ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ DESIGN

Διαδραστικότητα και design

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και εξελίσσεται. Ητεχνολογία κυριαρχεί σε όλα τα πεδία κάνοντας εντυπωσιακά άλματα και η τέχνη και ηαρχιτεκτονική τα προσαρμόζουν στη ζωή μας. Πολλές φορές μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν έχουμε να κάνουμε με τέχνη ή απλώς για τεχνολογικές εφαρμογές. Όμως όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογία το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει πάρει κυρίαρχη θέση στη ζωή μας και η επικοινωνία, ηψυχαγωγία, η ενημέρωση αλλά και οι καθημερινές μας συναλλαγές πραγματοποιούνται σε έναν μεγάλο βαθμό μέσα απ’ αυτό. Η απόσταση μεταξύ πραγματικού και εικονικού έχει αμβλυνθεί. Σήμερα μπορούμε να συνδυάσουμε το εικονικό με το πραγματικό με τρόπο που κάποτε φαινόταν απίστευτο. Τα διαδραστικά περιβάλλονταπαίρνοντας την μορφή δημόσιας τέχνης αποτελούν μια νέα μορφή πραγματικότητας που σχετίζεται με την τάση της ψηφιοποίησης των δεδομένων και την δύναμη της πληροφορίας στον σύγχρονο κόσμο.

Η διάδραση είναι μια σχέση δράσης αντίδρασης μεταξύ θεατή και θεάματος ενώ διαδραστικότητα είναι η δυνατότητα ενός μέσου να δέχεται αμφίδρομη επικοινωνία δηλαδή να δέχεται ερεθίσματα και να αντιδρά σ’ αυτά. Τα διαδραστικά μέσα διαθέτουν υπολογιστές και αισθητήρες για να ανταποκριθούν στην κίνηση, την θερμότητα, το άγγιγμα, τις καιρικές συνθήκες ή άλλου είδους ερέθισμα. Ο άνθρωπος στέλνει ένα ερέθισμα και το αντικείμενο που έχει διαδραστικές ιδιότητες διαθέτοντας κατάλληλους αισθητήρες –σένσορες, αντιλαμβάνεται το ερέθισμα αυτό. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία κι έτσι ανάλογα με το ερέθισμα το αντικείμενο προχωρά στην αντίδραση βάση των προγραμματισμένων κατευθύνσεων. Όσο πολύπλοκο κι αν φαίνεται η εφαρμογή του είναι απλή και γρήγορη. Οι δυνατότητες προβολής είναι αμέτρητες.  Λογότυπα εταιριών, πληροφορίες, προϊόντα, εικόνες, διαδραστικά έργα τέχνης μπορούν να στολίσουν τα διαδραστικά μέσα με δυνατότητα εναλλαγής. Είναι κατάλληλο ακόμα και για παιχνίδι.

12928603179930.jpg
Διαδραστική βιτρίνα

Οι βιτρίνες των καταστημάτων μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε διαδραστικές οθόνες, με την απλή εφαρμογή εσωτερικά, λεπτής μεμβράνης. Με την χρήση βιντεοπροβολέα ή LCD monitor επιτυγχάνεται εικόνα υψηλής ανάλυσης(για την εφαρμογή (δες το video)  . Η πρώτη διαδραστική βιτρίνα στην Ελλάδα βρίσκεται σε βιβλιοπωλείο στην Πάτρα. Ο πελάτης μπορεί να σταθεί στη βιτρίνα και να ξεφυλλίσει το βιβλίο που επιθυμεί. Έπειτα μπορεί να εισέλθει και να το αγοράσει. Η εικόνα προβάλλεται μέσω βιντεοπροβολέα στο τζάμι της βιτρίνας και μέσα από ειδικά προσαρμοσμένο software γίνεται ανίχνευση της κίνησης των χεριών και επεξεργασίας της εικόνας. Όσο πολύπλοκο κι αν ακούγεται είναι πολύ απλό σε εφαρμογή και συγχρόνως μια οικονομική και συμφέρουσα εγκατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο μετατρέπεται και ο τοίχος σε διαδραστική οθόνη.

interactivebookstoreshowcase.jpg
Διαδραστική βιτρίνα βιβλιοπωλείου στην Πάτρα

Αλλά και το δάπεδο μπορεί να γίνει διαδραστικό και μάλιστα με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.. Για παράδειγμά μπορεί να εικονίζει μια πισίνα και πατώντας πάνω δημιουργούνται εφέ νερού με κυματισμούς ( δες το video) ή έναν αγρό με λουλούδια που πατώντας πάνω απομένει η πρασινάδα ( δες video). Επίσης μπορεί να εμφανίζονται πληροφορίες, όπως συμβαίνει  στο μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, περιηγούμενος ο επισκέπτης στην έκθεση. Το διαδραστικό πάτωμα αλληλεπιδρά σε κάθε πάτημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκθεσιακούς χώρους, σε μουσεία, οργανισμούς, σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα ,ακόμα, γιατί όχι και σε σύγχρονες κατοικίες, στην είσοδο του σπιτιού για παράδειγμα και θα ήταν σίγουρα πολύ εντυπωσιακό για τον επισκέπτη.


14376568.jpg
μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εντυπωσιακά είναι και τα διαδραστικά τραπέζια. Το διαδραστικό τραπέζι, αποτελεί μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας του πελάτη σε μπαρ και εστιατόρια και ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο διαφήμισης. Το σύστημα πολυαφής αντιδρά σε κάθε αντικείμενο που αγγίζει την επιφάνειά του. Φανταστείτε ο πελάτης να ακουμπά το ποτήρι στο τραπέζι κι αμέσως γύρω απ’ το ποτήρι να δημιουργούνται για παράδειγμα ομόκεντροι κύκλοι ή άλλα σχέδια και εικόνες τα οποία μετατοπίζονται κατά μήκος του τραπεζιού ξεσηκώνοντας τους θαμώνες, δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα και διάθεση επικοινωνίας. Ο πελάτης μπορεί ακόμα να γράψει ή να ζωγραφίσει επάνω. (δες το βίντεο)

320338999_630.jpg

tables.jpg

Επίσης οι θαμώνες σε καφέ και εστιατόρια μπορούν να δουν το μενού, να παραγγείλουν, να διασκεδάσουν παίζοντας παιχνίδια, να ενημερωθούν περιηγούμενοι στο διαδίκτυο, να πληρώσουν άμεσα τον λογαριασμό και καλέσουν ταξί.

geek-bars-restaurants-inamo-interactive-restaurant-1.jpg
Διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου

o.jpg
Διαδραστικό τραπέζι μπαρ


Στην εικόνα που ακολουθεί η τσόχα έδωσε τη θέση της σε βιντεοπροβολέα και με το πέρασμα της μπάλας κινούνται τα πάντα.

Obscura_Digital_shows_off_CueLight_interactive_pool_table.jpg
Διαδραστικό μπιλιάρδο


Η χρήση νέων τεχνολογιών έχει πλέον εδραιωθεί στην αρχιτεκτονική και το design.H διαδραστικότητα αποτελεί ένα εξελισσόμενο πεδίο αρχιτεκτονικής και έρευνας και δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα που αναφέραμε αλλά μελετά τις περιβαλλοντικές συνθήκες μέσω αισθητήρων ώστε τα κτήρια μέσω ενεργοποιητών να προσαρμόζουν την μορφή, το σχήμα και το χρώμα τους αντίστοιχα. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα


πηγή:Νομικά Επίλεκτα