ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΩΛΗΝΩΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΩΛΗΝΩΤΟΥΣ LED

Οι λάμπες Led τύπου φθορισμού είναι λάμπες τεχνολογίας led σε σχήμα σωλήνα που βγήκαν για να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες λάμπες φθορίου.
Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη πάχους Τ5
,Τ8,Τ10, αλλα και μήκους. Οι πιο συνηθισμένες που αντικαθηστούν τις γνωστές μας φθορίου είναι οι Τ8 και κυκλοφορούν σε μήκη 60cm, 90cm, 120cm, 150cm.

Πλεονεκτήματα των LED


Ενώ οι πάλιες φθορίου εχούν αναφερθεί επιζήμιες για το περιβάλλον οι led ερχονται να τις αντικαταστήσουν με το ίδιο και περισσότερο φώς και με πολλα πλεονεκτήματα:
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ότι μια λάμπα φθορισμού, πάνω από 20.000 ώρες.
60-80% εξοικονόμησης ενέργειας από τις λάμπες φθορισμού.
Καμία παρέμβαση RF, χωρίς να τρεμοπαίζει ή να βουίζει,
Χωρίς κίνδυνο του υδραργύρου.
Χωρίς UV και IR ακτινοβολία.
Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, υψηλή φωτεινότητα.

Πώς λειτουργούσαν οι πάλιες φθορίου
Μια λάμπα φθορισμού είναι μια χαμηλής πίεσης ατμών υδραργύρου λάμπα που χρησιμοποιεί φθόριο για να παράγει το ορατό φως.
Το ηλεκτρικό ρεύμα διεγείρει τούς ατμούς υδρογόνου και παράγεται υπεριώδες
φως, κατόπιν αυτό με τη βοήθεια του φθορίου που περίεχεται σε αυτές τις λάμπες εκπεμπει το ορατο φώς.


Πώς λειτουργούν οι LED τύπου φθορίου


Οι LED τύπου φθορίου είναι ένας σωλήνας πλαστικός ή γυάλινος μέ πλάτη αλουμινίου, ή και όλος γυάλινος, που μέσα υπάρχει μια πλακέτα με led smd (κάτι σαν αυτή της λεντοταινίας). Είναι πιο κατευθυντικό το φώς που εκπέμπουν σχετικά με τις παλιές, αλλα οι νέας γεννιάς led κατάφεραν με ειδικές διατάξεις στό εσωτερικό τους να εκπέμπουν το φώς σε 200-320° γωνία εκπομπής φωτός.




Ένα θέμα που αντιμετωπίζεται στις μέρες μας πολύ συχνά στην πράξη, είναι η αντικατάσταση των συμβατικών γραμμικών (σωληνωτών) λαμπτήρων φθορισμού με γραμμικούς (σωληνωτούς) λαμπτήρες LED.

Η συγκεκριμένη αντικατάσταση λαμπτήρων αφορά, συνήθως, γραμμικά φωτιστικά σώματα με σωληνωτούς λαμπτήρες Τ8 (G13), χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου της έντασης φωτισμού τους, και – κατά κύριο λόγο – συνδυάζεται με την γενικότερη προσπάθεια εξοικονόμησης / μείωσης της κατανάλωσης των διαφόρων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τις οποίες προορίζεται.

Σε μια αντικατάσταση του είδους αυτού, όμως, είναι αναγκαία η επισταμένη γνώση και μελέτη των χαρακτηριστικών των σωληνωτών λαμπτήρων LED, σε σύγκριση με αυτά των για αντικατάσταση των συμβατικών σωληνωτών λαμπτήρων φθορισμού.
Έτσι, ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης προκειμένου να προβεί στην αναφερόμενη διεργασία, πρέπει –  για τους γραμμικούς λαμπτήρες
LED – να λάβει υπόψη του στοιχεία που αφορούν:

-- την εκπεμπόμενη φωτεινή ροή τους,
-- την φωτιστική απόδοσή τους
-- την απόδοση των χρωμάτων τους (Ra),
-- την θερμοκρασία του χρώματός τους και
-- την διάρκεια ζωής τους (η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 12,5 μέχρι και 15,5 χρόνια).


Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το ενδεχόμενο της μείωσης της αρχικά επιθυμητής έντασης φωτισμού της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Οι νέας τεχνολογίας γραμμικοί (σωληνωτοί) λαμπτήρες LED διακρίνονται σε δύο είδη, τα οποία αφορούν τη λειτουργία του συστήματος έναυσης και ελέγχου των προς αντικατάσταση συμβατικών γραμμικών (σωληνωτών) λαμπτήρων φθορισμού.

Έτσι έχουμε
γραμμικούς (σωληνωτούς) λαμπτήρες LED που προορίζονται για λειτουργία με:


1. συμβατικά συστήματα έναυσης, δηλαδή, ηλεκτρομαγνητικό ballast και starter (CCG = Conventional Control Gear), που χαρακτηρίζονται ως γραμμικοί λαμπτήρες LED τύπου ΕΜ, και

2. ηλεκτρονικά συστήματα έναυσης υψηλής συχνότητας, δηλαδή, ηλεκτρονικό ballast (ECG = Electronic Control Gear), που χαρακτηρίζονται ως γραμμικοί λαμπτήρες LED τύπου HF.


Η διαδικασία της συγκεκριμένης αντικατάστασης ακολουθεί τα παρακάτω περιγραφόμενα στάδια, τα οποία αφορούν το υφιστάμενο σύστημα έναυσης και λειτουργίας που περιλαμβάνεται στο φωτιστικό των συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού.

Πιο συγκεκριμένα,
αν το φωτιστικό των συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού περιλαμβάνει:


1. συμβατικό (ηλεκτρομαγνητικό) ballast και starter, πρέπει, αφού αφαιρεθεί ο συμβατικός λαμπτήρας φθορισμού να αφαιρεθεί και το συνοδευτικό του starter αίγλης, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί με ειδικό LED starter ή protection LED tube starter / fuse. Αυτό, ουσιαστικά περιλαμβάνει μια κυλινδρική γυάλινη ή κεραμική ασφάλεια (1 Α / 250 V). 



Επισημαίνεται, πως, το συμβατικό (ηλεκτρομαγνητικό) ballast παραμένει στη συνδεσμολογία.

Στη συνέχεια τοποθετείται ο σωστά επιλεγμένος για λειτουργία με   συμβατικό (ηλεκτρομαγνητικό) ballast σωληνωτός λαμπτήρας LED τύπου ΕΜ, και είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.




2. ηλεκτρονικό ballast λειτουργίας, το οποίο όπως είναι γνωστό λειτουργεί με υψηλές συχνότητες, πρέπει, αφού αφαιρεθεί ο συμβατικός λαμπτήρας φθορισμού να τοποθετηθεί ο σωστά επιλεγμένος για λειτουργία με ηλεκτρονικό ballast σωληνωτός λαμπτήρας LED τύπου HF, και είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.
Επισημαίνεται, πως, το ηλεκτρονικό
ballast παραμένει στη συνδεσμολογία.





Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των γραμμικών λαμπτήρων LED τύπου HF, εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των προϊόντων αυτών σύμφωνα με το νέο πρότυπο ασφαλείας IEC62776, το οποίο αναφέρεται στους λαμπτήρες διπλού άκρου. Το συγκεκριμένο πρότυπο ορίζει την μη ύπαρξη τάσης στην απέναντι βάση του λαμπτήρα, όταν έχει εισαχθεί το ένα άκρο του στην βάση του.
Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται κάθε πιθανότητα πρόκλησης ηλεκτρικού τόξου και κατά  επέκταση ηλεκτροπληξίας κατά την τοποθέτηση του λαμπτήρα
LED στις λυχνιολαβές του. 



Για τον λόγο αυτό οι γραμμικοί λαμπτήρες LED υψηλών συχνοτήτων τύπου HF διαθέτουν στα άκρα τους ειδικούς διακόπτες ασφαλείας.


Μετά την τοποθέτηση των γραμμικοί λαμπτήρες LED τύπου HF και στις δυο απέναντι λυχνιολαβές και την ενεργοποίηση του διακόπτη ασφαλείας – μόνο τότε – επιτρέπεται η κυκλοφορία του ρεύματος στο κύκλωμα του λαμπτήρα, προσδίδοντας τον ασφαλή χειρισμό αυτών. 




Πρακτική επιλογής του κατάλληλου γραμμικού λαμπτήρα LED σε υφιστάμενη ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού

Η επιλογή του κατάλληλου γραμμικού λαμπτήρα
LED για λειτουργία με συμβατικό (ηλεκτρομαγνητικό) ballast (CCG) ή με ηλεκτρονικό ballast (ECG), πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

1.    οπτικό έλεγχο για ύπαρξη starter στο φωτιστικό σώμα. Έτσι:
1α. αν υπάρχει
starter, τότε επιλέγεται γραμμικός λαμπτήρας LED για λειτουργία με συμβατικό (ηλεκτρομαγνητικό) ballast (CCG), ενώ
1β. αν δεν υπάρχει
starter, τότε επιλέγεται γραμμικός λαμπτήρας LED για λειτουργία με ηλεκτρονικό ballast (ECG)





2.  οπτικό έλεγχο υφιστάμενου σε λειτουργία λαμπτήρα φθορισμού μέσω ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής  (π.χ. smartphone, tablet κ.λπ.). Έτσι, αν κατά την παρατήρηση του σε λειτουργία λαμπτήρα φθορισμού μέσω της κάμερας του smartphone:
2α. το εκπεμπόμενο φως τρεμοπαίζει, τότε επιλέγεται γραμμικός λαμπτήρας
LED για λειτουργία με συμβατικό (ηλεκτρομαγνητικό) ballast (CCG), ενώ
2β. το εκπεμπόμενο φως παραμένει αμετάβλητο και δεν τρεμοπαίζει, τότε επιλέγεται γραμμικός λαμπτήρας
LED για λειτουργία με ηλεκτρονικό ballast (ECG)




Αν έχετε λίγο χρόνο – και προς κατανόηση των παραπάνω αναφερθέντων – παρακολουθήστε τα παρακάτω σύντομα εταιρικά βίντεο της OSRAM, Philips (με copy & paste των παρακάτω links στους browsers σας) σχετικά με την αντικατάσταση συμβατικών γραμμικών λαμπτήρων φθορισμού με γραμμικούς λαμπτήρες LED:

τύπου ΕΜ, για λειτουργία με ηλεκτρομαγνητικό ballast και starter (CCG)
τύπου HF, για λειτουργία με ηλεκτρονικό ballast (ECG)

VIDEO OSRAM
VIDEO PHILIPS
VIDEO PHILIPS


Οι νέες λάμπες LED δεν χρειάζονται τίποτα από αυτά. Ούτε ballast ούτε starter
Γι αυτό πριν συνδέσετε led φθορίου πρέπει να βγάλετε ή να παρακάμψετε από τη συνδεσμολογία, τον μετασχηματιστή και να δώσετε κατευθείαν ρεύμα
στη λάμπα 230V AC.
Υπήρχαν λάμπες LED που έπαιρναν ρεύμα από την μία και από την άλλη πλευρά κατά μήκος της λάμπας:


Οι καινούργιες LED που κυκλοφορούν τώρα είναι ακόμα πιο απλές στην σύνδεση τους, παίρνουν ρεύμα από τη μία πλευρά της λάμπας (αναγράφεται input), ενώ ή άλλη είναι μόνο για στήριξη.:



πηγή:steftouloglou.blogspot.gr/ και leditnow.gr

Δείτε ακόμα:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ BALLAST ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ