ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Τι σημαίνει «αυτόνομη θέρμανση»


Αυτονομία σημαίνει ελευθερία. Σημαίνει την κατάσταση εκείνη στην οποία το άτομο μπορεί να αποφασίζει και να δρα χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς, σύμφωνα με τη θέληση του.
Ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αναφέρεται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στις οποίες οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν κάθε στιγμή τη θερμοκρασία στον χώρο τους ανεξάρτητα από την υπόλοιπη οικοδομή.

Πότε η εγκατάσταση θέρμανσης δεν είναι «αυτόνομη»


Είναι προφανές ότι ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αποκτά νόημα κυρίως στην περίπτωση των πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση. Στις πολυκατοικίες αυτές, κυρίως στις παλιές, χρησιμοποιείται για την θέρμανση της οικοδομής ένας κεντρικός λέβητας που τροφοδοτεί τα θερμαντικά σώματα όλων των διαμερισμάτων με ζεστό νερό.

Παλιά οικοδομή με πολλές κατακόρυφες στήλες

Στις παλαιότερες εγκαταστάσεις, οι σωληνώσεις της θέρμανσης είναι κοινές για όλα τα διαμερίσματα της οικοδομής και συνήθως διατρέχουν την οικοδομή με περισσότερες από μία κεντρικές κατακόρυφες στήλες που διέρχονται από όλες τις ιδιοκτησίες. Έτσι, στις οικοδομές αυτές, δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε διαμέρισμα, αλλά τα διαμερίσματα θερμαίνονται όλα μαζί τις ώρες που λειτουργεί η εγκατάσταση.
Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της θέρμανσης όσο και στο κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης. Στις οικοδομές αυτές η ομοιομορφία στην θερμοκρασία κάθε διαμερίσματος εξαρτάται από την ακρίβεια και την επιτυχία της μελέτης θέρμανσης και την συνολική ποιότητα κατασκευής (κυρίως όσον αφορά στη μόνωση) της οικοδομής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες πολλά διαμερίσματα σε τέτοιες οικοδομές υπερθερμαίνονται κατά τις ώρες θέρμανσης και οι ένοικοι αναγκάζονται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες (πράγμα που συνεπάγεται μεγάλη σπατάλη ενέργειας), όπως επίσης δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις διαμερισμάτων που δεν θερμαίνονται επαρκώς (κυρίως στον τελευταίο όροφο της οικοδομής).
Εκτός του κόστους λειτουργίας και της ποιότητας θέρμανσης, η κατασκευή της εγκατάστασης θέρμανσης χωρίς αυτονομία, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των ενοίκων, αφού:
  • Οι ένοικοι της οικοδομής θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για τις ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντοτε εύκολο, μιας και οι ανάγκες για θέρμανση κάθε ενοίκου είναι διαφορετικές.
  • Η κατανομή δαπανών δεν είναι πάντοτε δίκαιη, ειδικά όταν κάποιοι ένοικοι της οικοδομής έχουν πραγματοποιήσει επεμβάσεις στην εγκατάσταση μέσα στο διαμέρισμα τους (π.χ. εγκατάσταση μπόιλερ σε οικοδομή όπου δεν προβλέπεται η ύπαρξη μπόιλερ, αύξηση του μεγέθους των θερμαντικών σωμάτων μετά από ανακαίνιση, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε οικοδομή με μπόιλερ κ.α.)
  • Η αδυναμία πληρωμής των κοινοχρήστων από μερίδα των συνιδιοκτητών δημιουργεί προβλήματα στην είσπραξη των κοινοχρήστων, στον ανεφοδιασμό της οικοδομής με πετρέλαιο κ.λ.π.

Πως μπορεί μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης να γίνει «αυτόνομη»;


Η ανεξαρτητοποίηση των διαμερισμάτων σε μια οικοδομή, μπορεί να γίνει με τέσσερις τρόπους:
  • Με την ωρομέτρηση.
  • Με θερμιδομέτρηση
  • Με ασύρματο σύστημα αυτονόμησης
  • Με αποσύνδεση από την οικοδομή και κατασκευή ατομικής εγκατάστασης θέρμανσης.

Συστήματα θερμιδομέτρησης και αυτονομίας της εταιρίας Siemens

Αυτόνομη θέρμανση με ωρομέτρηση / θερμιδομέτρηση


Από τους παραπάνω 4 τρόπους αυτονόμησης, οι 2 πρώτοι απαιτούν την ύπαρξη μίας μόνο κεντρικής κατακόρυφης στήλης θέρμανσης στην οικοδομή. Στην περίπτωση αυτήν, η αυτονόμηση της θέρμανσης είναι πολύ εύκολη και έχει σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης, Σπάνια όμως θα συναντήσουμε στην πράξη εγκαταστάσεις με μία μόνο κεντρική στήλη που δεν διαθέτουν ήδη ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές και δεν είναι ήδη αυτόνομη θέρμανση.

Δίκτυο θέρμανσης με μία κατακόρυφη στήλη και δίκτυο θέρμανσης με πολλές κατακόρυφες στήλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το ΦΕΚ 631/Δ85 που προβλέπει τα περί κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης προβλέπει την εγκατάσταση θερμιδομετρητών, η ωρομέτρηση είναι ένα απαράδεκτο σύστημα κατανομής δαπανών και δημιουργεί στην πράξη πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, σε αντίθεση με την θερμιδομέτρηση όπου η μέτρηση της ενέργειας είναι ακριβής και δίκαιη. Τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ωρομετρητών θα πρέπει να αποφεύγεται, μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ.
Για την εγκατάσταση οποιουδήποτε συστήματος μέτρησης, είναι απολύτως απαραίτητο να συμφωνήσουν ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες της οικοδομής και να συνταχθεί νέος πίνακας κατανομής δαπανών. Το καταστατικό της οικοδομής θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να συμπεριλάβει τον νέο πίνακα κατανομής δαπανών .
Το κόστος αυτονόμησης με αυτόνομους θερμιδομετρητές κυμαίνεται γύρω στα 350€ (κόστος ηλεκτροβάνας + θερμιδομέτρου + εργασια εγκατάστασης)

Αυτόνομη θέρμανση με ασύρματο σύστημα θερμιδομέτρησης.


Στις οικοδομές στις οποίες οι κατακόρυφες στήλες κεντρικής θέρμανσης που διατρέχουν τα διαμερίσματα είναι πάνω από μία, η αυτονόμηση με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές είναι αδύνατη. Στις περιπτώσεις αυτές, ενδείκνυται η εγκατάσταση ασύρματου κεντρικού συστήματος αυτονομίας.
Το σύστημα αυτό αποτελείται από αυτόνομους θερμιδομετρητές που συγκολλούνται σε κάθε ένα θερμαντικό σώμα οι οποίοι επικοινωνούν με μια κεντρική μονάδα και μεταφέρουν τις ενδείξεις τους σε αυτήν ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Υλικά ασύρματης θερμιδομέτρησης (κατανεμητές, θερμοστατικές βάνες κ.λ.π.) και τρόπος εφαρμογής

Η κεντρική μονάδα γνωρίζει ποιος θερμιδομετρητής ανήκει σε ποιο διαμέρισμα και αθροίζει τις ενδείξεις των θερμιδομετρητών κάθε διαμερίσματος, ώστε να είναι δυνατή η συνολική μέτρηση κάθε ιδιοκτησίας.
Η λήψη των μετρήσεων μπορεί να γίνει είτε με ασύρματη μονάδα ανάγνωσης, είτε με σύνδεση στο διαδίκτυο και ανάγνωση από εκεί.
Με το σύστημα αυτό είναι δυνατή η ρύθμιση της θερμοκρασίας όχι μόνο συνολικά του διαμερίσματος, αλλά η ρύθμιση της θερμοκρασίας ανα χώρο, πράγμα που γίνεται με την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε θερμαντικό σώμα.
Τέλος, για να είναι διαθέσιμη η θέρμανση όλες τις ώρες της ημέρας, το σύστημα περιλαμβάνει ελεγκτή αντιστάθμισης ο οποίος ρυθμίζει την θερμοκρασία του νερού στα σώματα ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους 75οC των συστημάτων χωρίς αντιστάθμιση και επιτρέπει την λειτουργία του λέβητα περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς να αυξάνεται το κόστος λειτουργίας.

Αυτόνομη θέρμανση με ασύρματη θερμιδομέτρηση με κατανεμητές και θερμοστατικές βάνες

Η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης με ασύρματο σύστημα θερμιδομέτρησης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα της παρεχόμενης θέρμανσης, όσο και στο κόστος λειτουργίας το οποίο ανάλογα με την οικοδομή μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 60% !
Η μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως:
  • Η χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στις κεντρικές σωληνώσεις
  • Η εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας από τα διαμερίσματα που υπερθερμαίνονταν πριν την εγκατάσταση του συστήματος.
  • Η συνεχόμενη λειτουργία της εγκατάστασης που είναι σαφώς οικονομικότερη από την διακοπτόμενη.
Στα μειονεκτήματα του ασύρματου συστήματος αυτόνομης θέρμανσης θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει το σχετικά μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης (~700€ για ένα μεσαίου μεγέθους διαμέρισμα) σε σχέση με την ωρομέτρηση και την θερμιδομέτρηση και η αδυναμία ρύθμισης της θερμοκρασίας του διαμερίσματος συνολικά από έναν θερμοστάτη (όπως στην ωρομέτρηση και την θερμιδομέτρηση). Και τα δύο όμως αυτά μειονεκτήματα είναι αμελητέα σε σχέση με τα οφέλη από την βελτίωση της ποιότητας και τους κόστους θέρμανσης για τους ενοίκους της οικοδομής.
Το κόστος ανα διαμέρισμα του συστήματος ασύρματης θερμιδομέτρησης κυμαίνεται στα 700€ για διαμερίσματα μεσαίου μεγέθους.

Αυτόνομη θέρμανση με ανεξάρτηση ατομική εγκατάσταση θέρμανσης.


Στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχει αδυναμία συμφωνίας του 100% των συνιδιοκτητών, η μόνη λύση που μένει για την αυτονόμηση του διαμερίσματος μας είναι η αποσύνδεση του από την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης και η κατασκευή νέας αυτόνομης εγκατάστασης θέρμανσης.
Πριν την ανεξαρτητοποίηση του διαμερίσματος, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα που να την απαγορεύουν.

 


Πότε μπορείτε να αποσυνδεθείτε από την οικοδομή και να εγκαταστήσετε ατομική εγκατάσταση θέρμανσης


Κομβικό σημείο για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας της οικοδομής.
Αν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί το Δ τρίμηνο του 1985 και μετά, τότε ισχύει για την οικοδομή το ΦΕΚ 631 Δ/85 το οποίο προβλέπει την δυνατότητα αποσύνδεσης των ιδιοκτητών από την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης. Αυτό ισχύει ακόμη και αν υπάρχει καταστατικό που να απαγορεύει την αποσύνδεση, γιατί το ΦΕΚ 631/Δ85 αποτελεί νόμο του κράτους και κανένα καταστατικό δεν έχει νομική ισχύ αν αντιτίθεται σε αυτό.
Το ΦΕΚ 631/Δ85 προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες της οικοδομής έχουν δικαίωμα να αποσυνδεθούν από την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης της οικοδομής, αρκεί 1) να θερμάνουν το διαμέρισμα τους με αυτόνομη θέρμανση και 2) να μονώσουν τυχόν κεντρικές σωληνώσεις της οικοδομής που διέρχονται από το διαμέρισμα τους.
Το πιο σημαντικό στοιχείο που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το ΦΕΚ 631/Δ85 προβλέπει ότι τα διαμερίσματα που αποσυνδέονται δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ κοινόχρηστα για κεντρική θέρμανση, ακόμη και αν το καταστατικό προβλέπει ανοησίες όπως π.χ. την πληρωμή του 30% των εξόδων ή οτιδήποτε άλλο για τα διαμερίσματα που αποσυνδέονται.
Στην περίπτωση λοιπόν που η οικοδομή σας έχει άδεια από το Δ τρίμηνο του 85 και μετά, μπορείτε να αποσυνδεθείτε χωρίς να ρωτήσετε κανέναν και το κυριότερο χωρίς να ξαναπληρώσετε ούτε ένα ευρώ κοινόχρηστα για κεντρική θέρμανση. Αν κάποιος διαφωνεί, θα πρέπει αυτός να κινηθεί νομικά, και δεν θα το κάνει, γιατί θα χάσει το δικαστήριο.
Τα παραπάνω τίθενται προς αμφισβήτηση στο σχέδιο νόμου «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4001/2011 (Α’ 179) ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που όμως ακόμη μέχρι και σήμερα (Αύγουστος 2015) δεν έχει υπογραφεί, αλλά βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιέχουν παράλογες ρυθμίσεις (όπως η πληρωμή του 25% για τα διαμερίσματα που αποσυνδέονται – χωρίς να ορίζεται επι ποιου ποσού θα υπολογίζεται το 25%), είναι γραμμένες στο πόδι και πολλές από αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον κεντρικό νόμο 631/Δ85 που ορίζει τα περί κατανομής δαπανών, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί νομικό μπάχαλο σε περίπτωση ψήφισης του έτσι όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί σήμερα. Επειδή το νομοσχέδιο αυτό συντάχθηκε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιριών φυσικού αερίου, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφιστεί ως έχει. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την ψήφιση του, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.
Αν η οικοδομή σας έχει άδεια πριν το Δ τρίμηνο του 1985, τότε δυστυχώς το ΦΕΚ δεν ισχύει. Στην περίπτωση αυτήν, το κομβικό σημείο για να αποφασίσετε αν μπορείτε να αποσυνδεθείτε είναι η ύπαρξη ή όχι καταστατικού της οικοδομής και στην περίπτωση που υπάρχει, αν αυτό απαγορεύει ρητά την αποσύνδεση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση.
Στην περίπτωση αυτήν:
  • Αν υπάρχει καταστατικό και απαγορεύει ρητά την αποσύνδεση, θα πρέπει να κινηθείτε νομικά για να το προσβάλλετε και σε αυτήν την περίπτωση το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά νομικό.
  • Αν υπάρχει καταστατικό που προβλέπει την αποσύνδεση, τότε θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο καταστατικό. Μετά την αποσύνδεση θα πρέπει να συμμετέχετε στις δαπάνες κοινοχρήστων κεντρικής θέρμανσης με τους όρους που προβλέπει το καταστατικό.
  • Αν το καταστατικό δεν προβλέπει τίποτε για την αποσύνδεση ή ακόμη καλύτερα αν δεν υπάρχει καταστατικό, μπορείτε επίσης να αποσυνδεθείτε με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (να μονώσετε τις κοινόχρηστες σωληνώσεις που διέρχονται από το διαμέρισμα σας και να εγκαταστήσετε αυτόνομη θέρμανση) χωρίς να ρωτήσετε κανέναν. Εφόσον δεν υπάρχει κανονισμός που να απαγορεύει την αποσύνδεση, νομικά είναι υποχρέωση της αντίθετης πλευράς να αποδείξει ότι δεν έχετε το δικαίωμα να αποσυνδεθείτε και όχι δικό σας.

Τι σύστημα ατομικής εγκατάστασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτόνομη θέρμανση.


Εφόσον έχετε λύσει το νομικό θέμα της αυτονόμησης, σειρά έχει η επιλογή του συστήματος αυτόνομης θέρμανσης.
Τα συστήματα που ενδείκνυνται για την κατασκευή ατομικής εγκατάστασης, είναι:
Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε ένα προς ένα τα παραπάνω συστήματα, για να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης.

Αυτόνομη θέρμανση με ατομική μονάδα φυσικού αερίου.


Η εγκατάσταση ατομικής μονάδας αερίου είναι η πρώτη μας επιλογή εφόσον δεν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα (θα αναφερθούν παρακάτω).
Η ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:
  • Άμεση και γρήγορη θέρμανση των χώρων.
  • Άμεση παροχή ζεστού νερού on-demand χωρίς να απαιτείται θέρμανση σε μπόιλερ.
  • Οικονομία τόσο στην θέρμανση όσο και στο ζεστό νερό χρήσης, ειδικά σε συνδυασμό με λέβητα τεχνολογίας συμπύκνωσης καυσαερίων
  • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση
Το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε, είναι ότι η ΕΠΑ απαιτεί την συναίνεση της συνέλευσης της οικοδομής (51% των ιδιοκτητών) για να συνδέσει το διαμέρισμα σας αν δεν υπάρχει ήδη άλλο διαμέρισμα συνδεδεμένο στην οικοδομή. Έτσι η λύση αυτή είναι ανεφάρμοστη στην περίπτωση που η οικοδομή δεν σας επιτρέπει την αποσύνδεση και αυτό ισχύει ακόμη και αν η οικοδομή είναι μετά το Δ τρίμηνο του 85 γιατί το πρόβλημα δημιουργείται από την απαίτηση συναίνεσης της ΕΠΑ και όχι από κάποιο νομικό έγγραφο. Η ΕΠΑ ζητά την συναίνεση των συνιδιοκτητών για να είναι καλυμμένη έναντι μελλοντικής καταγγελίας για τον μετρητή και τις σωληνώσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να διέρχονται από κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής για να φτάσουν μέχρι το διαμέρισμα.
Το σχέδιο νόμου «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4001/2011 (Α’ 179) ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που αναφέρθηκε παραπάνω, συντάχθηκε για να επιλύσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση της συναίνεσης του 51% των συνιδιοκτητών υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκλιθεί γενική συνέλευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ακόμη και αν οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνήσουν στην αποσύνδεση, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει στην αποσύνδεση μετά την πάροδο 2,5 μηνών από την γενική συνέλευση εγκαθιστώντας στο διαμέρισμα του ατομικό λέβητα αερίου. Η διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι χρονοβόρα και ψυχοφθόρα ενώ όπως προαναφέρθηκε ήδη το σχέδιο νόμου συντάχθηκε «στο πόδι», δημιουργεί μια σειρά από νομικά προβλήματα και δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.
Το κόστος μιας ατομικής εγκατάστασης με φυσικό αέριο κυμαίνεται από ~ 1600€ (φθηνός λέβητας σε διαμέρισμα που προϋπήρχε άλλο σύστημα αυτονομίας και οι σωληνώσεις των σωμάτων καταλήγουν σε συλλέκτη) μέχρι και 4.000€ (λέβητας συμπυκνωμάτων σε διαμέρισμα μεσαίου μεγέθους όπου απαιτείται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου σωληνώσεων)

Αυτόνομη θέρμανση με ατομική μονάδα πετρελαίου


Η επιλογή μιας ατομικής μονάδας πετρελαίου είναι σε πολλές περιπτώσεις μια πολύ δελεαστική λύση για την αυτονόμηση ενός διαμερίσματος.
Η λύση αυτή παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα:
  • Πολύ χαμηλό κόστος αρχικής εγκατάστασης
  • Άμεση και οικονομική θέρμανση ειδικά σε συνδυασμό με έναν λέβητα που παράγει on-demand ζεστό νερό χρήσης
Και μια σειρά από (σημαντικά) μειονεκτήματα
  • Δυσκολία στην εξεύρεση του χώρου εγκατάστασης της μονάδας.
  • Δυσκολία όδευσης της καπνοδόχου όταν οι υπόλοιποι ένοικοι δεν μας το επιτρέπουν
  • Αδυναμία τοποθέτησης της δεξαμενής πετρελαίου σε χώρο που να επιτρέπεται.
  • Μεγάλη όχληση κατά την συντήρηση του λέβητα.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι κανονικά, η τοποθέτηση λέβητα και δεξαμενής πετρελαίου σε ταράτσες και μπαλκόνια απαγορεύεται από τον γενικό κτιριοδομικό κανονισμό και τις ισχύουσες διατάξεις, και η τοποθέτηση τους εκεί μπορεί να γίνει μόνο με την συναίνεση και την άδεια των συνιδιοκτητών της οικοδομής, ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση δεν διασφαλιζόμαστε έναντι μελλοντικής καταγγελίας.
Το κόστος μιας ατομικής εγκατάστασης με λέβητα πετρελαίου κυμαίνεται από ~ 1300€ (φθηνός λέβητας σε διαμέρισμα που προϋπήρχε άλλο σύστημα αυτονομίας και οι σωληνώσεις των σωμάτων καταλήγουν σε συλλέκτη) μέχρι και 3.000€ (λέβητας σε διαμέρισμα μεσαίου μεγέθους όπου απαιτείται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου σωληνώσεων)

Αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας


Μια πολύ καλή επιλογή για την αυτονόμηση του διαμερίσματος μας είναι και η εγκατάσταση μιας μικρής αντλίας θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών για θέρμανση κατοικιών.
Η λύση αυτή, εκτός από την αγορά της αντλίας θερμότητας απαιτεί έλεγχο του μεγέθους των υφιστάμενων θερμαντικών σωμάτων ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα θερμαντικά μας σώματα θα αποδίδουν τις θερμίδες που απαιτούνται για την θέρμανση κάθε χώρου του σπιτιού με την χαμηλότερη θερμοκρασία (σε σχέση με τον λέβητα) νερού που θερμαίνει η αντλία θερμότητας.
Η αυτονόμηση με αντλία θερμότητας, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα
  • Υψηλή ποιότητα θέρμανσης λόγω της συνεχούς θέρμανσης των χώρων με χαμηλές θερμοκρασίες νερού
  • Μεγάλη οικονομία στα έξοδα θέρμανσης
  • Γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση
Και μια σειρά από μειονεκτήματα όπως
  • Μεγάλο κόστος αρχικής εγκατάστασης
  • Μεγάλο κόστος και τεχνική δυσκολία στην θέρμανση ζεστού νερού χρήσης με την αντλία θερμότητας.
Το κόστος μιας ατομικής εγκατάστασης με αντλία θερμότητας ξεκινά από τις ~3.500€ (με φθηνή αντλία θερμότητας σε διαμέρισμα που προϋπήρχε σύστημα αυτονομίας και οι σωληνώσεις των θερμαντικών σωμάτων καταλήγουν σε συλλέκτη) και μπορεί να φτάσει (ή και να ξεπεράσει) τις ~7.000€ (αντλία θερμότητας σε μεσαίου μεγέθους διαμέρισμα όπου απαιτείται η κατασκευή νέου δικτύου σωληνώσεων και η αντικατάσταση κάποιων θερμαντικών σωμάτων)

Αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικό λέβητα.


Μια ακόμη λύση για την αυτονόμηση ενός διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση, είναι η εγκατάσταση ηλεκτρικού λέβητα.
Η λύση αυτή έχει σαν μοναδικό πλεονέκτημα το πολύ χαμηλό κόστος εγκατάστασης και το πολύ σοβαρό μειονέκτημα της πολύ μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να επιλέγεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως:
  • Εγκατάσταση σε διαμερίσματα με ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ (πολύτεκνοι, υπάλληλοι ΔΕΗ κ.λ.π.)\
  • Εγκατάσταση σε διαμερίσματα με πολύ αραιή περιστασιακή χρήση
Το κόστος εγκατάστασης ηλεκτρικού λέβητα ξεκινάει από τα ~800€ (σε διαμέρισμα όπου υπάρχει ήδη επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος και δίκτυο σωληνώσεων που να καταλήγει σε συλλέκτη) και μπορεί να φτάσει τα 2.000€ (σε διαμέρισμα όπου απαιτείται αύξηση ισχύος και αναβάθμιση του παροχικού καλωδίου) ή και τα 3.500€ (αξιόλογος λέβητας για ένα μεσσαίου μεγέθους διαμέρισμα) όταν εκτός από αύξηση ισχύος απαιτείται και η κατασκευή δικτύου σωληνώσεων.

Αυτόνομη θέρμανση με θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας


Η τελευταία αυτή περίπτωση που θα εξετάσουμε, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως
  • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση
  • Σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης
  • Μηδενικό κόστος συντήρησης
  • Εξοικονόμηση χώρου / καλαισθησία
Και μια σειρά από σοβαρά μειονεκτήματα όπως
  • Υψηλό κόστος λειτουργίας (παρά τα όσα λένε και γράφουν οι εισαγωγείς των υπέρυθρων πάνελ)
  • Αδυναμία θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης με οικονομικό τρόπο
  • Χειρότερη ποιότητα θέρμανσης σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα.
Αν και στο διαδίκτυο οι εισαγωγείς πάνελ υπερύθρων υπόσχονται «οικονομία μέχρι και 60%», θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να αναρωτηθούμε «σε σχέση με τι;», διότι αν συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης σε σχέση με έναν ασυντήρητο υπερδιαστασιολογημένο λέβητα πετρελαίου που λειτουργεί αρύθμιστος σε δίκτυο με αμόνωτες σωλήνες, μπορούμε να πετύχουμε «οικονομία 60%» εγκαθιστώντας οποιοδήποτε από τα παραπάνω συστήματα. Το ρεύμα είναι ακριβλη πηγή ενέργειας, και το κόστος θέρμανσης ενός διαμερίσματος με πάνελ ακτινοβολίας είναι σίγουρα μεγαλύτερο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο (εκτός από τον ηλεκτρικό λέβητα).
Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι η ιδανική λύση για την θέρμανση εξωτερικών χώρων (καφετέριες, εστιατόρια κ.λ.π.) λόγω του τρόπου που θερμαίνουν (ακτινοβολία), είναι όμως μια κακή επιλογή για την θέρμανση κατοικιών και διαμερισμάτων και για τον λόγο αυτόν η επιλογή των θερμαντικών πάνελ θα πρέπει να εξετάζεται ως έσχατη λύση και εφόσον δεν είναι δυνατή η αυτονόμηση του διαμερίσματος μας με άλλον τρόπο.

Επίλογος


Παρά τα μειονεκτήματα της και τις προστριβές που μερικές φορές δημιουργεί η χρήση της, η θέρμανση με κεντρική εγκατάσταση είναι σχεδόν πάντοτε ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης μιας οικοδομής.
Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει ακόμη περισσότερο για τα διαμερίσματα στον 1ο (όταν υπάρχει πυλωτή) και τον τελευταίιο όροφο της οικοδομής. Ο κανονισμός κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης προβλέπει ότι οι απώλειες από την πυλωτή και από το δώμα δεν είναι απώλειες των διαμερισμάτων 1ου ορόφου και του ρετιρέ αντίστοιχα, αλλά απώλειες της οικοδομής, και για τον λόγο αυτόν τα έξοδα που προκύπτουν από τις απώλειες αυτές μοιράζονται σε όλες τις ιδιοκτησίες και δεν επιβαρύνουν τα αντίστοιχα διαμερίσματα μόνο. Η αποσύνδεση των διαμερισμάτων 1ου ορόφου και του ρετιρέ, στις περισσότερες περιπτώσεις (ειδικά σε οικοδομές με κακή μόνωση) οδηγεί στην αύξηση του κόστους για θέρμανση και όχι στην μείωση, γιατί αν και η εγκατάσταση λειτουργεί οικονομικότερα, έχει να αντιμετωπίσει τις απώλειες της πυλωτής και του δώματος που πλέον επιβαρύνουν το διαμέρισμα που αποσυνδέθηκε.
Είναι επίσης βέβαιο, ότι και για τα ενδιάμεσα διαμερίσματα είναι συμφερότερο να παραμείνουν συνδεδεμένα στην κεντρική εγκατάσταση παρά να αποσυνδεθούν. Το υψηλό κόστος που παρατηρείται σε πολλές οικοδομές, εκτός από την κακή μόνωση (που δεν βελτιώνεται με την αυτονόμηση) έχει να κάνει συνήθως με παράγοντες όπως :
  • Παλαιότητα λέβητα
  • Κακή συντήρηση και ρύθμιση λέβητα
  • Μη ύπαρξη συστήματος αντιστάθμισης
  • Αμόνωτη καπνοδόχος
  • Κακή επιλογή ωρών λειτουργίας
  • Μη ύπαρξη συστήματος θερμιδομέτρησης που οδηγεί σε σπατάλες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Στις παραπάνω περιπτώσεις και ειδικά στις μεγάλες οικοδομές το κόστος βελτίωσης της εγκατάστασης είναι πάντοτε μικρότερο από το κόστος αυτονόμησης (γιατί επιμερίζεται σε πολλά διαμερίσματα) και μπορεί να οδηγήσει σε δραματική μείωση του κόστους λειτουργίας, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 60% (με την εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης και αυτόνομων ή ασύρματων θερμιδομετρητών).
Για τους λόγους αυτούς, πριν αποφασίσουμε να αποσυνδεθούμε από την οικοδομή, θα πρέπει να εξαντλούμε όλες τις πιθανότητες συναίνεσης των συνιδιοκτητών στην βελτίωση της υπάρχουσας εγκατάστασης, και να προχωράμε σε αποσύνδεση και αυτονόμηση μόνον όταν η συνεννόηση είναι εντελώς αδύνατη.
Εκτός από οικονομικούς λόγους, η παραμονή μας στην εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης επιβάλλεται και για λόγους κοινωνικούς και είναι προτιμότερο οι δύσκολες εποχές που διανύουμε να μας βρίσκουν ενωμένους, παρά απομονωμένους.

πηγή:αέναος