ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ PELLET

Θέρμανση με πέλλετ. Αξίζει; Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

Αν ανήκετε σε αυτούς που βαρέθηκαν να πληρώνουν μια περιουσία στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν λιγάκι τον χειμώνα, το πέλλετ ίσως είναι μια καλή και οικονομική εναλλακτική.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάνει για όλους ή ότι ταιριάζει σε όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

σκεφτείτε πριν αλλάξετε τρόπο θέρμανσηςΓια τον λόγο αυτό καλό είναι να το σκεφτείτε καλά πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια επένδυση και να ζητήσετε, φυσικά, την γνώμη κάποιου ειδικού.

Κι όταν λέμε ειδικό, δεν εννοούμε κάποιον πωλητή καυστήρων που θέλει -και με το δίκιο του- να πουλήσει το προϊόν του, αλλά κάποιον εξειδικευμένο μηχανολόγο μηχανικό.

Ο λόγος είναι ότι μια πιθανή μετατροπή του υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου μπορεί να φαντάζει συμφέρουσα, σε βάθος χρόνου, όμως, ενδέχεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την εγκατάσταση.

Κι αυτό επειδή ο λέβητας πετρελαίου είναι σχεδιασμένος για υγρά καύσιμα, η καύση των οποίων αφήνει ελάχιστα κατάλοιπα σε αντίθεση με τα στερεά όπως το pellet ή το ξύλο που παράγουν μεγάλες ποσότητες στάχτης.

λέβητας πέλλετ - ξύλουΕπομένως η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να εγκατασταθεί από την αρχή καυστήρας και λέβητας στερεών καυσίμων αν θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη του πέλλετ, αλλά έτσι ανεβαίνει πολύ το κόστος.

Γενικά μια απλή μετατροπή κοστίζει γύρω στα 1500 - 2000 ευρώ, καθώς αλλάζει μόνο ο καυστήρας.

Αντίθετα, αν αγοράσετε και λέβητα τότε το συνολικό κόστος ξεπερνά τις 5000 ή και τις 7000 ευρώ!

Κάτι άλλο που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια αλλαγή είναι ότι λόγω της φύσης του pellet (στερεό), θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά την στάχτη.

Είναι μια διαδικασία που για πολλούς δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο δεν παύει να απαιτεί χρόνο και διάθεση να ασχοληθεί κανείς με κάτι τέτοιο.

Κατά τα άλλα οι καυστήρες πέλλετ θέλουν την προβλεπόμενη συντήρηση μια φορά τον χρόνο, όπως οι καυστήρες πετρελαίου, καθώς διαθέτουν κι αυτοί μηχανικά μέρη που χρειάζονται λίπανση.

Υπάρχουν, βέβαια, και σόμπες και τζάκια που λειτουργούν με πέλλετ.

Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, μιλάμε πλέον για την θέρμανση μεμονωμένων χώρων.
Σόμπες πέλλετ

Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε το πλεονέκτημα χρήσης των καλοριφέρ.

Όσον αφορά, τώρα, το κόστος του καυσίμου, εκεί τα νέα, για την ώρα, είναι καλά.

Ένα κιλό πέλλετ κοστίζει 0,30 ευρώ την στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνάει το 1,25 ευρώ το λίτρο.

Σημειώστε βέβαια ότι στην θερμική απόδοση από την καύση ενός λίτρου πετρελαίου αντιστοιχούν 2 κιλά pellet. Δηλαδή 0,60 έναντι 1,25. Και πάλι, όμως, μιλάμε για μια εξοικονόμηση πάνω από 50%.

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την απόδοση του συστήματος, τον τύπο του λέβητα κλπ.

Ένα ακόμη θετικό είναι ότι το πέλλετ είναι συσκευασμένο σε σακούλες, πράγμα που διευκολύνει πολύ την αποθήκευσή του.

συσκευασίες πέλλετ

Επομένως, για να δείτε αν η λύση της θέρμανσης με πέλλετ είναι μια καλή εναλλακτική για σας, και αξίζει πραγματικά, πρέπει να βάλετε κάτω όλες τις παραμέτρους.

πηγή: coolweb.gr