ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Κοινοτική οδηγία για την ισχύ των ηλεκτρικών σκουπών

Κοινοτική οδηγία για την ισχύ των ηλεκτρικών σκουπών και ποιο το όφελος.


Πιθανόν να έχετε αγοράσει παλαιότερα ηλεκτρικές σκούπες ισχύος 2500W 

Ας θεωρήσουμε μια γραμμή φωτισμού και πριζών σε μια οικία. Η γραμμή αυτή θα έχει καλώδιο διατομής 1,5mm2 και θα ασφαλίζεται με ασφάλεια 10Α τύπου Β.


Το καλώδιο διατομής των 1,5mm2 αντέχει να διαρρέεται συνεχώς από ρεύμα 13-14Α ανάλογα τον κατασκευαστή.
Εάν σε μια πρίζα της γραμμής αυτής βάλω να δουλέψει μια ηλεκτρική σκούπα 2500W τότε η σκούπα θα τραβάει συνεχώς 2500W/230V=10,86A, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η ασφάλεια των 10Α που ασφαλίζει τη γραμμή να πέσει.

Γιατί όμως στην πραγματικότητα δεν πέφτει η ασφάλεια?
Γνωρίζουμε ότι για κάθε τύπο μικροαυτόματου γίνονται δοκιμές για υπερφόρτωση και βραχυκύκλωμα σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα
Δηλαδή για να πέσει ο μικροαυτόματος των 10Α τύπου Β σε περισσότερο από 1 ώρα θα πρέπει να διαρρέεται από ρεύμα 1,13*10Α= 11,3Α και για να πέσει σε λιγότερο από 1 ώρα θα πρέπει να διαρρέεται από ρεύμα 1,45*10Α= 14,5Α

Στην περίπτωσή μας όμως η ηλεκτρική σκούπα παρόλο που απορροφά 10,86Α δεν δουλεύει για 1 ώρα αλλά για πολύ λιγότερο. Γι'αυτό δεν πέφτει ο μικροαυτόματος.

Ας πάρουμε την περίπτωση που δουλεύει η σκούπα και δουλεύουν και κάποιες άλλες καταναλώσεις ταυτόχρονα στην ίδια γραμμή  (π.χ φώτα,τηλεόραση,ψυγείο και υπολογιστής) ισχύος 800W.
Δηλαδή η γραμμή απορροφά ισχύ 2500W+800W=3300W με αποτέλεσμα το καλώδιο να διαρρέεται από ρεύμα 3300W/230V=14,34A

Σε αυτή την περίπτωση παρόλο που δεν θα πέσει πάλι ο μικροαυτόματος γιατί η σκούπα δεν δουλεύει για πολλή ώρα, το καλώδιο θα καταπονείται λόγω υπερθέρμανσης γιατί όπως είπαμε αντέχει συνεχώς 13-14Α.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η μεγάλη ισχύς αυτών των ηλεκτρικών σκουπών μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Εκτός αυτού την ίδια δουλειά κάνει και μια σκούπα των 1600W κάνοντας και οικονομία στο ρεύμα  

Μειώνεται στα 1.600 βατ η ανώτατη ισχύς για τις ηλεκτρικές σκούπες


       
Μειώνεται στα 1.600 βατ η ανώτατη ισχύς για τις ηλεκτρικές σκούπεςΑπαγορεύτηκε από τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου 2014 με απόφαση της ΕΕ, η πώληση στις 28 χώρες-μέλη ηλεκτρικών σκουπών με ισχύ άνω των 1.600 βατ.
Επίσης, από το 2017 θα επιτρέπεται η πώληση ηλεκτρικών σκουπών που θα καταναλώνουν έως 900 βατ.



Διότι στόχος των «28» είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ η συμμετοχή των συσκευών αυτών στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Και η μέση ισχύς των ηλεκτρικών σκουπών που πωλούνταν  στην ΕΕ ήταν 1.800 βατ.
Σε αντιστάθμισμα της μείωσης της ισχύος των ηλεκτρικών σκουπών, πάντως, και για να έχει ο καταναλωτής ένα εγγυημένο επίπεδο απόδοσης της συσκευής που θα αγοράζει, η νέα κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τους κατασκευαστές να εγγυώνται ως ελάχιστη διάρκεια λειτουργίας των ηλεκτρικών σκουπών τις 500 ώρες.
Η σχετική απόφαση που έλαβε στις 8 Ιουλίου 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από πρόταση του Συμβουλίου των αρμοδίων για την Ενέργεια υπουργών Οικονομικών των «28» εντάσσεται στο πρόγραμμα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% στην ΕΕ έως το έτος 2020. Και οι ηλεκτρικές σκούπες, όπως άλλωστε και αρκετές ακόμη ηλεκτρικές συσκευές, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας.

Ενεργειακή ετικέτα για ηλεκτρικές σκούπες


Η ενεργειακή ετικέτα σας βοηθά να κατανοήσετε την ενεργειακή απόδοση και αποτελεσματικότητα μιας ηλεκτρικής σκούπας. Τέθηκε σε εφαρμογή από την 1 Σεπτεμβρίου 2014.


Για να βρείτε μια πραγματικά αποδοτική ηλεκτρική σκούπα, δείτε πέρα από την ενεργειακή ετικέτα.


1. Επιλέξτε μια σκούπα με σταθερή απόδοση.

Η ενεργειακή ετικέτα αξιολογεί τις ηλεκτρικές σκούπες με άδεια σακούλα η κάδο. Στην πραγματικότητα, η σκόνη προκαλεί στις περισσότερες σκούπες, τη μείωση απορροφητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι, η κλάση που αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα της ηλεκτρικής σκούπας, ίσως να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την Dyson, όταν μια σκούπα χάνει την απορροφητικότητά της, τότε η ικανότητα απορρόφησης που αναφέρεται στην ενεργειακή ετικέτα, μπορεί να μειωθεί έως και πέντε κλάσεις, κατά τη χρήση στο σπίτι.

Η ενεργειακή απόδοση είναι σημαντική - αλλά δε θα σας εξοικονομίσει και πολλά χρήματα…

Η ενεργειακή απόδοση είναι σημαντική - αλλά δε θα σας εξοικονομίσει και πολλά χρήματα…

Επιλέγοντας μια ηλεκτρική σκούπα ενεργειακής κλάσης Α, αντί για μια ηλεκτρική σκούπα ενεργειακής κλάσης G, υποθέτετε ότι το λειτουργικό της κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαφορά στον λογαριασμό ρεύματος θα είναι μόνο €4.97 ανά χρόνο (€24.85 για πέντε χρόνια). Επιλέγοντας λοιπόν ένα μοντέλο υψηλότερης κλάσης δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τσέπη σας.

…για πραγματική οικονομία, απαλλαγείτε από τα κρυμμένα κόστη

2. Για πραγματική οικονομία, απαλλαγείτε από τα κρυμμένα κόστη.

Ορισμένες σκούπες, για να συλλέξουν τη σκόνη βασίζονται σε σακούλες και φίλτρα. Το κόστος αντικατάστασης αυτών μπορεί να αγγίξει τα €329 στα πρώτα πέντε χρόνια ζωής της σκούπας.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, μια ενεργειακή κλάση Α ενδέχεται να σας επιφέρει μια οικονομία στο ρεύμα της τάξης των €24.85. Αλλά θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε σχεδόν δέκα φορές περισσότερα χρήματα επιλέγοντας μια σκούπα που δεν χρειάζεται σακούλες και φίλτρα 

3. Αναλογιστείτε το ευρύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Οι ηλεκτρικές σκούπες που χρησιμοποιούν αναλώσιμα παράγουν απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Στην Ευρώπη μόνο, 126 εκατομμύρια σακούλες και φίλτρα καταλήγουν σε χωματερές ή πρέπει να αποτεφρώνονται κάθε χρόνο. Η ενεργειακή ετικέτα δεν λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: