ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

FORMAT ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Δείτε πως κάνουμε format στον υπολογιστή μας χωρίς να χρειάζεται να ξαναφορτώσουμε έναν-έναν τους drivers των εγκατεστημένων συσκευών καθώς και τα προγράμματά μας. 

Προετοιμασία format υπολογιστή: Λίστα με τα προγράμματα

Η διαδικασία του format είναι αρκετά εύκολη και κατά 90% αυτοματοποιημένη. Το πιο χρονοβόρο τμήμα είναι μετά το format και την επανεγκατάσταση των Windows, όταν θα πρέπει να εγκαταστήσουμε όλα τα προγράμματα που χρειαζόμαστε.
Αυτό που θα βοηθήσει σημαντικά είναι να έχουμε μια αναλυτική λίστα με τα προγράμματα που είχαμε ήδη εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας, πριν από το format.
Ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε μια τέτοια λίστα είναι χρησιμοποιώντας το Ccleaner. Πηγαίνοντας στην ενότητα "Tools", στην πρώτη επιλογή "Uninstall" βλέπουμε όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα.
format υπολογιστή laptop windows 03
Δεν χρειάζεται καν να σημειώσουμε με το χέρι ποια είναι τα προγράμματα. Κάνουμε κλικ στο κουμπί "Save to text" file...
format υπολογιστή laptop windows 04
...και ο ccleaner θα αποθηκεύσει την αναλυτική λίστα όλων των εγκατεστημένων προγραμμάτων, καθώς και τις εκδόσεις που είχαμε.
format υπολογιστή laptop windows 05
Πιο απλό, δεν γίνεται! Για περισσότερες προηγμένες λειτουργίες του Ccleaner δείτε τον οδηγό : CCleaner Like a Boss: 9 tips για τον καλύτερο καθαρισμό των Windows, και όχι μόνο

Κάνουμε Backup όλων των Drivers

Αντί να ψάχνουμε για drivers στο site κάθε κατασκευαστή ξεχωριστά, γιατί να μην κάνουμε backup τους drivers που ήδη λειτουργούν στο σύστημά μας?
Ένα από τα καλύτερα σχετικά προγράμματα είναι το Double Driver ( http://double-driver.en.softonic.com/?ab=1 ), το οποίο όχι μόνο θα κρατήσει backup όλων των driver του υπολογιστή, αλλά θα μας βοηθήσει να τους επαναφέρουμε 100% αυτόματα μετά το format.
format υπολογιστή laptop windows 06
Για να δείτε αναλυτικά πώς λειτουργεί το Double Driver, δείτε τον οδηγό :Drivers μετά το Format - 100% Αυτόματη Εγκατάσταση!

Αποθηκεύουμε την άδεια χρήσης των Windows και του Office

Έτσι, μετά το format και την επανεγκατάσταση, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα το Windows και το Office, με τις αποθηκευμένες άδειες, ακόμα και χωρίς πρόσβαση στο Internet.
format υπολογιστή laptop windows 07

Βackup του Email (προαιρετικά)

Αν το email μας το βλέπουμε αποκλειστικά στο Internet (gmail, outlook.com, yahoo mail κλπ), προσπερνάμε αυτό το βήμα.
Αλλιώς, αν χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα για να λαμβάνουμε email (Outlook, Windows Mail, Thunderbird κλπ) θα πρέπει να κρατήσουμε αντίγραφο ασφαλείας των μηνυμάτων αλλά και των επαφών.
Το κλειδί για ένα καλό backup του email είναι να βρούμε την επιλογή "Εξαγωγή" ή "Export", που θα μας επιτρέψει να εξάγουμε email και επαφές σε ένα αρχείο, το οποίο θα εισάγουμε ξανά μετά το format.
format υπολογιστή laptop windows 08

Βackup των σελιδοδεικτών (προαιρετικά)

Όσοι χρησιμοποιούμε σελιδοδείκτες (bookmarks) στον browser μας, έχουμε ενδεχομένως συγκεντρώσει δεκάδες ή και εκατοντάδες αποθηκευμένες σελίδες που δεν θέλουμε να χάσουμε.
Ευτυχώς, οι σύγχρονοι browsers κάνουν εξαιρετικά εύκολο το backup των σελιδοδεικτών.

Backup Σελιδοδεικτών στον Google Chrome

Μπορούμε να συνδέσουμε τον Google Chrome με το λογαριασμό μας της Google, και όλοι οι σελιδοδείκτες μας θα είναι ασφαλείς στους server της Google.
Αρκεί να πάμε στις τρεις μπάρες πάνω δεξιά του παραθύρου, και να επιλέξουμε Σύνδεση στο Chrome, και στην επόμενη οθόνη να βάλουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας στη Google (τα ίδια στοιχεία με τα οποία συνδεόμαστε στο Gmail).
format υπολογιστή laptop windows 008

Backup Σελιδοδεικτών στον Mozilla Firefox

Μία αντίστοιχη λειτουργία συγχρονισμού διαθέτει και ο Mozilla Firefox, το Firefox Sync. Αρκεί να πάμε στο κουμπί του Firefox -> Επιλογές, και ύστερα στην καρτέλα "Sync".
format υπολογιστή laptop windows 0008
Κάνοντας κλικ στο "Ρύθμιση Firefox Sync" και ακολουθώντας τις απλές οδηγίες, όλοι οι σελιδοδείκτες μας θα αποθηκευτούν με ασφάλεια στον online λογαριασμό μας του Firefox.
Για την αναλυτική διαδικασία και με τους δύο browsers, δείτε τον οδηγό:

Βackup των Saved Games (προαιρετικά)

Αν παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή, τα saves έχουν αποθηκευμένη την πρόοδο εκατοντάδων ή και χιλιάδων ωρών - και θα ήταν πολύ κρίμα να ξεχάσουμε να τα αποθηκεύουμε και να τα χάσουμε.
format υπολογιστή laptop windows 19
Τη λύση μας δίνει το δωρεάν πρόγραμμα Gamesave Manager, που αναλαμβάνει να αποθηκεύσει για εμάς όλα τα saves από όλα τα παιχνίδια στον υπολογιστή.
Δείτε τον αναλυτικό  οδηγό:

Προετοιμάζουμε το μέσο εγκατάστασης των Windows

Αν έχουμε τα Windows ήδη σε DVD, μπορούμε να προσπεράσουμε αυτό το βήμα. Αν όμως τα έχουμε κατεβάσει σε ISO τα Windows 7 ή τα Windows 8, τότε η καλύτερη λύση είναι να τα γράψουμε σε ένα φλασάκι USB.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε το πρόγραμμα της ίδιας της Microsoft, ή το ταχύτατο και εξαιρετικά ευέλικτο Rufus.
format υπολογιστή laptop windows 09

Backup σε όλα τα αρχεία κάθε χρήστη

Αφήσαμε αυτό το βήμα τελευταίο πριν το format υπολογιστή, για να βεβαιωθούμε πως έχουμε σώσει όλα τα παραπάνω νέα αρχεία που δημιουργήσαμε (το backup του email, τη λίστα προγραμμάτων, το backup των drivers, τις άδειες χρήσης κλπ).
Η πιο εύκολη μέθοδος να βεβαιωθούμε πως δεν μας έχουν ξεφύγει καθόλου αρχεία πριν από το format, είναι να αντιγράψουμε όλους τους φακέλους κάθε χρήστη του υπολογιστή.
Πηγαίνουμε στον Τοπικό δίσκο C: και ύστερα στο φάκελο "Χρήστες".
format υπολογιστή laptop windows 10
Μπαίνουμε στο φάκελο κάθε χρήστη ξεχωριστά (αν έχουμε περισσότερους από έναν), και αντιγράφουμε όλους τους φακέλους σε έναν εξωτερικό σκληρό ή σε ένα δεύτερο partition.
format υπολογιστή laptop windows 11
Έτσι, όλα τα περιεχόμενα της επιφάνειας εργασίας, τα έγγραφα, η μουσική, τα βίντεο, τα saves από παιχνίδια και τα αρχεία που έχουμε κατεβάσει στα Στοιχεία λήψης θα είναι ασφαλή.
Ο φάκελος "αναζητήσεις" είναι ενδεχομένως περιττός, και τα Αγαπημένα αφορούν αποκλειστικά τα αγαπημένα του Internet Explorer, αλλά το μέγεθος αυτών των φακέλων είναι αμελητέο.
Προσοχή! Αποφεύγουμε να αντιγράψουμε ολόκληρο το φάκελο του χρήστη, καθώς περιέχει κρυφούς φακέλους με αρχεία ρυθμίσεων των εφαρμογών και προσωρινά αρχεία που δεν χρειάζεται να κάνουμε backup, και ενδεχομένως να έχουν μέγεθος αρκετών gigabytes.

Ρίχνουμε μια τελευταία ματιά

Αν υπάρχει περίπτωση να μας ξέφυγε κάτι, αυτό θα είναι κάποιος φάκελος στον τοπικό δίσκο c:\ - κάποια προγράμματα έχουν το κακό συνήθειο να αποθηκεύουν πράγματα εκεί.
format υπολογιστή laptop windows 12
Επίσης, δεν βλάπτει να ρίξουμε μια ματιά στα αρχεία εφαρμογών, πιθανώς για κάποιο παλιό game που θα έχει τα saves του στο δικό του φάκελο, αντί για τα Έγγραφα ή τα Αποθηκευμένα παιχνίδια.
format υπολογιστή laptop windows 13

Ρυθμίζουμε το BIOS ώστε να ξεκινήσει με το μέσο εγκατάστασης

Είτε πρόκειται να εγκαταστήσουμε τα Windows από DVD είτε από USB, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε το BIOS ώστε να ξεκινήσει από το κατάλληλο μέσον.
format υπολογιστή laptop windows 14
Για να δείτε αναλυτικά πώς γίνεται αυτό, δείτε τον οδηγό μας: Boot από CD, DVD ή Φλασάκι USB - Πώς ρυθμίζω το BIOS

Ξεκινάμε τη διαδικασία του format υπολογιστή

Ακολουθούμε τον οδηγό που θέλουμε, αναλόγως αν πρόκειται να εγκαταστήσουμε Windows 7 ή Windows 8.
format υπολογιστή laptop windows
Ο οδηγός εγκατάστασης των Windows 8 αναφέρεται σε Dual Boot με Windows 7, μπορείτε όμως να τα βάλετε και αυτόνομα.
Η διαδικασία εγκατάστασης είναι η ίδια, αρκεί να ακολουθήσετε τον οδηγό από το βήμα 4 και μετά.

Επαναφέρουμε τους drivers

Μετά την εγκατάσταση, επαναφέρουμε τους Drivers που είχαμε κάνει backup, χρησιμοποιώντας πάλι το Double driver
format υπολογιστή laptop windows 16

Εγκαθιστούμε όλα τα δημοφιλή προγράμματα με ένα κλικ

Ορισμένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα για τον υπολογιστή μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε εντελώς αυτόματα και δωρεάν με τη χρήση του Ninite.
format υπολογιστή laptop windows 17
Σίγουρα θα διευκολύνει σημαντικά την επαναφορά μετά το format υπολογιστή.

Το format υπολογιστή ολοκληρώθηκε!

Πλέον ο υπολογιστής μας είναι κυριολεκτικά σαν καινούριος, με όλα τα προγράμματα που θέλουμε, με τα αρχεία μας 100% ασφαλή, καθαρός, αστραφτερός, και γρήγορος.
Ας τον απολαύσουμε όσο διαρκέσει, γιατί με τα Windows το επόμενο format είναι ζήτημα μηνών... εκτός κι αν κρατήσουμε ένα πλήρες backup ολόκληρου του συστήματος ή, ακόμα καλύτερα, αν "παγώσουμε" την εγκατάσταση
πηγή: PC STEPS