματότυπο, το μέγεθος και μελλοντικά να στοχεύσει σε εξατομικευμένες προσφορές και συμβουλές μόδας. (δες το βίντεο )

future-of-shopping.jpg
Διαδραστικός καθρέφτης σε κατάστημα μόδας

Πολλές επώνυμες φίρμες ρούχων ανά τον κόσμο έχουν ήδη εντάξει τον διαδραστικό καθρέφτη στις μπουτίκ τους, όπως η Diesel στην Ιαπωνία και η Prada στη Νέα Υόρκη.

shoot00.jpg
Μπουτίκ της Diesel στην Ιαπωνία

Ο διαδραστικός καθρέφτης είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη σε μια σειρά από διαδραστικό εξοπλισμό. Περισσότερες διαδραστικές ιδέες μπορείτε να δείτε στο άρθρο [Διαδραστικότητα και desighn].

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ DESIGN

Διαδραστικότητα και design

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και εξελίσσεται. Ητεχνολογία κυριαρχεί σε όλα τα πεδία κάνοντας εντυπωσιακά άλματα και η τέχνη και ηαρχιτεκτονική τα προσαρμόζουν στη ζωή μας. Πολλές φορές μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν έχουμε να κάνουμε με τέχνη ή απλώς για τεχνολογικές εφαρμογές. Όμως όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογία το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει πάρει κυρίαρχη θέση στη ζωή μας και η επικοινωνία, ηψυχαγωγία, η ενημέρωση αλλά και οι καθημερινές μας συναλλαγές πραγματοποιούνται σε έναν μεγάλο βαθμό μέσα απ’ αυτό. Η απόσταση μεταξύ πραγματικού και εικονικού έχει αμβλυνθεί. Σήμερα μπορούμε να συνδυάσουμε το εικονικό με το πραγματικό με τρόπο που κάποτε φαινόταν απίστευτο. Τα διαδραστικά περιβάλλονταπαίρνοντας την μορφή δημόσιας τέχνης αποτελούν μια νέα μορφή πραγματικότητας που σχετίζεται με την τάση της ψηφιοποίησης των δεδομένων και την δύναμη της πληροφορίας στον σύγχρονο κόσμο.

Η διάδραση είναι μια σχέση δράσης αντίδρασης μεταξύ θεατή και θεάματος ενώ διαδραστικότητα είναι η δυνατότητα ενός μέσου να δέχεται αμφίδρομη επικοινωνία δηλαδή να δέχεται ερεθίσματα και να αντιδρά σ’ αυτά. Τα διαδραστικά μέσα διαθέτουν υπολογιστές και αισθητήρες για να ανταποκριθούν στην κίνηση, την θερμότητα, το άγγιγμα, τις καιρικές συνθήκες ή άλλου είδους ερέθισμα. Ο άνθρωπος στέλνει ένα ερέθισμα και το αντικείμενο που έχει διαδραστικές ιδιότητες διαθέτοντας κατάλληλους αισθητήρες –σένσορες, αντιλαμβάνεται το ερέθισμα αυτό. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία κι έτσι ανάλογα με το ερέθισμα το αντικείμενο προχωρά στην αντίδραση βάση των προγραμματισμένων κατευθύνσεων. Όσο πολύπλοκο κι αν φαίνεται η εφαρμογή του είναι απλή και γρήγορη. Οι δυνατότητες προβολής είναι αμέτρητες.  Λογότυπα εταιριών, πληροφορίες, προϊόντα, εικόνες, διαδραστικά έργα τέχνης μπορούν να στολίσουν τα διαδραστικά μέσα με δυνατότητα εναλλαγής. Είναι κατάλληλο ακόμα και για παιχνίδι.

12928603179930.jpg
Διαδραστική βιτρίνα

Οι βιτρίνες των καταστημάτων μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε διαδραστικές οθόνες, με την απλή εφαρμογή εσωτερικά, λεπτής μεμβράνης. Με την χρήση βιντεοπροβολέα ή LCD monitor επιτυγχάνεται εικόνα υψηλής ανάλυσης(για την εφαρμογή (δες το video)  . Η πρώτη διαδραστική βιτρίνα στην Ελλάδα βρίσκεται σε βιβλιοπωλείο στην Πάτρα. Ο πελάτης μπορεί να σταθεί στη βιτρίνα και να ξεφυλλίσει το βιβλίο που επιθυμεί. Έπειτα μπορεί να εισέλθει και να το αγοράσει. Η εικόνα προβάλλεται μέσω βιντεοπροβολέα στο τζάμι της βιτρίνας και μέσα από ειδικά προσαρμοσμένο software γίνεται ανίχνευση της κίνησης των χεριών και επεξεργασίας της εικόνας. Όσο πολύπλοκο κι αν ακούγεται είναι πολύ απλό σε εφαρμογή και συγχρόνως μια οικονομική και συμφέρουσα εγκατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο μετατρέπεται και ο τοίχος σε διαδραστική οθόνη.

interactivebookstoreshowcase.jpg
Διαδραστική βιτρίνα βιβλιοπωλείου στην Πάτρα

Αλλά και το δάπεδο μπορεί να γίνει διαδραστικό και μάλιστα με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.. Για παράδειγμά μπορεί να εικονίζει μια πισίνα και πατώντας πάνω δημιουργούνται εφέ νερού με κυματισμούς ( δες το video) ή έναν αγρό με λουλούδια που πατώντας πάνω απομένει η πρασινάδα ( δες video). Επίσης μπορεί να εμφανίζονται πληροφορίες, όπως συμβαίνει  στο μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, περιηγούμενος ο επισκέπτης στην έκθεση. Το διαδραστικό πάτωμα αλληλεπιδρά σε κάθε πάτημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκθεσιακούς χώρους, σε μουσεία, οργανισμούς, σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα ,ακόμα, γιατί όχι και σε σύγχρονες κατοικίες, στην είσοδο του σπιτιού για παράδειγμα και θα ήταν σίγουρα πολύ εντυπωσιακό για τον επισκέπτη.


14376568.jpg
μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εντυπωσιακά είναι και τα διαδραστικά τραπέζια. Το διαδραστικό τραπέζι, αποτελεί μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας του πελάτη σε μπαρ και εστιατόρια και ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο διαφήμισης. Το σύστημα πολυαφής αντιδρά σε κάθε αντικείμενο που αγγίζει την επιφάνειά του. Φανταστείτε ο πελάτης να ακουμπά το ποτήρι στο τραπέζι κι αμέσως γύρω απ’ το ποτήρι να δημιουργούνται για παράδειγμα ομόκεντροι κύκλοι ή άλλα σχέδια και εικόνες τα οποία μετατοπίζονται κατά μήκος του τραπεζιού ξεσηκώνοντας τους θαμώνες, δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα και διάθεση επικοινωνίας. Ο πελάτης μπορεί ακόμα να γράψει ή να ζωγραφίσει επάνω. (δες το βίντεο)

320338999_630.jpg

tables.jpg

Επίσης οι θαμώνες σε καφέ και εστιατόρια μπορούν να δουν το μενού, να παραγγείλουν, να διασκεδάσουν παίζοντας παιχνίδια, να ενημερωθούν περιηγούμενοι στο διαδίκτυο, να πληρώσουν άμεσα τον λογαριασμό και καλέσουν ταξί.

geek-bars-restaurants-inamo-interactive-restaurant-1.jpg
Διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου

o.jpg
Διαδραστικό τραπέζι μπαρ


Στην εικόνα που ακολουθεί η τσόχα έδωσε τη θέση της σε βιντεοπροβολέα και με το πέρασμα της μπάλας κινούνται τα πάντα.

Obscura_Digital_shows_off_CueLight_interactive_pool_table.jpg
Διαδραστικό μπιλιάρδο


Η χρήση νέων τεχνολογιών έχει πλέον εδραιωθεί στην αρχιτεκτονική και το design.H διαδραστικότητα αποτελεί ένα εξελισσόμενο πεδίο αρχιτεκτονικής και έρευνας και δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα που αναφέραμε αλλά μελετά τις περιβαλλοντικές συνθήκες μέσω αισθητήρων ώστε τα κτήρια μέσω ενεργοποιητών να προσαρμόζουν την μορφή, το σχήμα και το χρώμα τους αντίστοιχα. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα


πηγή:Νομικά Επίλεκτα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015