ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Εκκίνηση Προγραμμάτων στα Windows: Πετάμε τα Άχρηστα

Κάθε πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή καταναλώνει πόρους (μνήμη και επεξεργαστική ισχύ). Αν έχουμε πολλά προγράμματα που να ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows, απενεργοποιώντας όσα δεν χρειαζόμαστε επιταχύνουμε σημαντικά τον υπολογιστή μας! Στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς ελέγχουμε την εκκίνηση προγραμμάτων, ώστε να αφαιρέσουμε τα άχρηστα.

Ελέγχοντας την εκκίνηση προγραμμάτων στα Windows

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ελέγξουμε την εκκίνηση προγραμμάτων στα Windows, πχ μέσω του μητρώου (registry) του συστήματος ή χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό πρόγραμμα όπως το Ccleaner.

εκκίνηση προγραμμάτων 01

 Εντούτοις, και τα ίδια τα Windows, σε όλες τις εκδόσεις από τα XP και μετά, μας δίνουν τη δυνατότητα να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στην εκκίνηση προγραμμάτων και να απενεργοποιήσουμε τα άχρηστα, χωρίς να χρειάζεται να μπλέξουμε με τη registry ή με τρίτα προγράμματα.

Εκκίνηση προγραμμάτων στα Windows 7 / Windows Vista / Windows XP

Ανοίγουμε το παράθυρο της εκτέλεσης, πατώντας ταυτόχρονα στο πληκτρολόγιο το κουμπί των Windows, μαζί με το R (από το "run"=εκτέλεση προγραμμάτων).
εκκίνηση προγραμμάτων 05
Στο παράθυρο της εκτέλεσης που θα ανοίξει, γράφουμε msconfig και πατάμε OK.
εκκίνηση προγραμμάτων 06
Πηγαίνουμε στην τέταρτη καρτέλα, "Εκκίνηση στοιχείων", όπου σε λίστα εμφανίζονται όλα τα προγράμματα της εκκίνησης.
εκκίνηση προγραμμάτων 07
Αρκεί να βγάλουμε το τσεκ στο κουτάκι μπροστά στο πρόγραμμα, για να απενεργοποιήσουμε  την αυτόματη εκκίνησή του με τα Windows.
Το μόνο εντελώς απαραίτητο πρόγραμμα είναι το Antivirus (στο παράδειγμα το Avast, στο σύστημά σας όποιο έχετε εγκατεστημένο, AVG, Kaspersky, Norton κλπ).
Αφού ξε-τσεκάρουμε όσα προγράμματα δεν χρειαζόμαστε, πατάμε ΟΚ
εκκίνηση προγραμμάτων 08
Το σύστημα θα μας βγάλει αυτό το μήνυμα. Κλείνουμε όλα τα ενεργά προγράμματα που ίσως έχουμε, και πατάμε "Επανεκκίνηση".
εκκίνηση προγραμμάτων 09
Στην επόμενη εκκίνηση, ο υπολογιστής μας θα είναι αστραφτερά καθαρός όσον αφορά την εκκίνηση προγραμμάτων!

Εκκίνηση προγραμμάτων στα Windows 8

Κάνουμε δεξί κλικ στη μπάρα εργασιών και επιλέγουμε "Διαχείριση Εργασιών"

εκκίνηση προγραμμάτων 02

Κάνουμε κλικ στην τέταρτη καρτέλα, "Εκκίνηση".
εκκίνηση προγραμμάτων 03
Το μόνο εντελώς απαραίτητο πρόγραμμα είναι το Antivirus (στο παράδειγμα το Avast, στο σύστημά σας όποιο έχετε εγκατεστημένο, AVG, Kaspersky, Norton κλπ).
Για να απενεργοποιήσετε τα προγράμματα που δεν χρειάζεστε, τα επιλέγετε ένα προς ένα και κάνετε κλικ στην "Απενεργοποίηση"
εκκίνηση προγραμμάτων 04
Στη συνέχεια του οδηγού θα εξηγήσουμε τη λογική για το ποια προγράμματα να κρατήσουμε και ποια να απενεργοποιήσουμε, οπότε ρίξτε μια ματιά πριν πάρετε τις αποφάσεις σας.

Ποια προγράμματα να κρατήσω στην εκκίνηση προγραμμάτων?

Όπως αναφέραμε (εις διπλούν) το μόνο εντελώς απαραίτητο πρόγραμμα στην εκκίνηση κάθε υπολογιστή είναι το Antivirus, ίσως και το Synaptics, αν έχουμε laptop και χρησιμοποιούμε πολύ το Touchpad.
Αν στο σύστημά σας έχετε κάποιο ξεχωριστό firewall ή κάποια εφαρμογή για αυτόματο backup (όπως πχ το Dropbox), αφήστε τα και αυτά ενεργοποιημένα στην εκκίνηση των Windows.
Εφαρμογές της Intel, Nvidia ή Ati, της κάρτας ήχου, του Microsoft Office και του iTunes/Quicktime είναι 100% άχρηστα στην εκκίνηση προγραμμάτων και θέλουν άμεση απενεργοποίηση

Μην ανησυχείτε, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, η κάρτα ήχου, το Office και το iTunes και quicktime θα λειτουργούν μια χαρά χωρίς αυτά. Ίσα ίσα, θα λειτουργούν καλύτερα, χωρίς την επιβάρυνση του συστήματος.
Για προγράμματα όπως το Skype, το Google Talk, ο Facebook Messanger κλπ το αν θα τα απενεργοποιήσετε ή όχι εξαρτάται από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε.
Πρακτικά, αν κάνετε μία κλήση το μήνα με το Skype δεν χρειάζεται να ξεκινάει με τον υπολογιστή κάθε μέρα και να είναι ανοιχτό όλη την ώρα, έτσι δεν είναι?

Αν όμως όντως το χρησιμοποιείτε καθημερινά, μπορείτε για ευκολία να το αφήσετε ενεργοποιημένο στην εκκίνηση προγραμμάτων.
Προγράμματα που δεν ξέρετε ακριβώς τι κάνουν κατά 99% είναι άχρηστα στην εκκίνηση, και μπορείτε να τα σουτάρετε δίχως τύψεις και ενοχές.
Προσοχή! Αν δείτε κάποιο ύποπτο πρόγραμμα, πχ να έχει κάποιο όνομα που είναι τυχαίοι χαρακτήρες, είναι πολύ πιθανό να έχετε κολλήσει κάποιον ιό ή άλλο malware (spyware, adware)!
εκκίνηση προγραμμάτων 13

Πάντως, ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε το λάθος πρόγραμμα, μπορείτε πάντοτε να το επαναφέρετε. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας.

πηγή:pcsteps.gr