ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΦΘΗΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ήρθε πάλι ο καιρός να ανάψουμε την εγκατάσταση θέρμανσης στο σπίτι μας. Και μαζί με τον καιρό, ήρθαν και οι κάθε είδους καλοθελητές που κάθε χρόνο μας “συμβουλεύουν” για τον τρόπο με τον οποίο θα ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις πιο συνηθισμένες ανακρίβειες στην επιχειρηματολογία των “καλοθελητών”, ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων:
 
1. Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ακριβή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι το πετρέλαιο που φταίει για την υπερκατανάλωση, αλλά η συσκευή στην οποία καίμε το πετρέλαιο. Η κατανάλωση πετρελαίου εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από πολλούς παράγοντες, με κυριότερους την ποιότητα της καπνοδόχου (αμόνωτη καπνοδόχος = τεράστια κατανάλωση), την ακρίβεια ρύθμισης του καυστήρα (ένας καυστήρας ρυθμισμένος “με το μάτι” καταναλώνει 25~30% περισσότερο πετρέλαιο από έναν ρυθμισμένο με αναλυτή), την μόνωση των σωληνώσεων στο λεβητοστάσιο (αμόνωτες σωληνώσεις = 7~15% περισσότερο πετρέλαιο) και άλλους παράγοντες, ενώ είναι προφανές ότι η καύση πετρελαίου σε λέβητες πετρελαίου συμπύκνωσης είναι απείρως πιο οικονομική από την καύση σε παλιούς, ασυντήρητους και αρύθμιστους λέβητες. Τέλος, ο μύθος αυτός καταρρίφθηκε πανηγυρικά φέτος, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 80 λεπτά το λίτρο χωρίς την επιδότηση.
 
2. Οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν 80% οικονομία. Η είσοδος των αντλιών θερμότητας, επέτρεψε στους εγκαταστάτες και πωλητές κλιματιστικών να μπουν στον χώρο της θέρμανσης (χωρίς να γνωρίζουν την δουλειά) οι οποίοι προκειμένου να οδηγήσουν τους καταναλωτές στην αγορά των μοναδικών προϊόντων που γνωρίζουν να εγκαθιστούν, γέμισαν το διαδίκτυο με “επιστημονικές αναλύσεις” για την οικονομία των αντιλών θερμότητας, που ούτε επιστημονικές είναι, ούτε αναλύσεις. Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι (με την τιμή του πετρελαίου στα 1,25 λίτρα) οι αντλίες θερμότητας παρείχαν οικονομία της τάξης του 60%, ενώ φέτος με την τιμή του πετρελαίου στα 80 λεπτά, η οικονομία που μας παρέχουν οι αντλίες θερμότητας θα είναι της τάξης του 40% (και συνεπώς οι χρόνοι απόσβεσης της επένδυσης σε αντλία θερμότητας θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που αναφέρουν οι “αναλύσεις”)
 
3. Η ηλιοθερμία είναι μια πολύ καλή επένδυση. Ακόμη ένας μύθος που χρησιμοποιούν οι ανενημέρωτοι “επαγγελματίες” για να πουλήσουν στον καταναλωτή περίπλοκα συστήματα ενέργειας. Η αλήθεια είναι ότι η επένδυση σε εγκατάσταση εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας έχει πολύ υψηλό κόστος, το οποίο αποσβαίνεται πολύ δύσκολα και σε βάθος χρόνου αρκετών ετών, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η ηλιακή ενέργεια σπανίζει όλο και περισσότερο όσο περισσότερη θέρμανση χρειαζόμαστε, και η απόδοση ενέργειας είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες του σπιτιού, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα και στις περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια.
 
4. Το φυσικό αέριο κοστίζει ακριβότερα από το πετρέλαιο. Ακόμη ένας μύθος που διακινείται από καταναλωτές που “την πάτησαν” και εγκατέστησαν καυστήρες φυσικού αερίου σε ακατάλληλους λέβητες που δεν ρυθμίστηκαν σωστά ποτέ. Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο καύσιμο από το πετρέλαιο, πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την θέρμανση του σπιτιού μας, ειδικά όταν πρόκειται για ατομικές εγκαταστάσεις θέρμανσης.
 
5. Το πέλλετ και η βιομάζα προσφέρουν μεγάλη άνεση. Οι καταναλωτές που επέλεξαν τα προηγούμενα χρόνια το πέλλετ (ή ακόμη χειρότερα το ξύλο) σαν καύσιμο θέρμανσης, γνώρισαν από πρώτο χέρι την δουλειά που απαιτεί η τροφοδοσία του λέβητα με βιομάζα. Ειδικά στο ξύλο, η εργασία που απαιτείται από πλευράς χρήστη είναι επίπονη και συνεχής, ενώ ο χώρος αποθήκευσης των ξύλων είναι πηγή βρωμιάς και εστία συγκέντρωσης κάθε είδους εντόμων και μαμουνιών.

6. Η θέρμανση με ηλεκτρισμό είναι οικονομική. Ένα ακόμη ψέμα που διαδίδουν οι διάφοροι “έμποροι θέρμανσης” για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Η θέρμανση με ηλεκτρισμό φαίνεται να είναι οικονομικότερη, επειδή συνήθως ζεσταίνουμε μικρό μέρος του σπιτιού και όχι όλο το σπίτι με τα κάθε λογής ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Αν προσπαθήσουμε να ζεστάνουμε με ηλεκτρισμό ολόκληρο το σπίτι, είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγούμε από τα ψηφία του λογαριασμού της ΔΕΗ.

7. Η θέρμανση με ξύλο είναι πάντοτε φθηνή. Είναι αλήθεια ότι το ξύλο είναι μακράν το φθηνότερο καύσιμο θέρμανσης. Για να είναι όμως η κατανάλωση του οικονομική, θα πρέπει να το καίμε σε λέβητα ή τζάκι με υψηλό βαθμό απόδοσης. Ένα τζάκι που δεν είναι ενεργειακό (συνήθως με ανοικτή εστία) έχει βαθμό απόδοσης της τάξης του 15~25% ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής του, ενώ οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα είναι τεράστιες. Όσοι προσπαθούν να ζεστάνουν το σπίτι τους με τέτοιου είδους τζάκια, γνωρίζουν ότι ξοδεύουν πάρα πολλά ξύλα χωρίς να ζεσταίνουν επαρκώς το σπίτι τους.

8. Οι λέβητες ιόντων έχουν βαθμό απόδοσης 150%. Ο μύθος αυτός καταρρίπτει το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα και δεν απαιτείται ιδιαίτερη ανάλυση για να αποδείξει κάποιος ότι ο ισχυρισμός είναι μια μεγάλη ανοησία. Για να στηριχθεί ο μύθος πολλές φορές ακούγεται το επιχείρημα ότι οι αντλίες θερμότητας έχουν απόδοση 300~400% και άρα δεν τίθεται θέμα κατάρριψης του θερμοδυναμικού αξιώματος, πράγμα που δείχνει την ασχετοσύνη του επιχειρηματολογούντα, που δεν γνωρίζει καν ότι οι αντλίες θερμότητας “αντλούν θερμότητα που ήδη υπάρχει” και δεν την παράγουν, και ότι ο βαθμός απόδοσης έχει να κάνει με κόστος μεταφοράς και όχι παραγωγής ενέργειας. Σε αντίθεση με τις αντλίες θερμότητας, οι λέβητες ιόντων παράγουν την ενέργεια και συνεπώς δεν μπορούν να αποδώσουν στο σπίτι περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν.

9. Η καλύτερη θέρμανση γίνεται με κλιματιστικό. Είναι αλήθεια ότι ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης λειτουργεί πολύ οικονομικά και μπορεί να θερμάνει το σπίτι μας με ελάχιστα έξοδα. Η θέρμανση όμως με το κλιματιστικό, γίνεται μέσω της κίνησης του αέρα (με αγωγή) και όχι με ακτινοβολία (όπως συμβαίνει με τα θερμαντικά σώματα ή την ενδοδαπέδια θέρμανση), πράγμα που σημαίνει ότι η θέρμανση είναι “κακής ποιότητας”, γιατί το κλιματιστικό ζεσταίνει μεν τον αέρα και μας δίνει γρήγορα την αίσθηση ότι ο χώρος θερμαίνεται, αλλά δεν θερμαίνει πραγματικά τον χώρο, αφού δεν θερμαίνει τις “μάζες” του χώρου όπως οι τοίχοι, τα έπιπλα και τα αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας, με αποτέλεσμα μόλις κλείσει το κλιματιστικό να πέφτει αμέσως η θερμοκρασία του χώρου. Η θέρμανση του αέρα τέλος σε υψηλές θερμοκρασίες και η συνεχής κίνηση του, μειώνει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και μπορεί να επιβαρύνει την υγεία ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα.

10. Όσο περισσότερα χρήματα επενδύσετε στην εγκατάσταση θέρμανσης τόσο μεγαλύτερη οικονομία θα κάνετε. Η διαπίστωση αυτή αν και γενικά ισχύει, δεν ισχύει πάντοτε, αλλά μέχρις ενός σημείου. Τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να επενδύσουμε χρήματα στην μόνωση του σπιτιού και όχι στην αγορά ενός πολύπλοκου και εξεζητημένου συστήματος θέρμανσης. Η μόνωση είναι το κλειδί της οικονομίας, μιας και πάντοτε είναι προτιμότερο να λύνουμε το πρόβλημα στην ρίζα του (να μειώνουμε τις απώλειες) παρά να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του (να αντιμετωπίζουμε τις υψηλές απώλειες με τον πιο οικονομικό τρόπο).

Τελειώνοντας την λίστα με τους μύθους και για να μην παρεξηγηθώ, δεν θεωρώ καμία λύση θέρμανσης απαράδεκτη ή εκ των προτέρων κακή.
 
Πιστεύω απλώς ότι κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητες του και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή περίπτωση και είμαι εντελώς αντίθετος στις “έτοιμες λύσεις” — “χάπι δια πάσαν νόσο”.
 
Κάθε πελάτης πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ιδιαίτερη περίπτωση, και αφού εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις, να επιλέγεται η λύση που είναι πιο κατάλληλη για την περίπτωση, ανάλογα πάντα με τα διαθέσιμα χρήματα, τις απαιτήσεις του πελάτη, την θέση του σπιτιού, τον τρόπο κατασκευής του και πολλών άλλων παραμέτρων που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ.
 
Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου απαραίτητο ο υποψήφιος αγοραστής να απευθύνεται πάντα σε επαγγελματίες της θέρμανσης για να τον συμβουλεύσουν για την λύση που είναι καλύτερη για αυτόν και θα καλύψει τις ανάγκες του με τα λιγότερα έξοδα.
 
πηγή:αέναος